Cam galagios pentru locuitorii din partea nordica a Bucurestiului, care au trait vrand-nevrand intr-un nemilos vacarm muzical, pentru alte zeci de mii de bucuresteni, Bestfestul a fost, in schimb, o mare sarbatoare pop-rock
De miercuri, 1 iulie, si pana duminica, muzica a actionat ca un magnet asupra orasului. Oamenii au venit siruri, siruri, atrasi precum fluturii de lumina. Ritmurile sacadate ale tobelor au facut sa vibreze vazduhul si au sfarsit prin a chema... si ploaia. Suvoaie gigantice au curs peste spectatori, dar muzica a invins. N-a plecat nimeni, iar cerul, induiosat de atata statornicie, si-a retras, in cele din urma, artileria grea.
Festivalul in cifre
Au fost 250 de muzicieni din 30 de tari, circa 80.000 de spectatori in cinci zile de festival, 100 de metri patrati de ecrane video, 800.000 wati lumina, incinta de 30.000 de metri patrati. Pe asa o suprafata, inclusiv traseul de la portile de acces pana la zona concertelor a fost considerabil. Dar nu lipsit de atractii alternative. Iarmarocul BESTFEST a fost special amenajat pentru cei, si mai ales pentru cele, ce nu pot rezista tentatiei de a cumpara, nici macar pe durata catorva concerte. Tricouri inscriptionate cu nume de formatii, CD-uri, sepci si palarii, rucsacuri, genti si baticuri, varietate mare de obiecte vestimentare si accesorii pentru fanii pretentiosi. In compensatie, barbatii care nu pot trai deconectati de tehnologie au avut la dispozitie un spatiu dotat cu laptop-uri, cu acces la Internet si ecrane mari pentru jocuri video. N-a lipsit nici plaja din peisaj. Nisip fin si sezlonguri confortabile te imbiau la o baie de soare.
Pentru stins setea s-au gasit racoritoare, bere si iaurt, iar pentru potolit foamea, oferta a fost destul de variata: mititei si gratare, paste, clatite, inghetata, fructe proaspete, acadele si cafea. Noaptea, dupa concerte, tinerii care n-au reusit sa se sature de muzica aveau arena de disco silentios ALTO. Oameni dansand in liniste, cu castile pe urechi, bucurandu-se pur si simplu ca sunt impreuna.
Note bune
Organizarea. Cu un regulament intens mediatizat si un ghid de supravietuire util si bine structurat, care continea harta BESTFEST, orarul de desfasurare a concertelor, posibilitati de cazare si transport in Bucuresti si o lista considerabila de intrebari si raspunsuri, pentru a suprima cat mai multe necunoscute.
Prezenta mai numeroasa a trupelor romanesti si moldovenesti in festival: The MOOod, Grimus, Persona, Les Elephants Bizarres, Trooper, Thunderstorm, Snails si Alternosfera.
Prestatia formatiei pe catalige, care concerta pe aleea principala, intre poarta si Iarmarock.
Initiativa Ciuc de a recompensa cu bere pe cei care ajutau la strangerea si reciclarea paharelor goale. Era chiar amuzant sa vezi persoane carand metri de pahare. Cea mai multa bere gratis au baut englezii, francezii si alti prieteni straini ai muzicii, care nu vad nici o rusine in reciclare, ba dimpotriva.
Note proaste
Romanii nu se lasa pana nu triseaza un pic. Desi accesul cu umbrele a fost interzis, acestea au rasarit de prin genti, odata cu primii stropi de ploaie. A fost incorect fata de cei care au respectat interdictia, murati pana la piele. Aici se adauga si riscul de accidente, si vizibilitatea la scena, redusa considerabil.
Au fost si probleme de sunet, de la cele mici, cand nu se auzea clar, pana la caderea generatoarelor si, implicit, a sunetului, in cea de-a cincea seara, la concertul Manowar.
Premiantii
Concertul trupei The Killers, din prima seara, a fost neasteptat de bun. Energia trupei a electrizat multimea, care a petrecut bine, cantand cu mainile ridicate in aer si dansand prin ploaie.
Concertul Moby a fost o surpriza extraordinara. Merita tot respectul. De-a lungul timpului, pasiunea neobosita de a face muzica l-a condus catre vanzari de peste 20 de milioane de discuri in toata lumea, fiind celebru nu doar pentru compozitiile proprii, ci si pentru colaborarile cu numerosi alti artisti, precum Sophie Elis Bextor, Britney Spears, Gwen Stefani sau Kelis, si pentru remixurile pentru David Bowie, Metallica, The Beastie Boys sau Public Enemy.
Dar apogeul a fost concertul Santana, care a mobilizat cel mai numeros public inregistrat de BESTFEST-ul de anul acesta. E adevarat ca era sambata, nu ploua, nu era canicula, dar foarte multi au venit la Romexpo seara, special pentru acest concert, chiar daca, pe vreme de criza, suma de 110 RON platita pentru un bilet nu e tocmai putin.
Cu o sonorizare impecabila, Santana a aparut pe scena alaturi de 11 muzicieni: chitaristi, percutionisti, suflatori si vocali, purtand pe cap nu palaria lui legendara, asa cum multi s-au asteptat, ci o sapca a la Gavroche. Mesajul lui Carlos Santana a fost unul de pace si iubire. Vrem sa ne vindecam sufletele si mintile cu muzica buna. Pe acest pamant rotund, Dumnezeu a creat armonie. Un cerc al iubirii, al bunatatii, al pasiunii si al bucuriei. Haideti sa implinim acest crez divin. De-a lungul serii, Santana a cantat la cinci chitare, iar la un moment dat purta doua in acelasi timp.