De aproape un an, umanitatea se afla sub spectrul unei amenintari invizibile, care tine cu sufletul la gura miliarde de oameni: gripa produsa de virusul AH1N1, numita si "gripa porcina" sau "gripa noua". Ce este aceasta noua maladie, care inspaimanta atata lume? Ca orice lucru foarte nou, este de fapt un lucru... vechi. Toate formele de gripa (termenul corect ar fi de "viroza gripala") sunt infectii, in principal ale cailor respiratorii, produse de acelasi virus, denumit stiintific Myxovirus influenzae. Acest virus prezinta anumite varietati din punct de vedere genetic, fiind identificate trei tipuri: A, B si C. Actuala gripa este de tip A, categorie de virusi care produc cele mai multe si cele mai extinse epidemii.
Ce e mai interesant, si se spune foarte rar, este ca in momentul de fata, tot conform specialistilor OMS, mai exista trei tulpini gripale foarte active si care deja au infectat milioane de oameni. Culmea este ca aceste tulpini gripale, mai putin... celebre, sunt mai agresive (!) decat AH1N1, producand simptome mai severe si avand o rata a mortalitatii mai ridicata. De fapt, gripa este o afectiune cu care nu este de glumit, indiferent daca are un "nume" si este celebra sau nu. La nivel global, de gripa si mai ales de complicatiile ei, mor in fiecare an aproximativ... 500.000 de oameni. In Romania, rata anuala a mortalitatii din cauza diferitelor forme de gripa este estimata la 2000 de oameni - un numar de decese destul de ridicat, datorat si asistentei medicale precare. Intrebarea cea mai importanta care se pune, insa, este cum ne ferim de gripa, indiferent de tipul ei?
Ce poate face medicina naturala contra gripei?
Raspunsul la aceasta intrebare s-ar putea sa va surprinda putin. De cele mai multe ori, medicina naturala are solutii mai multe si mai eficiente decat medicina alopata, chiar si in lupta cu infectiile gripale, indiferent de cum s-ar numi virusul care le produce. Ce trebuie spus, mai intai, este ca orice fel de remedii folosim, ca este vorba de medicamente antivirale, de vaccinuri sau de ceaiuri, gripa se vindeca de fapt prin efortul sistemului imunitar al organismului nostru. Medicamentele, de sinteza sau nu, nu fac decat sa ajute la vindecare, "greul" fiind dus intotdeauna de sistemul natural de aparare al fiecarui pacient. Or, medicina naturala este singura care are la momentul acesta solutii, cu o eficacitate demonstrata stiintific, pentru a intari sistemul imunitar. Iata in continuare, descrise sistematic, ce categorii de remedii naturale se folosesc cu succes, pentru prevenirea si tratarea infectiilor gripale:
* Stimulentele imunitare - sunt plante si alimente care determina sporirea productiei de celule ale sistemului imunitar, care activeaza celulele cu rol in imunitate deja existente, care maresc productia de anticorpi, "armele chimice" cu care organismul combate virusii si alte microorganisme invadatoare.
* Antiviralele - sunt produse naturale care pur si simplu distrug sau inactiveaza virusurile, inclusiv cele care produc gripa.
* Febrifugele - au efect de reducere a febrei. Febrifuge naturale, cum ar fi mugurii de plop sau coaja de salcie, nu au efecte atat de puternice precum medicamentele de sinteza, in schimb, nu deprima sistemul imunitar, lucru remarcat la remediile chimice folosite pentru scaderea inflamatiei si a febrei.
* Antiinflamatoarele si calmantele - reduc starea de congestie a cailor respiratorii, calmeaza durerile articulare si musculare, amelioreaza durerile de cap.
* Vitaminizantele si energizantele - mai ales produsele bogate in vitamina C, in vitaminele A si B (intregul complex), in seleniu si in magneziu, au efecte foarte bune in prevenirea gripei si in scurtarea perioadei de vindecare.
Poate ati auzit o vorba de duh, destul de raspandita, care spune ca "o gripa netratata se vindeca intr-o saptamana, iar una tratata, in sapte zile". Trebuie sa stiti ca nu este adevarata! Cand sunt folosite remediile naturale potrivite, lucrurile nu stau deloc asa. Cu ajutorul acestor remedii, gripa poate fi prevenita, poate fi oprita in faza incipienta sau poate fi accelerata foarte mult vindecarea. Dar sa vedem, concret, cum se pot face aceste lucruri.
Tratamente interne cu plante medicinale
De la bun inceput trebuie spus ca nu exista un tratament standard, care sa dea rezultate la toti pacientii infectati cu virusul gripal. Studiile pe pacienti arata ca si remediile naturale, dar si medicamentele, chiar cu spectru larg de actiune, nu "prind" la toti pacientii, ci de obicei la un procentaj de sub 50%.
* Echinacea (Echinacea purpurea) - se administreaza partea aeriana, sub forma de extract conditionat in capsule. Se iau cate 1-2 capsule de echinacea (a cate 350-400 mg de extract fiecare), de patru ori pe zi, in cure de 8-14 zile. Studii foarte recente, facute pe pacienti umani deja infectati cu gripa, arata ca administrarea acestei plante reduce cu 30% timpul de vindecare, amelioreaza simtitor simptome cum ar fi durerile de cap, ameteala, tusea, letargia, durerile musculare. De preferinta, se administreaza echinacea imediat ce au aparut primele simptome de gripa, asa incat efectul sau recunoscut de stimulare imunitara sa fie exercitat cat mai rapid.
* Astragalus (Astragalus membranaceus) - este o planta chinezeasca, a carei radacina este considerata a fi in momentul de fata unul din cele mai bune stimulente imunitare cunoscute. Este o planta excelenta pentru prevenirea infectarii cu virus gripal, insa se obtin rezultate foarte bune prin administrarea sa si odata ce boala deja s-a instalat.
* Fructele de soc (Sambucus nigra) - se administreaza sub forma de tinctura, din care se ia cate o lingura, de 2-3 ori pe zi, pentru prevenirea gripei, dar si pentru tratarea acesteia, in orice stadiu. Un tratament va dura 14-21 de zile si va putea fi repetat dupa o pauza de minimum o saptamana.
* Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens) - este o planta care creste in Africa de Sud si ale carei fructe au niste spini in forma de mici gheare, de unde si numele sau. Radacina acestei plante este un foarte puternic concurent pentru aspirina de sinteza sau pentru ibuprofen, care sunt medicamentele cele mai utilizate in caz de gripa, fiind folosite pentru scaderea temperaturii, pentru combaterea durerilor de cap, a durerilor musculare si a celor articulare. Gheara-diavolului se administreaza sub forma de capsule (cu 500 mg de extract fiecare), din care se iau cate 3-4 pe zi, pe stomacul gol, pentru a face simptomele virozei gripale mai suportabile.
"IMUNOVITAL PLUS" - Un remediu antigripal exceptional
Este un produs romanesc 100%, fabricat de "NATURAVITALIA", bazat pe doua plante imunostimulente puternice, echinacea si lemnul dulce, trei plante antivirale si antibacteriene - lichenul de piatra, socul si cimbrul, la care se adauga "aspirina naturala" continuta in mugurii de plop negru. Toate aceste plante alcatuiesc un excelent mijloc de lupta contra virozelor gripale, prevenind infectia si ajutand la vindecarea accelerata a pacientilor deja infectati. Se administreaza sub forma de capsule, 4-8 pe zi, pana la completa vindecare a virozei gripale. Intre altele, calmeaza accesele de tuse, diminueaza durerile de cap si vertijul care apar in tipul puseelor de febra, reduce durerile musculare si scurteaza timpul de vindecare al gripei. Gasim acest remediu in farmaciile si in magazinele naturiste, sau il putem comanda la telefonul 0745/43.58.77 ori pe internet, pe site-ul www.herbauniversal.ro
APLICATII EXterne cu plante
Sunt demersuri terapeutice care ar putea aduce mai degraba a "medicina babeasca", dar care au un efect de vindecare foarte puternic, ferindu-ne de o multime de neplaceri si complicatii, in cazul virozelor gripale.
* Cataplasma cu hrean - doua radacini de hrean de marime medie se spala si apoi se dau prin razatoare. Hreanul ras se impacheteaza in tifon subtire. Cataplasma astfel obtinuta se pune pe zona pieptului si se tine pana cand senzatia de arsura devine prea puternica, moment in care se indeparteaza (altfel se pot produce leziuni serioase la nivelul pielii). Rezultate foarte bune se obtin si in tratamentul pneumoniei, inspirand vaporii degajati de hreanul proaspat ras, care au efecte antibiotice directe, ajuta la desfundarea rapida a nasului, la decongestionarea sinusurilor, la eliminarea secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii, calmeaza tusea.
* Masajul cu uleiuri volatile - intr-o lingura de unguent obisnuit (alifie de galbenele, de exemplu) se pun cate 1-2 picaturi de ulei volatil de menta, de cimbru si de busuioc si se amesteca bine. Acest preparat se intinde pe torace, atat pe zona anterioara, cat si pe cea posterioara, cu miscari line, pana cand tot unguentul intra in piele. Uleiurile volatile au capacitatea de a penetra toate tesuturile epiteliale, fiind preluate de catre circulatia sanguina si actionand direct la nivelul plamanilor si al cailor respiratorii inferioare. In comert exista unguentul "Aromplant", unde uleiurile sunt deja amestecate cu baza cremei, putand fi aplicat direct.
Hidratarea
* Sucul de portocale - se bea 3 zile la rand cate o jumatate de litru - un litru de suc proaspat stors de portocale, in reprize. Remediul este si mai eficient daca se pune in el si coaja rasa de la 1-2 lamai. Sucul de portocale are efecte antiinfectioase, stimuleaza imunitatea prin concetratia mare de vitamina C. De asemenea, amelioreaza anumite simptome ale gripei cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, senzatia de vertij, astenia.
* Ceaiul fierbinte de maghiran si de soc - intr-o cana de apa clocotita se pune cate o lingurita de parti aeriene de maghiran (Majorana hortensis) si de flori de soc (Sambucus nigra). Se lasa sa se infuzeze vreme de 10-15 minute, apoi se strecoara si se bea cat mai fierbinte posibil. Este un remediu care nu doar hidrateaza, ci si incalzeste puternic organismul (la temperaturi ridicate multe celule ale sistemului imunitar sunt activate), avand si efecte antivirale directe.
ALIMENTATIA
Va fi cat mai usoara posibil, fiind eliminate toate alimentele care incarca organismul si care deprima sistemul imunitar. Este important sa nu consumati multe grasimi (mai ales din carne, margarina, prajeli), sa nu consumati multe proteine (mai ales din carne), si nici alimente bogate in calorii, in general. De asemenea, va fi eliminat complet alcoolul si fumatul, vor fi evitate cafeaua si produsele cu cofeina.
Dintre alimentele-medicament in cazul starilor gripale mentionam:
* Usturoiul - este mai degraba un medicament decat un aliment, pentru ca are efecte antivirale puternice, protejeaza organismul de supra-infectiile bacteriene, fiind eficient deopotriva pentru prevenirea si pentru combaterea gripei. Se consuma minimum trei catei de usturoi pe zi, in cure de cate 10 zile.
* Ceapa - la fel ca si usturoiul, contine substante antivirale si antibiotice puternice. Este foarte eficienta si pentru decongestionarea cailor respiratorii de secretiile in exces (are efect expectorant), pentru calmare tusei si pentru scaderea tensiunii arteriale in timpul puseelor de febra. Se consuma ca atare sau sub forma de suc de ceapa, amestecat cu miere in proportia de 1:2.
* Ghimbirul - se consuma atat proaspat, taiat marunt si amestecat cu miere, cat si uscat, sub forma de pulbere, care se adauga in supe sau in ceaiuri. Cercetatorii au descoperit de curand in ghimbir niste principii active (sescviterpene) care ataca si distrug practic toate tulpinile de virusi care produc gripa.
* Ardeiul iute - alaturi de echinacea, era remediul favorit al indienilor nord-americani in caz de gripa. Este eficient mai ales contra infectiilor gripale instalate la nivelul gatului, unde capsicina (substanta care da gustul iute ardeiului) are efect dezinfectant, activeaza circulatia si decongestioneaza. Se consuma ardeiul iute ca atare ori adaugat in supe si ciorbe drept condiment.
* Macesele - se foloseste pulberea de fructe, fara samburi, din care se pun la macerat cate 3-6 lingurite intr-o cana de apa. Amestecul se lasa sa macereze vreme de opt ore, dupa care se administreaza pe stomacul gol, inghitindu-se, eventual cu miere, atat partea lichida, cat si pulpa de fructe umezita cu apa ramasa. Este un remediu care invioreaza, da pofta de mancare si, cel mai important, este foarte bogat in vitamina C, care stimuleaza imunitatea, reduce congestia la nivelul cailor respiratorii superioare si inferioare, creste rezistenta organismului in timpul acceselor de febra.
* Mierea cu scortisoara - se pune o jumatate de lingurita de scortisoara in trei linguri de miere si se amesteca foarte bine. Se consuma ca desert, dupa masa. Este un remediu foarte puternic pentru combaterea tusei, pentru eliminarea frisoanelor, pentru decongestionarea sinusurilor. Datorita efectului sau antibiotic, scortisoara previne complicatiile bacteriene ale virozei gripale.
* Dieta lichida - cele mai bune alimente in timpul virozei gripale sunt cele care nu solicita prea mult digestia, lasand organismul sa isi concentreze energia si resursele asupra procesului de vindecare. Se recomanda, ca atare, consumul supelor si al ciorbelor de legume, al piureurilor, precum si al fulgilor de cereale amestecati cu suc de fructe sau cu lapte de soia (o bautura obtinuta din boabe de soia, bogata in proteine vegetale si usor digerabila).
ODIHNA
Presupune, in primul rand, sa ne protejam organismul, ferindu-l de factori nocivi cum ar fi frigul si curentii reci de aer, fumul de tigara, aglomeratia, stresul psihic. S-a remarcat ca 1-3 zile de repaus in casa, nu neaparat la pat (deoarece poate cu usurinta induce o stare astenica nedorita), are efecte miraculoase de regenerare a organismului.
Dincolo de odihna fizica, este necesar sa acordam si psihicului atentia cuvenita, deoarece emotiile noastre pot fi si un motor, dar si o frana foarte puternica a proceselor de vindecare. Este important sa ne mentinem o stare psihica de tonus si de optimism. Cum? Mai intai de toate, fiind constienti ca fiecare remediu pe care il luam, fiecare demers terapeutic pe care il facem accelereaza foarte mult procesul de vindecare. Apoi, ne va ajuta foarte mult autosugestia pozitiva, o formula de genul: "Ma simt din ce in ce mai bine!", rostita interior cu convingere, avand efecte de-a dreptul miraculoase. De un ajutor extraordinar vor fi si rugaciunea, meditatia, orice metoda devotionala.
Vaccinul: pro si contra
Este un subiect la moda si extrem de delicat, atat tabara celor care nu sunt de acord, cat si a celor care doresc cu orice pret vaccinarea antigripala fiind tot mai combative.
Parerea mea, insa, nu are pretentia de adevar exclusiv. Celor care doresc sa faca, totusi, vaccinul antigripal le dam sfatul sa il aleaga pe cel produs in Romania, la "Institutul Cantacuzino". Vaccinul romanesc are mult mai putini aditivi pentru conservare, fiind ca atare si mult mai putin nociv.
31.01.2010, 13:03Gheorghe Tamas
Pe cine sa mai credem nu mai inte legi nimc
un doctor zice vaccinativa alti 1sau2 sau3 zice nu egine sa va vccinati