Setea fanilor romani de a-si vedea pe viu idolii muzicali ramane neostoita, astfel incat cele mai mari turnee de rock ale anului vor trece si pe la noi. In 2009, odata cu concertul ZZ TOP, de la Polivalenta, lista alfabetica a legendelor rock a ajuns la capat. In 2010 se reia de la "A": AC/DC si Aerosmith. Nu este vorba de doua trupe expirate, ce traiesc din trecutul glorios, care cauta teritorii virgine. Pe langa istoria lor de 40 de ani, cei doi colosi ai muzicii rock ce vor veni in premiera in Romania se bizuie si pe forma lor actuala, care umple stadioanele din toata lumea. Se zvonise, chiar, ca in lipsa unui stadion cu o capacitate pe masura, Bucurestiul va fi "sarit" din schema unor astfel de concerte de anvergura, insa organizatorii romani au gasit solutii pentru a-l include in programul acestor turnee, dorite de orice capitala europeana. Australienii de la AC/DC au programat, pe 16 mai, un concert in Piata Constitutiei (in organizarea D&D East Entertainment), iar cea mai celebra trupa rock a Americii, Aerosmith, este asteptata pe 18 iunie la Romexpo, adusa de compania Events.
AC/DC
Povestea venirii in Romania a trupei nr. 1 a continentului australian este cu mult... cantec. Timp de sase ani, rockerii au stat la cutie, facandu-i sa fiarba pe milioanele de fani din intreaga lume. Ce se intampla? A obosit Angus Young, cel mai "electric" (ca prezenta) chitarist din istoria rock-ului? L-a lasat vocea, ragusita ca smirghelul, pe Brian Johnson? S-au cumintit "baietii" ajunsi in pragul varstei de 60 de ani? Raspunsul a venit in toamna lui 2008, odata cu lansarea noului album, "Black Ice", si cu anuntul turneului mondial. Discul a fost considerat cel mai bun album al trupei din ultimii 18 ani si a ajuns nr. 1 in 29 de tari, iar asta nu inseamna nimic fata de succesul monstru al turneului: odata puse in vanzare, biletele concertelor pe stadioane uriase precum Wembley sau Stade de France s-au epuizat in cateva minute, stabilind noi recorduri de vanzari.
Februarie 2010 inseamna un moment emotionant pentru formatie si pentru fanii sai: se implinesc treizeci de ani de la disparitia lui Bon Scott, solistul vocal cu care AC/DC a facut saltul de la o trupa de liceeni la o legenda a muzicii. Trupa s-a format in 1973, cand Angus si Malcom Young au vrut sa urmeze drumul fratelui lor mai mare, George, ce facea parte dintr-una din primele trupe pop de succes ale Australiei. De fapt, cei trei frati se nascusera in Glasgow, Scotia, insa emigrasera aici cu intreaga familie. George a devenit producatorul trupei fratilor mai mici, iar sora lor, Margaret... designerul. Dupa ce a incercat cateva costume gen Spiderman sau gorila, cu care sa atraga atentia publicului, Angus a ramas cateva decenii la croiala costumului de elev, facut de sora sa la masina de cusut: pantaloni scurti, camasa alba, cravata, sacou si o sapca din care iese o claie de par. Tot masina de cusut este responsabila si cu denumirea trupei, AC/DC fiind o inscriptie legata de curentul electric ce strabatea unealta casnica. Nemultumiti de primul solist vocal al trupei, de la inceputul anilor '70, fratii Young au decis sa-i dea o sansa soferului camionetei ce-i ducea la concerte, laudandu-se ca nu vor gasi un vocalist mai bun ca el. Duetul Bon Scott-Angus Young s-a dovedit a fi unul dintre cele mai electrice, mai dezlantuite din istoria de 50 de ani a muzicii rock. In 1980, dupa moartea lui Scott, fratii Young au avut de luat cea mai dificila decizie a carierei: daca sa continue sau sa dizolve trupa. "Back in Black", primul album cu Brian Johnson solist vocal, s-a dovedit a fi cel mai bine vandut din istoria trupei, insa a fost urmat de un declin pe plan creativ, formatia pastrandu-si statutul in mare parte datorita concertelor fulminante. La Bucuresti, in al doilea concert al noului turneu european, rockerii australieni vor veni in plina forma, atat pe plan discografic, cat si al grandiosului show live.
AEROSMITH