Cunoscuta si sub numele de "accident vasculocerebral" sau "atac cerebral", apoplexia se manifesta prin pierderea cunostintei si paralizia miscarilor, provocate de o hemoragie cerebrala sau de un cheag de sange. Desi functiile vitale persista - respiratia si pulsul cardiac - se impune interventia de maxima urgenta, la fel ca in atacul de inima.
Acest eveniment atat de nedorit este cauza a treia de deces in lume, dupa bolile cardiovasculare si cancer, si principala cauza de invaliditate pe termen lung, in Romania. Comparatia cu un trasnet nu este exagerata, pentru ca, fara nici o avertizare, pot surveni paralizii severe si decese. Un sfert din persoanele sub 70 de ani sfarsesc din cauza primului atac la creier, iar la persoanele peste aceasta varsta, mortalitatea este dubla. Jumatate din cei ce raman in viata nu mai pot sa se ingrijeasca singuri, doar o minoritate reusind sa-si revina treptat. Dar costurile medicale sunt imense.
Evolutia bolii se petrece, insa, pe indelete, inainte de a lovi. Un accident vasculocerebral poate fi un "trasnet" numai pentru oamenii care ani de zile, in ciuda avertismentelor, si-au neglijat stilul nesanatos de viata pe care l-au dus. In spiritul evidentei, amintesc ca revista "Formula AS" dezbate saptamanal aspectele privind pastrarea sau recuperarea sanatatii. Riscul bolilor vasculare, cardiace, cerebrale sau periferice poate fi redus la jumatate, prin mijloacele relativ simple, necostisitoare, ale unui stil de viata sanatos.
* Cauzele si factorii de risc, atat pentru hemoragia cerebrala, cat si pentru astuparea unei artere din creier sunt, in mare, aceleasi. Unele dintre ele sunt inevitabile, si nu pot sa fie influentate: varsta (la cei peste 55 de ani, riscul creste cu fiecare an de viata), sexul (barbatii sunt mai afectati, dar la femei mortalitatea este mai mare) si cazurile de boli vasculare prezente in istoricul familiei.
La femei, atacul cerebral este mai periculos decat cancerul de san (una din 6 femei moare prin lezarea creierului si doar una din 25 de cancer de piept).
La barbatii de peste 60 de ani, obezitatea si fumatul produc peste jumatate din atacurile cerebrale.
Chiar si copiii obezi sunt expusi, desi majoritatea parintilor cred ca un copil gras este un copil sanatos. Eroare! Copiii obezi de azi sunt viitorii candidati la apoplexie. Hipertensiunea arteriala este un alt risc major, fiind considerata "ucigasul tacut" al creierului, daca nu este atent supravegheata si tratata corespunzator. Alte cauze: cresterea vascozitatii sangelui, tromboze, tromboflebite, varice, afectiuni valvulare, fibrilatie atriala, tratamente de substitutie hormonala, pilule anticonceptionale, colesterol si trigliceride crescute, infectii fungice, abuz de alcool si cafea, sedentarism, alimentatia cu multe proteine animale si grasimi. Pe ultimul loc, dar nu si ca importanta, poate sa fie diabetul zaharat, un risc permanent pentru producerea accidentelor cerebrovasculare. E bine de stiut ca in atacul cerebral deteriorarea unei zone din creier se produce prin astuparea unei artere (in 80% din cazuri) sau prin rupere si hemoragie, pentru ca vasul respectiv a devenit vulnerabil, in urma unui proces patologic indelungat, extins si vechi de ani de zile, poate chiar din copilarie si adolescenta, numit atero si arterioscleroza. Acelasi mecanism patologic declanseaza si atacul de inima!
* Evolutia atacului de apoplexie depinde de rapiditatea si conditiile in care bolnavul a fost transportat la un spital dotat pentru diagnostic si tratament neurologic. Toate acestea sunt decisive, pentru ca bolnavul sa ramana in viata si fara urmele unui handicap irecuperabil.
* Semnele unui atac cerebral incipient trebuie cunoscute de orice persoana, pentru a grabi rapiditatea de interventie si transport la spital (telefon 112). Starea de aparenta ebrietate - persoana lovita de atac cerebral nu se mai tine pe picioare, are o brusca stare de slabiciune, mai mult bolboroseste decat vorbeste, are tulburari de vedere, miscari dezordonate, tulburari de cunostinta, coltul gurii tras intr-o parte, nu-si mai poate inghiti saliva, o pleoapa este cazuta, manifesta tulburari de echilibru, varsa, se vaita de dureri de cap. Este bine ca asemenea manifestari sa nu fie puse pe seama consumului de alcool, persoana in cauza trece printr-o drama cerebrala in curs de constituire si are nevoie de ajutor foarte urgent.
* Prima masura adoptata trebuie sa fie solicitarea salvarii sau a unui alt mijloc de transport, pentru a ajunge cat mai repede la spital. Capul pacientului va fi tinut orizontal, usor intors intr-o parte, nu ridicat pe pat sau pe targa, pentru ca sangele sa ajunga mai usor la creier, cu gura putin deschisa, ca sa nu se inece cu saliva, daca nu mai are reflexul de inghitit, sau sa-si inghita limba, caz in care aceasta trebuie trasa in afara, apucand-o de varf cu un deget infasurat in tifon. Daca bolnavul este hipertensiv, nu va primi medicamente pentru tensiune in aceste momente. Masurile indicate se mentin permanent pana ajungem la spital, timp care sa nu depaseasca mai mult de doua ore. Cu cat este aplicat mai rapid tratamentul, cu atat mai putine celule din creier se distrug iremediabil. Cu atentie si rabdare, cu pipeta, picatura cu picatura, se da apa cu putina zeama de lamaie si zahar, o alternativa la perfuzie.
* Evolutia acestei suferinte acute a creierului poate merge de la favorabila la severa si la deces. Leziunile - reversibile sub tratament, pot deveni stationare, progresive sau definitive. Sub tratament, ele se pot vindeca intr-un timp variabil. Sindromul cerebral rezolvat complet in 24 de ore se numeste atac ischemic tranzitoriu; cand suferinta dureaza mai mult, diagnosticul este atac cerebral/ accident vasculocerebral.
* Pe durata spitalizarii, ingrijirea si tratamentul apartin personalului in halate albe, singurii care stiu cu adevarat ce masuri trebuie adoptate, iar persoanele din anturajul bolnavului trebuie sa ii crediteze cu incredere si sa tina legatura cu ei.
* Odata ajuns acasa, langa ai sai, daca pacientul poate vorbi, sa rosteasca o rugaciune de multumire Celui de Sus, dar si pentru aceia care l-au tratat si ingrijit. Importanta este si instituirea de masuri potrivite pentru bolnav. In primul rand, trebuie evaluate abilitatile, ce poate face singur sau cu ce trebuie ajutat, masurile de recuperare accesibile la domiciliu, medicamentele zilnice (administrate si pentru prevenirea unui alt atac cerebral) si regimul alimentar, ce este prioritar in aceasta convalescenta reparatorie. S-a demonstrat ca leziunile aterosclerotice se pot diminua in urma unui regim vegetarian, prevenind alte accidente cerebrale, cu urmarile lor teribile. (Creierul are o puternica capacitate de reparare, numita neuroplasticitate, ce explica, de exemplu, recapatarea vederii, dupa accident, in trei luni.)
La domiciliu trebuie tratate escarele, infectiile pulmonare, urinare, tulburarile psihice, fizice, convulsiile sau alte manifestari, de catre cei apropiati bolnavului, si cu aportul calificat al medicului de familie. Factorii de risc aratati mai inainte trebuie pe cat posibil evitati sau tratati (hipertensiunea, diabetul, excesul ponderal, constipatia). Ca tratament adjuvant, unele ceaiuri de plante pot fi folositoare: sunatoare, ventrilica, armurariu, rostopasca, vasc, salvie, rozmarin, odolean. Se poate aplica un tratament de vindecare si fara medicamente, prin cresterea nivelului de bucurie si de optimism, pentru ca atata timp cat exista viata, exista si speranta. Numai daca au fost recomandate la iesirea din spital pot fi folosite unele medicamente, cum sunt aspirina (in doze de cateva zeci de miligrame), dipiridamol, clopidogrel, vitamine, suplimente minerale. Dupa spitalizare, unul din cinci imobilizati la pat moare in primul an, prin tromboze sau embolii, avand vascozitatea sangelui crescuta, deoarece nu mai beau destula apa, ca sa nu urineze des. Cei care urineaza prin sonda si nu consuma apa suficienta risca sa-si infunde sonda, necesitand interventia medicala calificata. Clisma - la 2-3 zile, cu apa calda sau cu infuzie de galbenele, rezolva constipatia mai "sanatos" decat purgativele si laxativele. (Unele medicamente recomandate pentru scaderea colesterolului au dovedit ca produc lezarea severa a mitocondriilor din celulele muschilor.)
Achizitionarea unui aparat electronic pentru masurarea tensiunii si a frecventei cardiace este o investitie inteleapta. Cei care nu mai pot inghiti normal, trebuie hraniti prin cateter, cu hrana semilichida, usor incalzita. Astfel se previne pneumonia prin aspiratie. Chirurgia creierului si noile tehnologii imagistice au redus mortalitatea prin apoplexie, dar la costuri inaccesibile majoritatii bolnavilor. Mult mai simplu ar fi sa respectam masurile preventive, adoptand un stil de viata care sa ne apere de aceasta boala invalidanta sau chiar fatala.