Nici ca se putea un cadou mai frumos pentru cei mici! Un cadou venit parca din tolba atat de incapatoare a lui Mos Craciun!
Oare cine n-a auzit de Fratii Grimm? De acei doi domni cam rigizi in aparenta, filologi de meserie, pe numele lor din... "buletin": Jakob Ludwig si Wilhelm Karl Grimm, pe care Dumnezeu i-a inzestrat cu o imaginatie naucitoare, carora le-a umplut capul cu tot felul de povesti pe care ei le-au asternut cu un talent nebun pe hartie. Si-astfel s-au ivit in lumea Copilariei, spre incantarea tuturor prichindeilor de pe pamant, Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Cenusareasa, Muzicantii din Bremen, Croitorasul cel viteaz... Tot din aceasta serie fermecata face parte si nemuritoarea poveste despre "Hansel si Gretel", cei doi copii rataciti in padurea stapanita de o vrajitoare hapsana care ar dori sa-i bage in cuptor... Recunosc, povestea mea preferata, dintre toate povestile nascute pe acest pamant, este Alba ca Zapada. Ea este regina tuturor povestilor! Trebuie sa admit, insa, ca Personajul cumplitei Vrajitoare care sta in casuta de... turta dulce m-a fascinat dintotdeauna! Si m-a si speriat nitel, asa cum ii va fi speriat pe... Hansel si Gretel...
Fascinat va fi fost si compozitorul german Engelbert Humperdinck (1854-1921) de povestea celor doi copii care, pornind in padure, dupa ciuperci si zmeura, se ratacesc printre copacii uriasi. Compozitor german de tot respectul, cu studii la Kln si la Munchen, mare admirator al lui Wagner, al carui secretar a si fost, Engelbert Humperdinck s-a lasat sedus de aceasta poveste foarte ofertanta pentru harul si imaginatia unui compozitor provenit din lumea germanica, atat de subjugata de imaginar... Asadar, bazandu-se pe un libret scris de chiar sora sa, pe nume Adelheid Wette, Humperdinck inaugureaza moda "basmului muzical"! Premiera cu "Hansel si Gretel" are loc la Weimar, in anul 1893, intr-un teatru privat.La pupitrul dirijoral - marele compozitor Richard Strauss, cel ce va considera lucrarea lui Humperdinck drept o capodopera...Nu sunt critic muzical, nu pot spune daca este chiar o capodopera. Va asigur, insa, ca aceasta opera a constituit "baza artistica" a unui fermecator spectacol pentru copii! Partitura, de o deosebita muzicalitate, ariile si dansul protagonistilor, cantecele Vrajitoarei, muzica pe care evolueaza Zanele, baletul inspirat, toate acestea au insemnat ingredientele unui act artistic colectiv de cea mai buna calitate.
In seara premierei de la Opera, sala era plina de copii mici-mici de tot, dar si mai maricei, care urmareau vrajiti palpitanta poveste a celor doi frati pierduti... Vrajiti, nu numai de muzica, nu numai de voci, ci si de dansuri, de numerele de balet, de evolutia in inalturi, la trapez, a unor personaje miraculoase (spectacolul beneficiaza de participarea elevilor de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", cat si a unor tineri acrobati de la Circul "Globus"). La fascinatia spectacolului, regizat cu umor si fantezie de Anda Tabacaru Hogea, a contribuit, desigur, modernitatea decorurilor, a costumelor, lirismul, hazul ori misterul sugerat de scenografia Adrianei Urmuzescu, coregrafia imaginata de Ama Butoiescu. Deosebit de frumoase mi s-au parut "fantasmele albe" care bantuie, in timpul noptii, visele copiilor. De un haz "nebun" - atat prin interpretare, cat si prin costumatie - Vrajitoarea cea rea. Din lipsa de spatiu - voi insira aici doar numele interpretilor, pe care i-am vazut la premiera (intrucat pe unele roluri au fost distribuiti si cate doi ori trei interpreti). Asadar, aplauze furtunoase pentru: Florin Simionca, Madeleine Pascu, Mihaela Ispan, Mihaela Stanciu, Adriana Alexandru, Simonida Lutescu, Valentina Tudose. A dirijat cu umor si elan: Vlad Conta.
Duceti-va la nemuritoarea poveste a lui "Hansel si Gretel" sa va molipsiti de entuziasmul copiilor! Veti fi cu atat mai incantati de cele vazute, cu cat la iesire veti fi intampinati de Maria-sa-Zapada, mesagera suava a prea suavei... Alba ca Zapada!