Incepem cu ficatul
Pentru o vindecare mai sigura si totala in medicina populara se recomanda ca orice tratament pentru afectiunile pielii sa cuprinda si plante pentru reglarea functiilor ficatului si a metabolismului. De regula, se folosesc seminte de armurariu rasnite, cate o lingurita, o data pe zi, inainte de masa. (Daca colecistul este extirpat, atunci semintele se consuma in timpul mesei.) Ca sa prevenim aparitia varicelor (efect secundar), semintele se consuma in cure de cate 3 saptamani, apoi se face o pauza de 10 zile si se bea unul din ceaiurile hepatice curente (galbenele, cicoare, siminoc sau altele).
In lipsa farmaciilor, batranii de la tara au baut sute de ani ceai hepatic din lastari de castraveti cu frunze, din castraveti batrani, galbeni, pe care nu-i puteau manca. Iar pulberea din castraveti uscati (semintele se inlaturau) se aplica pe locurile cu psoriazis.
Inca un remediu cu efect sigur este radacina de brusture. Se bea periodic (de exemplu, 21 de zile, la fiecare 3 luni). Se prepara simplu: 30 g de radacini uscate (se gasesc la plafar) se fierb in 250 ml de apa clocotita, timp de 10 minute. Se raceste lichidul si se beau cate 2 inghitituri, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Daca scoateti din pamant o radacina proaspata, o spalati, o dati pe razatoare si o adaugati in salata sau o mancati ca atare; se poate indulci cu putina miere de albine. Se foloseste si in tratarea cancerelor si a fibroamelor. Ceaiul se foloseste si pentru comprese pe locurile afectate de psoriazis.
Rezultate bune pentru imbunatatirea functiilor hepatice se obtin folosind cicoare. Radacina plantei se scoate din pamant toamna, cand frunzele de la baza plantei se vestejesc, iar partea aeriana se culege in lunile iunie-septembrie. Se usuca radacinile in locuri bine aerisite sau in cuptoare incalzite la 40-45 de grade, in straturi de 3-5 cm. Doua lingurite de planta tocata se infuzeaza in termos, in 200 ml de apa fierbinte, timp de 30 de minute. Se strecoara si se foloseste infuzia - intern (se bea in timpul zilei). Celuloza ramasa prin strecurare se inveleste in tifon si se aplica pe locurile cu psoriazis.
Se mai bea si ceai din lumanarica. Trei linguri de flori se infuzeaza in 300 ml de apa fierbinte pana la racire. Se storc. Lichidul se amesteca cu 3 pahare de zer si se bea in timpul zilei.
Retete stravechi
In medicina populara: indiferent de zona geografica, tratamentul incepea din a 16-a zi a lunii, dupa o curatare buna a intestinelor si a ficatului. Se folosea numai apa "vie", neinceputa, de la izvor. Cred ca cea mai uimitoare descoperire a stramosilor nostri in legatura cu vindecarea problemelor dermatologice este folosirea exudatului care apare pe geamurile caselor. Locurile cu psoriazis, negi sau eczeme se umezeau cu abureala de pe geam, de mai multe ori in timpul zilei.
Inca o metoda, folosita de oieri, cand se aflau cu turmele in munti si nu aveau posibilitatea unor tratamente mai complicate, este urmatoarea: intr-un pahar cu lapte se pun cateva bucatele de gheata. Cand se raceste, se inmoaie un prosopel si se aplica pe locul bolnav, unde se tine timp de 2-3 minute (pana se incalzeste), apoi se schimba compresa cu alta rece. Timp de 10 minute, se schimba de 3-4 ori compresele reci. Vara, in loc de lapte, putem folosi cu succes suc de cartofi proaspat stors. Opreste pruritul ranii.
* Solzii si vezica biliara a unui peste oceanic mare (de 3 kg sau 2-3 mai mici) se fierb intr-un litru de vin alb, timp de 30 de minute. Se strecoara, se sfarama carnea de peste si se amesteca cu 200 ml de ulei de masline. Locurile afectate se spala cu sapun pentru copii si se ung cu alifia preparata. Cura dureaza pana se consuma toata cantitatea de alifie.
* Cativa cartofi tineri, neaparat de culoare roz, se dau pe razatoarea cu orificii mici, cu tot cu coaja. Imediat, se aplica pe locurile afectate si se schimba dupa ce se usuca. La unele persoane apare o senzatie de usturime, dar nu trebuie intrerupt tratamentul. O cura dureaza 2-3 saptamani.
* Sezonul de ciuperci trebuie folosit fara nici o zi lipsa. Locurile afectate se ung, de 2-3 ori pe zi, cu sucul laptos de bureti si rascovi (buretele dulce). Pentru iarna, ciupercile se usuca si se rasnesc. Trei linguri de pulbere se macereaza in 500 ml de alcool de 70%, timp de 21 de zile, intr-un loc racoros. Nu se filtreaza, se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. Cu tinctura obtinuta se tamponeaza de 2 -3 ori pe zi si locurile unde apare psoriazisul.
* Frunze de podbal - se mixeaza, se amesteca cu lapte proaspat muls si se unge pielea inainte de culcare. Deasupra se pune celofan si se panseaza ca sa nu curga.
* Se rup 7 lastari de pelin, se toaca marunt, se toarna deasupra alcool de 70% si se macereaza in vas bine inchis, in loc ferit de lumina. Se tamponeaza locurile cu eruptii.
* Inainte de culcare se face o baie calda cu un pachet de sare - daca boala a aparut recent - sau cu doua pachete, daca este mai veche. In cada se sta timp de 15-20 minute, apoi corpul se usuca natural, nu se sterge. Pe locurile afectate se aplica terci din ceapa rasa si se freaca putin. Dupa 30-40 minute, corpul se sterge cu un prosop uscat, se inlatura ceapa si sarea. Dimineata, se face infuzie din 300 g de rostopasca si 4 l de apa fierbinte, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si se spala locurile bolnave. Procedurile se fac 3 zile la rand, apoi se spala tot corpul cu sapun si un burete moale, iar locurile afectate se tamponeaza de cateva ori cu permanganat de potasiu de un roz deschis, dizolvat in apa calda. Dupa o pauza de 3-4 zile tratamentul se repeta.
* Daca boala se agraveaza imediat dupa un stres puternic, saptamanal se face cate o baie (de 15-20 minute) cu 500-700 g de crengute de brad si de pin, tocate marunt (se poate si cu conuri), fierte timp de 10-15 minute, in 5 litri de apa, care se strecoara in cada cu apa calda. Ca urmare, se calmeaza si nervii, si pruritul.
* Din timpuri stravechi, pentru comprese se folosesc frunze verzi sau uscate de par. Un pahar de frunze taiate marunt se aduc pana la fierbere cu 500 ml de apa, se lasa pe foc mic 5 minute si se infuzeaza pana la racire. Servetele imbibate in ceai se aplica de 4-5 ori pe zi, pentru 30 de minute.
* Atunci cand psoriazisul provoaca prurit, se fac bai cu infuzie din frunze de topinambur (napi). La un litru de apa, se pune 1/2 de pahar de frunze uscate sau un pahar de frunze verzi si se infuzeaza 30 de minute. Se beau 150 ml de ceai, restul se toarna in cada. Dupa baie, corpul se clateste, dar nu se sterge. Dupa ce se usuca, locurile cu psoriazis se ung cu un amestec din 3/4 gudron de mesteacan (de la farmacia veterinara) si 1/4 cenusa din lemn de mesteacan.
* Un remediu intern pentru diminuarea pruritului este busuiocul. Doua linguri de planta uscata se infuzeaza timp de 2 ore in 500 ml de apa fierbinte (se poate in termos). Se beau cate 150 ml, de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
* O lingura de fructe de maces tocate si o lingura de flori de rostopasca se varsa in 200 ml de apa care clocoteste pe foc, apoi se toarna in termos sau se tine pe baie de aburi 15 minute, dupa care se infuzeaza inca 2 ore. Se strecoara si se amesteca 1:1 cu albus de ou. Se ung locurile bolnave, de 2-3 ori pe zi.
* Unguent din usturoi. Se curata 5-6 catei de usturoi, se piseaza si se pun in borcan de sticla, unde se adauga 2 pahare de otet de mere si 125 ml tuica tare. Amestecul se macereaza timp de 2 saptamani la frigider si se agita zilnic, nu mai putin de 3 ori. Dupa filtrare, in lichid se adauga o lingurita de ulei de eucalipt care relaxeaza muschii si favorizeaza absorbtia preparatului la nivelul pielii. Unguentul se foloseste si pentru frectii sau comprese pentru artrita, entorse, dermatite.
* Ciuperca de mesteacan si radacina de obligeana - o etapa obligatorie in tratamentele bolilor cu crestere sau dezvoltare necontrolata a celulelor (inclusiv cancere) este bazata pe folosirea preparatelor care normalizeaza sau opresc procesele haotice la nivel celular. Cel mai des se prepara o infuzie din excrescentele de pe tulpina mesteacanului (Inonotus obliquus), care in popor se numeste ciuperca de mesteacan, si radacini de obligeana. La fiecare 5 parti de ciuperca se adauga o parte de obligeana. Deasupra se toarna apa fiarta si racita pana la 40-50 de grade, ca sa fie acoperite ingredientele lemnoase. Se infuzeaza la rece 6-8 ore. Plantele se scot din apa (apa nu se arunca!), se rasnesc, se dau pe razatoare sau se toaca prin masina de carne. Lichidul se masoara cu paharul si se adauga cate o lingura de flori de galbenele la fiecare pahar de infuzie, apoi se incorporeaza si masa tocata. Amestecul se infuzeaza inca 2 zile, apoi se strecoara prin panza topita si se stoarce bine. In functie de greutatea corporala si gravitatea bolii, se beau 700 ml - 1 litru de infuzie, in 4-5 reprize. Fiecare doza se imparte in doua si se bea o parte cu 30 minute inainte de masa si cealalta parte cu 30 minute dupa masa. Curele dureaza 1-3 luni, in functie de rezultate. Celuloza ramasa dupa stoarcere se amesteca cu osanza (mai bine de oaie), se pune pe foc intr-un ceaun, se aduce pana la fierbere ca sa se topeasca grasimea si se lasa 24 de ore intr-un loc racoros, acoperit cu un prosopel. A doua zi se topeste grasimea din nou, se strecoara prin sita sau prin plasa de tantari si se pastreaza in borcanele de sticla. Inainte de culcare, se unge cu alifie o bucatica de tifon impaturit si se aplica pe locul bolnav. Se acopera cu celofan si se panseaza pentru 24-36 de ore (daca nu se irita pielea). Intre proceduri, se face cate o pauza de 24 de ore.
* Pentru imbunatatirea puterilor de aparare a organismului - se bea tinctura de propolis, cate 20-30 picaturi, cu 100 ml de apa, cu 30 minute inainte de masa. Copiii si cei care nu consuma alcool pot folosi propolis solid, care se tine in gura cate o ora, de 2-3 ori pe zi. In acelasi timp, se tin sub limba, dimineata si seara, cate 20 mg laptisor de matca. Tratamentul dureaza 1-2 luni.
Un efect bun in prevenirea agravarilor se inregistreaza la bolnavii care practica zilnic exercitii de respiratie, masaj, diferite metode pentru diminuarea stresului. In camera bolnavului se face zilnic curatenie, se curata cu aspiratorul covoarele, divanul si fotoliile. Hainele (neaparat din materiale naturale) se clatesc de 4-5 ori, ca sa nu ramana detergent intre fibrele tesaturii. Hartia igienica folosita de bolnav sa aiba culoare naturala, deoarece vopseaua care se foloseste in procesul de producere poate provoca alergii sau agravarea situatiei. Inrautatirea psoriazisului poate fi provocata si de oscilatii puternice de temperatura, de dus sau bai cu apa fierbinte.