Dr. ing. DELIA GABRIELA DUMBRAVA,
sef de lucrari, lector universitar la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara
"Este mare pacat ca importam atatea mii de produse farmaceutice scumpe, in loc sa le fabricam aici, pentru populatia Romaniei, si chiar sa le vindem in strainatate pe bani buni, ca sa putem urni "caruta" crizei"
Zi mohorata in Timisoara, cu ploaie in rafale si cer cenusiu. Grupuri de studenti zgribuliti, cu mapele de cursuri la subtioara, se grabesc spre casa. La etajul trei al Facultatii de Tehnologia Produselor Agroalimentare, intr-un laborator de chimie, cateva doamne in halate albe se invart in jurul unei mese pavate cu faianta alba, pe care se gasesc fel de fel de vase si instrumente din sticla, stative cu palnii de separare, sticle cu reactivi, flacoane cu solutii colorate. Nu se aude nici un cuvant, ci doar zgomotul pompei de vid a evaporatorului rotativ anima at mosfera de lu cru. Dupa multe operatii de extractie si purificare, intr-un final, in balonul eva poratorului raman cateva grame de... sa na tate! Carotenoizi extrasi din catina si porumb, capabili sa vindece boli grave, chiar si cancere de piele! Secretul succesului ne este impartasit chiar de catre autoarea lui, d-na Delia Dumbrava, cercetatoarea care a reu sit sa in te greze intr-un ba nal unguent uimitoarele efecte terapeutice ale catinei si po rum bului.
- Laureata cu numeroase distinctii la unele din tre cele mai importante expozitii de inventica europene, acti vitatea dvs. este foarte putin cunoscuta in Romania. Cum ati inceput cercetarile asupra extractelor de carotenoizi?
- Prin 2002, imi pregateam teza de doctorat si am dorit sa realizez cat mai multe aplicatii practice, pe baza extractelor pe care le-am obtinut din diverse plante. Teza mea de doctorat a fost in domeniul pigmentilor carotenoidici. Stiind ca betacarotenul protejeaza organismul uman de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, ale radiatiilor ultraviolete si are acti une anticancerigena dovedita, am incercat sa obtin aplicatii concrete in sanatate. Initial, ideea a fost sa realizez o serie de un guente pentru tratamentul arsurilor si ranilor, stiind ca acesti pigmenti au o actiune foarte buna in aceasta directie. Prima realizare a fost unguentul cu extract de pigmenti caro te noidici din porumb, pe care l-am testat "in vivo", la Clinica de Dermato-Venerologie din Timisoara, pe mai multe tipuri de afectiuni dermatologice. Medicul primar dermatolog care a aplicat unguentul pe pacienti voluntari (respectandu-se principiile de etica profesionala) a cons ta tat - spre sur prinderea noastra comuna - ca a actionat foarte bine si in cazuri de boli dermatologice grave, chiar de can cer (mai ales in epiteliom bazo-celular), cu vin de carea lezi u nilor canceroase in circa 20 de zile, fara efecte secundare, asa cum se intampla in cazul trata men telor clasice. Pe langa efectele deosebite in cancerul de piele, s-au inregistrat rezultate foarte bune si in tratamentul altor afectiuni: lupus eritematos, eczeme cronice, ulcere de gamba, intertrigo, impetigo, psoriazis, fotodermatoze, leziuni postelectrocauterizare. Acest lucru mi-a dat curaj sa merg mai de parte. Nu ma asteptasem deloc ca unguentele sa aiba aceste efecte terapeutice, la concentratia destul de scazuta de principiu activ pe care o folosisem in compozitie. Eu stiam din batrani, de pe la tara, ca se puneau cataplasme cu malai pe rani sau pe infectii, cu rezultate foarte bune, si am cautat sa vad ce compusi din porumb au aceasta actiune terapeutica. Astfel am descoperit ca tocmai acesti carotenoizi pe care ii studiam dau aceste efecte benefice. Eu nu am mai intalnit pe piata un alt pro dus cu ex tract din porumb, desi este cunoscuta actiunea benefica a malaiului, iar batranii nostri il folosesc de sute de ani pentru vindecarea ranilor.
Pentru a diversifica gama, am mai facut un extract de carotenoide din ca ti na si am realizat un alt unguent, care s-a dovedit deosebit de eficient in tratarea tumorilor benigne (negi, nevi, alunite etc.), care efectiv cadeau, dispareau in ca te va zile. De asemenea, acest unguent are actiune foarte buna si in pso riazis, in eczemele cronice si ulcerele varicoase. Paleta de afectiuni pe care s-au testat un guentele este cam aceeasi, deosebirea fiind ca acela din porumb a fost efi ci ent in can cerele maligne, iar cel cu extract de catina a fost eficient la tumo rile be nigne ale pielii si in psoriazis. Foarte bune rezultate am observat si la plagile care apar dupa electrocauterizarea utilizata ca tratament in dermato lo gie. Ranile se vindeca foarte repede, fara efecte secundare, unguentul avand o puternica acti une antimicrobiana si antimicotica. Initial am testat aceste extracte in laborator, pe diverse microorganisme, si s-au dovedit chiar mai puternice decat antibioti ce le cu spectru larg. Apoi, fiecare unguent a fost testat la sectia de dermato-venerologie pe circa 200 de pacienti volun tari, dupa care am mers si la Clinica de Oncologie, unde au fost testate atat pe tumori benigne, cat si maligne. Acolo au fost ceva mai putini pacienti voluntari, dar au aparut numeroase soli citari externe, mai ales dupa ce am primit medaliile si s-a facut putina publicitate in ziarele locale. In acest moment, pot spune ca totul este inca la nivel de laborator, cu toate ca actiunea benefica a unguentelor este verificata si sunt brevetate la OSIM. Asteptam sa aflam cat mai multe rezul tate de la pacientii care le-au folosit, pentru a ne putea ghida cercetarile ulte ri oare.
- Succesul international v-a impulsionat? V-ati marit capacitatea de pro ductie?
- Nicidecum, din lipsa de fonduri. O linie de fabricatie costa enorm si nu avem de unde sa facem rost de atatia bani. Pana acum, ne-am zbatut sa obtinem brevetele, si in prezent caut solutii ca sa pot produce unguentele la scara mai mare, pentru ca imi doresc ca oamenii sa beneficieze de ele, iar in labora toa re nu se pot produce in cantitati mari.
- V-ati gandit vreodata ca ati putea face, prin intermediul facultatii, un proiect prin care sa accesati fonduri europene, ceea ce va va permite sa va mariti capacitatea de productie?
- Da, dar solutiile cele mai viabile de pana acum nu au fost prin inter me diul facultatii, ci al unor persoane particulare. Insa eu raman optimista, sunt si gu ra ca totul se va rezolva. Trebuie doar sa avem putina rabdare, sa trecem "hopul" crizei... Medicul dermatolog si cel oncolog mi-au spus ca este foarte im portant ca unguentele nu prezinta efecte secundare si se inregis treaza nume roase cazuri de vindecari ale unor boli grave, ceea ce nu se intampla cu alte ungu ente clasice. In concluzie, unguentele noastre vor avea mare cautare, dar si efecte pe masura, asa ca nu disperam...
- Aplicarea unguentelor presupune si un tratament intern paralel?
- Daca nu se inlatura cauza bolii, unguentul poate duce la vindecarea leziunilor pe care este aplicat, dar vor aparea altele, in alta zona a corpului. Unguentul este destinat tratamentului extern, nu poate face minuni atunci cand problemele sunt interne. La cancerele de piele, toate cazurile de vindecare rapida au fost observate la pacientii care erau sub supravegherea medi cului si care au res pectat toate indicatiile medicale: tratament, regim ali mentar, stil de viata, igiena etc. Am avut rezultate bune si in micoze, in special cele cantonate la unghiile de la picioare, dar si in tratarea herpesului. Unguentele noastre au un spectru larg de actiune, pentru ca acesti carotenoizi sunt deosebit de importanti pentru buna functionare a organismului, inca de la unitatea sa de baza - celula.
Din pacate, se cunoaste prea putin despre actiunea biologica a acestor compusi esentiali pentru buna desfasurare a proceselor vitale, atat in cazul oamenilor, cat si al plantelor si animalelor, si este un lucru bun ca inca se mai fac cercetari in acest domeniu - atat la nivel national, cat si mondial.
- Cercetarile pentru un astfel de preparat se sustin cu sume uriase, pe care noi nici macar nu visam sa le avem vreodata... Dorim sa facem insa toate studiile pre li minare si sa definitivam dosarul, in speranta ca poate candva, in viitor, vom gasi un sponsor pentru a le putea produce. Este mare pacat ca importam atatea mii de pro duse far ma ce utice scumpe, in loc sa le fabricam aici, pentru populatia Romaniei, si chiar sa le vindem in strainatate pe bani buni, ca sa putem urni "caruta" crizei.
"Imi iubesc tara, cred intr-un viitor frumos al natiunii romane si consider ca daca aici am crescut si aici m-am format trebuie ca tot ceea ce fac, inclusiv aceste in ven tii, sa apartina in primul rand acestei tari si poporului meu"
- Ati cerut vreodata facultatii sau Ministerului fon duri pentru dezvoltare?
- Nu, in aceasta privinta totul decurge foarte greu. Din pacate, inventica ro maneasca nu prea este bagata in seama, cercetarea nu este finantata, astfel ca foarte multe idei - multe din ele sclipitoare - se pierd din lipsa de fonduri. Ro ma nia ar putea castiga enorm din aceste inventii, produsele s-ar putea vinde pe bani grei, in afara tarii. Din pacate, noi platim din propriul nostru buzunar, deocam data, cel putin pentru a putea beneficia de brevete. Ar trebui adoptat un model bun din afara, unde cercetarea functioneaza bine si este sustinuta financiar. La noi, do meniul cercetarii este intr-o situatie catastrofala. Poate tocmai de aceea majo ri tatea cercetatorilor romani pleaca din tara...
- De unde va procurati materia prima pentru extracte?
- Facultatea noastra are cultivate loturi experimentale de porumb, din care mai folosim si noi... De asemenea, culegatorii de plante medicinale ne aduc catina din padurile bihorene, despre care se stie ca sunt zone nepoluate. Achizi tio nam si catina cultivata in conditii ecologice, din Satu Mare.
- Ce cantitate de unguente puteti sa produceti?
- Capacitatea de productie depinde de sezon, de conjunctura (in perioada de sesiune nu avem timp de nimic), dar si de disponibilitatea colegilor, care in loc sa plece acasa dupa program, raman in laborator si ma ajuta la producerea unguentelor, fiind convinsi ca astfel pot ajuta multa lume aflata in suferinta. In perioadele bune, producem 1-2 kg de unguent pe baza de catina sap ta manal (din cel de porumb mai putin). Sunt constienta ca este insuficient, la cererile pe care le avem in prezent, chiar daca putina lume stie despre existenta acestor produse. Toti cei care ni le solicita au auzit de ele de la persoane care s-au vindecat, deci produsele noastre isi fac reclama singure. Daca am avea o linie de productie, ar fi cu totul altceva!
- Pe mine, cel putin, m-ati convins... Daca as fi milionar in euro, cum exista multi in Romania, v-as finanta proiectul. Totusi, nu credeti ca si in sti tutiile statului ar trebui sa fie mai atente la inventiile care ar putea aduce un venit considerabil la bugetul de stat?
- Cu totii suntem constienti ca avem o natie inventiva, cu idei ge ni ale, dar care ramane (ironia sortii!) mereu in urma, din cauza imobilitatii celor aflati la conducerea statului, care ar trebui sa sprijine cercetarea si in ven tica romaneasca. Si asta nu este o pro blema cauzata de criza financiara inter na tionala! La noi asa a fost mereu... De aceea, am mai mare incredere in persoa nele particulare care m-ar putea ajuta, cu atat mai mult cu cat aceasta investitie le-ar aduce profit garantat...
- Ati participat la numeroase targuri si expozitii internationale, de unde nu v-ati intors niciodata cu "mana goala". Nimeni din occident nu a fost inte resat de inventiile dvs.?
- Am avut nenumarate oferte din strainatate, atat pentru a-mi inregistra brevetul, cat si pentru a vinde patentele... Le-am refuzat pe toate, pentru ca imi iubesc tara, cred intr-un viitor frumos al natiunii romane si consider ca daca aici am crescut si aici m-am format trebuie ca tot ceea ce fac, inclusiv aceste in ven tii, sa apartina in primul rand acestei tari si poporului meu.
- Daca toata lumea ar gandi la fel ca dvs., am fi departe!... Mult succes in continuare!
D-na dr. ing. DELIA GABRIELA DUMBRAVA poate fi contactata la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, Calea Aradului nr. 119, tel. 0256/27.70.04, e-mail: delia_dumbrava@yahoo.com
25.07.2010, 20:43Marinela Parvan
Am citit cu mare atentie articolul si am ramas profund impresionata de aceasta minunata cercetatoare romanca !!! Daca toti romanii ar gandi si-ar muncii cu atata constiinciozitate si daruire...am fi departe !!!
Pastrez si acum in suflet pe Ana Aslan,care pana la sfarsitul vietii a" luptat"si-a dus peste hotare faima medicinei romanesti !!!
Doresc doamnei Dumbrava multa sanatate,multe succese si multi sponsori ...pentru realizarea tuturor obiectivelor propuse !!!