- D-na dr. Dragomirescu, ce parere aveti despre mult-discutatul Codex Alimentarius? Reprezinta cu adevarat o amenintare sau nu?
- Din cate stiu si din cate am vazut ca prevede statutul comisiei Codex Alimentarius, acesta include recomandari si linii directoare in privinta standardelor pentru alimente si suplimente alimentare, dar nu are capacitatea de a impune reguli de producere si desfacere, cel putin pe plan local. Aceste reguli vor fi stabilite si aplicate aici, in tara, de catre cei care ne reprezinta interesele ca cetateni, pacienti, medici, consumatori sau producatori de produse naturale. Cu alte cuvinte, guvernul Romaniei.
Noi avem o traditie veche, de mii de ani, in utilizarea plantelor medicinale, si o flora fabuloasa. Nu cred ca exista alta tara in Europa care sa aiba un numar atat de impresionant de mare de plante medicinale, foarte multe provenind din flora spontana. Iar efectele terapeutice ale acestor plante se cunosc si sunt aceleasi, neschimbate, de mii de ani.
Profesorul nostru de farmacologie ne spunea la facultate ca durata de viata a unui medicament este, in medie, de 20 de ani: in primii 5 ani reprezinta un remediu de ultima generatie si entuziasmul e foarte mare in ce-l priveste, in urmatorii 10 ani incep sa se observe efectele secundare si in urmatorii 5 ani e inlocuit cu un medicament dintr-o noua generatie, considerat mai eficient si mai sigur. Exceptie fac remediile care au fost extrase din plante medicinale. Aspirina, de exemplu, respectiv "acidul acetil salicilic" (unul dintre cele mai longevive medicamente), a fost initial extras din scoarta de salcie. Dar chiar si acum este mai bun si mai eficient un ceai de scoarta de salcie decat orice formula de aspirina sintetizata chimic, in orice ambalaj ar fi prezentata...
La cursurile de apifitoaromaterapie, homeopatie si acupunctura organizate de Ministerul Sanatatii, daca acum 10 ani erau cativa cursanti in fiecare serie, acum sunt liste de asteptare cu zeci de medici. Ceea ce inseamna ca exista, in prezent, cel putin la noi in tara, foarte multi medici bine pregatiti, care stiu cum sa recomande remediile naturale si care - fie ca practica numai medicina naturala, fie - specialisti fiind in diferite ramuri ale medicinii clasice - recomanda si remedii naturale, care si-au dovedit eficienta terapeutica. Remediile naturale sunt cautate pentru ca actioneaza bland, sigur si, mai ales, pentru ca au facut subiectul celui mai amplu studiu clinic realizat vreodata, studiu care a inclus zeci de generatii care le-au folosit timp de mii de ani si au lasat marturii despre eficienta lor. Nu vor putea disparea peste noapte, orice interese meschine ar avea marile corporatii din industria farmaceutica.
"Sa fim vigilenti!"" style="width:100%;" />
Cred ca in loc sa ne simtim amenintati sau ingrijorati cu privire la aceste recomandari, ar trebui doar sa fim vigilenti. Sa fim bine informati cu privire la continutul Codex-ului Alimentarius, sa stim noi insine ce avem de ales pentru sanatatea noastra si sa le cerem celor care au rolul sa stabileasca aici, in Romania, care dintre aceste recomandari vor deveni obligatorii, sa o faca tinand cont de dorinta noastra.
Daca a trecut de "testul" Uniunii Europene castravetele curbat (initial, nu vroiau sa il accepte decat pe cel rectiliniu, pentru ca se incadra in standarde), eu am incredere ca o sa treaca si musetelul romanesc. De cand se stie, taranul de pe aceste meleaguri a cules plante de leac in ziua de Sanziene, sa le aiba pentru tot anul, pentru ca stia ca atunci cand "se deschide cerul", in apropierea solstitiului de vara, plantele culese au cea mai mare putere tamaduitoare. Si acum face tot asa, dupa legi nescrise si transmise de la o generatie la alta. Greu de crezut ca acum va face ceaiul de sunatoare sau de tei dupa alte reguli, impuse de Codex. Doar legile lui Dumnezeu sunt eterne si in primul rand pe acelea e important sa le respectam, daca dorim sa ne mentinem sanatosi.