PATRUNJELUL
Patrunjelul este foarte usor de cultivat in gradina proprie, pentru nevoile bucatariei. Chiar si fara gradina, planta se dezvolta bine in ghivece, jardiniere sau ciubere, pe balcon sau pe terasa.
Patrunjelul isi are locul lui - din timpuri stravechi - in salatele proaspete, impreuna cu coditele de ceapa verde si alte verdeturi din gradina. Mai putin cunoscut este insa faptul ca aceasta planta aromata reprezinta un ajutor de nadejde pentru rinichi.
Rinichiul este organul central al organismului nostru. Ar trebui "curatat de otravuri" o data la cateva luni, pentru ca celelalte functii ale organismului, de pilda tensiunea arteriala, sa se regularizeze de la sine. Aceasta dezintoxicare se poate face cu ceai de patrunjel si zer.
Pentru ceai, se ia un pumn de planta proaspata - frunze si codite - se taie marunt si se pun pe foc intr-o jumatate de litru de apa rece. Se lasa sa fiarba zece minute si cu trei minute inainte se adauga o lingurita rasa de splinuta (Solidago virga aurea) si o lingurita rasa de coada-calului (ambele uscate). Se ia ceaiul de pe foc, se lasa sa se infuzeze, cu capac, circa 10 minute, se strecoara si se bea - indulcit cu miere sau neindulcit - inghititura cu inghititura. Cura dureaza doua saptamani si este bine sa fie repetata de trei ori pe an. (Coada-calului este deosebit de eficienta cand creste pe teren stancos.)
Ea poate fi "sustinuta" cu zer. Beti, daca se poate, 1/2 l de zer pe zi. Ideal ar fi un litru intreg, dar multa lume nu-l suporta, din cauza ca produce diaree. Oricum, incercati, deoarece fiecare organism reactioneaza in felul sau. Dar folositi zer bun, natural, altminteri nu se vede nici un efect.
Acest ceai nu trebuie utilizat in caz de cistita. Ar fi prea iritant.
CEAPA
Ceapa este cultivata din timpuri stravechi si - tot de-atunci - este apreciata nu doar ca aliment, ci si ca "medicament" - atat intern, cat si extern. Este intr-adevar o leguma cu o putere vindecatoare uriasa.
Dupa parerea multor terapeuti, "vegetalele" cele mai importante sunt ceapa, cartofii, morcovii si merele. Toate au substante componente extrem de eficiente, si deoarece cresc in gradinile noastre, nu lipsesc niciodata din meniul cotidian. Dupa parerea unora, legumele si mirodeniile exotice nu actioneaza la fel de eficient. De aceea este bine sa ne "rafinam" mancarurile cu legumele si ierburile care cresc la noi si mai putin cu cele asiatice, importate.
Cateva cuvinte despre sare: multa lume evita complet sarea, pentru a putea elimina apa din organism. Dar organismul are nevoie de sare, nu in cantitati exagerate, fireste. Dar cat de importanta este sarea o dovedeste povestea unei femei care suferea permanent de o mancarime a pielii de-a dreptul chinuitoare. A durat ceva timp, pana cand s-a descoperit ca femeia nu consuma deloc sare, deoarece suferea de guta. Chiar din clipa cand a inceput sa sareze mancarea, mancarimea a disparut si n-a mai revenit niciodata.
Ceapa are efect antibacterian, substantele ei componente reduc grasimea din sange si tensiunea arteriala. Este foarte importanta pentru intestin, unde actioneaza ca un burete, absorbind toxinele si eliminandu-le. Vindecatorii recomanda cu caldura ceapa rosie, care pe parcursul tratamentelor si-a dovedit, din plin, eficienta.
In cazul depresiilor trebuie sa se consume o cantitate marita de ceapa. Ajuta. Si, in paralel, rugaciune neintrerupta: "Doamne Iisuse Hristoase, indura-te de mine".
Pentru tusea persistenta, se poate prepara un remediu special (vezi mai jos). Iar cand durerile de cap nu vor sa cedeze, se taie o ceapa marunt, se inveleste cu o batista mare, barbateasca si se aplica pe ceafa. Acelasi remediu se recomanda si pentru hemoragiile nazale.
Pentru rinichi, exista o "salata", preparata in felul urmator: se dau pe razatoarea mare 300 g ceapa, 300 g de telina (radacina) si 300 g de morcovi. Se pun toate intr-un castron si se amesteca bine. Se adauga zeama unei jumatati de lamaie, apoi 50 g de miere si 4-5 castane (comestibile) rase. Castanele pot fi inlocuite - la nevoie - cu faina de castane. Se amesteca bine ingredientele si se mananca din salata - cate-o ceasca - cu un sfert de ora inaintea meselor principale. Tratamentul dureaza o saptamana si inca una-doua zile din saptamana urmatoare.
Se dau pe razatoare 5 cepe rosii, se adauga 8 linguri de miere zaharisita sau 10 linguri de miere lichida si se amesteca, din cand in cand, pe tot parcursul zilei. Peste noapte, se lasa sa se odihneasca. A doua zi, veti constata ca amestecul s-a lichefiat si ca puteti sa-l mancati cu lingura. Luati cate-o lingura din ora-n ora, tinand siropul cat mai mult in gura si rugandu-va ca tusea sa dispara.
MUSTARUL
Eu recomand mustarul pentru bolile de ficat. Se foloseste faina sau semintele de mustar. Semintele se zdrobesc si se pun in salate sau supe. Faina se presara deasupra, la fel ca piperul. Ar fi bine sa folositi leacul si preventiv. Din pacate, ficatul nu doare si aflam prea tarziu ca este bolnav. Va dau un sfat: daca va treziti des noaptea, intre ora unu si trei, duceti-va la un medic specialist. Ceva nu e in regula cu ficatul.
Se poate folosi atat mustarul alb, cat si cel negru, desi primul are gustul mai bland.
DOVLEACUL
Exista multe soiuri de dovleac, de dimensiuni mai mari sau mai mici, dovleci rotunzi sau alungiti, galbeni, verzi sau portocalii.
Ei pot fi cultivati usor in gradina casei, iar soiurile mai mici, chiar si pe balcon. Cei mai raspanditi sunt dovlecii mari, cu coaja verzuie si miez auriu. Pulpa se foloseste in consum, mai ales la placinte, iar semintele sunt un adevarat medicament natural. Cea mai cunoscuta intrebuintare a lor este in bolile prostatei, cand semintele se mananca curatate de coaja, ceea ce este destul de greu. Eu recomand, insa, si utilizarea pulpei. Se pot prepara din ea supe usoare sau chiar snitele. Tratamentul cu dovleac e bine sa fie facut cand luna este in scadere, pentru ca are mai mult efect.
Semintele de dovleac se folosesc si ca medicament contra viermilor intestinali. Din ele se poate face si un decoct care elimina apa in exces. Se iau 20 de seminte decorticate si se fierb intr-un sfert de litru de apa 5 minute. Apoi se lasa 10 minute la infuzat. Se strecoara si se bea inghititura de inghititura. Semintele fierte pot fi mancate. Au un gust foarte bun.
Cat dureaza tratamentul cu dovleac? In mod normal, pana ce trece afectiunea, desi fiecare organism are legile sale de recuperare din boala, asa ca nu exista un termen precis. Ascultati-va vocea interioara. Semnele pe care vi le da trupul. In general, e bine sa continuam un tratament natural si dupa ce avem semne de sanatate. Paza buna trece primejdia rea.
HREANUL
Hreanul este cultivat de sute de ani. Adesea, planta se gaseste si in stare salbatica, in padure. Partea intrebuintata e radacina. Hreanul dinamizeaza eliminarea urinei si functia digestiva. Scade nivelul colesterolului din sange si se foloseste pentru vindecarea crizelor de astm, in bronsite si dureri de gat. Uleiurile continute in radacina ii fac bine ficatului.
Daca aveti probleme legate de colesterol, va recomand sa mancati in fiecare zi o lingura de hrean crud. Adaugati-l drept condiment in salate, langa peste, pui sau leguminoase (fasole, linte, bob). Si frunzele proaspete de hrean pot fi adaugate in salata. Au efect pozitiv asupra colesterolului.
In bronsite sau dureri de gat, incercati comprese cu hrean ras. Se amesteca cu branza foarte proaspata de vaci. In recomandarile mele repet mereu ca branza trebuie sa fie de calitate, cumparata de la producatori. Branza se incalzeste, se amesteca cu hrean ras (cam 1-2 cm de radacina), se pune pe o panza impaturita si se aplica pe gat sau pe piept. Faceti procedeul seara si lasati sa actioneze peste noapte.
MEIUL
Meiul este foarte apreciat ca fiind un aliment bun pentru par, unghii, stomac si intestin si care curata, de asemenea, sangele.
Este recomandat dupa diaree, pentru refacerea florei intestinale. Se mananca mei si se bea ceai de salvie. Important este sa fie fiert, inainte de a-l consuma, pana ce se "desface" bobul. In orice caz, meiul nu trebuie mancat crud, mai ales ca nu are nici un efect, spre deosebire de cel fiert, a carui actiune pozitiva se face repede simtita.
Pentru par, meiul e o adevarata binecuvantare. Il ajuta sa creasca mai des si sa nu se rupa. Se pot face - extern - cure pentru par cu decoct de mei si urzica. Si se mai recomanda folosirea unei perii de cap cu peri de mistret, care elibereaza parul de murdarie si grasime.
Meiul este foarte folositor si in cazul unghiilor fragile, iar compresele cu mei combat guta si artroza.