Cum depasim blocadele provocate de dereglarile cosmice
Fiecare om este o particica a naturii si-a universului, o farama dintr-un intreg, in care se reflecta ca apa intr-o picatura de roua. Psihicul, sanatatea, sistemele din interiorul corpului depind in mare masura de ritmurile cosmice ale Soarelui si Lunii, de schimbarea campului magnetic al Pamantului si de alte cauze exterioare. Benefice, cateodata, alteori negative, e bine sa le cunoastem, ca sa evitam perioadele critice cu care ne confruntam pe diverse planuri ale vietii. La inceputul acesta de iulie, de exemplu, se petrec perturbari geofizice care provoaca senzatii de slabiciune, epuizare, scaderea imunitatii. Nimeni nu ne invata cum sa ne coordonam viata cu ritmurile naturii. Deseori, ne fortam organismul, obligandu-l sa functioneze in ritm diferit sau opus fata de cel natural. Rezultatele sunt stiute de toti: starea proasta a sanatatii, conflicte la serviciu si in familie, planuri nerealizate si multe alte neplaceri.
Ingemanati cu natura
Actorii principali ai ritmurilor biologice sunt Soarele, Luna si Pamantul. Fortele lor magnetice, electrice si de gravitatie interactioneaza permanent si actioneaza asupra oamenilor si animalelor. In zilele favorabile, energia pozitiva se activeaza si ne ajuta sa realizam cu succes diferite proiecte, ba uneori, schimbul de energii cu universul este maxim si atunci se intampla lucruri minunate (vindecari miraculoase, castiguri la Loto etc.).
In rastimpul de 30 de zile, Soarele, Luna si Pamantul se afla intr-o anumita pozitie unul fata de altul, care provoaca schimbari puternice in fortele de gravitatie, in campul electromagnetic, de luminozitate, temperatura, puterea si directia vantului, umiditatea aerului etc. Concomitent cu schimbarile din natura exterioara se petrec si schimbarile in interiorul celulelor fiintelor vii, care contin apa in proportie de 80%. La fel ca apa marilor si oceanelor, apa din celulele noastre se supune legilor universale care forteaza fluxul si refluxul. Se schimba starea generala a organismului si a psihicului: omul simte o stare de slabiciune, lene, somnolenta, devine nervos, agresiv, irascibil. Creste numarul de accidente rutiere, certuri in familie. In zilele nefavorabile esueaza si intalnirile de afaceri, activitatile diplomatice. E timpul pentru relaxare si liniste. Trebuie sa ne ajutam organismul sa se adapteze la schimbarile din lumea exterioara, sa-si pastreze energia.
1. Schimbari in sistemul nervos: se manifesta prin dereglari pe care le punem, adesea, pe seama bolii: pierderea orientarii in spatiu, senzatia de ameteala, de cadere in gol. Omul devine predispus la influente negative psihologice si energetice.
2. Schimbari in sistemul cardio-vascular: la majoritatea oamenilor, tonusul vaselor sangvine in partea de jos a corpului este mai puternic decat in partea de sus. In zilele negative, situatia se schimba. La persoanele sedentare, care nu fac efort fizic, scade capacitatea de munca fizica si mentala.
3. Schimbarile in sistemul locomotor: este afectata musculatura antigravitationala (muschii extensori ai gatului, ai spatelui, ai picioarelor si coapselor). Scade tonusul vital si puterea, capacitatea de munca si rezistenta.
4. Modificari de nutritie: scade necesitatea de carbohidrati pentru metabolism, ceea ce duce la consumul exagerat de dulciuri si fainoase, care provoaca depozitarea de grasimi si de colesterol in organism.
5. Modificari de imunitate: creste "schimbul de bacterii" intre oameni, in timp ce imunitatea scade. Creste riscul de imbolnavire, se agraveaza bolile existente. Pana si zgarieturile se trateaza mai greu, se inflameaza mai tare, daca sunt produse in zilele negative.
6. Schimbari in activitatea creierului: fluctuatiile gravitationale schimba activitatea emisferelor creierului, activitatea principala se deruleaza in emisfera dreapta, care raspunde de emotii. De aceea, in zilele negative, oamenii se irita, se supara mai tare si fac scandal fara motive serioase. Dar daca emotiile nu se revarsa, e si mai rau. Nivelul cortizolului creste de 1,5-2 ori. Savantii il numesc "hormonul stresului si al imbatranirii". De aceea, in zilele respective nu se recomanda activitatea mentala fortata, mai bine sa fie organizata o activitate creatoare, pentru emisfera dreapta.
Majoritatea oamenilor nu au grija de organismul lor in zilele "cu minus", mai ales daca pe moment se simt bine. Organismul puternic si sanatatea buna le permit sa reziste un timp, dar urmarile se aduna si duc la imbolnaviri grave. In fiecare luna, exista 8-12 zile nefavorabile. Daca nu le dam atentie, organismul sufera tot mai mult, se aduna problemele legate de pierderea energiei biologice, apar simptomele abaterii de la ritmul natural biologic:
1. Stare de oboseala, lene, omul nu se satura de somn si atunci cand doarme mult.
2. Pierderea facultatii de gandire logica si analiza a imprejurarilor vietii.
3. Pierderea abilitatii de planificare in timp si in spatiu.
4. Pierderea orientarii in spatiu, omul se impiedica, cade pe loc drept, apare tremuratul mainilor, al picioarelor si capului.
5. Tentative de sinucidere sau, in varianta mai blanda - pierderea capacitatii de a lupta cu boala, de a lupta pentru viata.
Sfaturi de sanatate in zilele negative
* Alimentatie: renuntarea la dulciuri. In perioade cu risc predomina metabolismul proteino-lipidic, iar zaharul devine toxic, mai ales in prima jumatate a zilei. Consumul exagerat de carbohidrati poate provoca unele afectiuni, printre care obezitate, diabet, ateroscleroza. Nu se renunta in totalitate la carbohidrati, deoarece au functii importante ca: sursa de energie, refacerea celulelor si a tesuturilor. Lipsa lor totala duce la dereglari in sistemul nervos si in muschi, la slabirea activitatilor mentale si fizice. Cu o zi inainte de "ziua neagra" se recomanda scaderea numarului de calorii din alimentatie, la 2000-2200 pe zi (65-70 g de proteine, 85-90 g de grasimi, 220-250 de carbohidrati).
Se mananca la ore fixe de 3-4 ori pe zi portii mici, ultima masa luandu-se nu mai tarziu de ora 19. Se recomanda, de asemenea, scaderea cantitatii de produse animale si cresterea cantitatii de legume si fructe: varza, sfecla, morcov, rosii, castraveti, ceapa, care contin vitaminele necesare pentru metabolismul proteino-lipidic. Cel mai important produs alimentar, care are un rol principal in diminuarea efectelor negative, este varza, deoarece contine compusi care incetinesc procesele de imbatranire, previne obezitatea si depunerea de colesterol in vasele sangvine. Sucul de varza normalizeaza metabolismul in ficat. Daca apare insomnia, se beau cu 40-50 minute inainte de culcare 150 ml de suc de varza proaspat stors.
* Reducerea efortului fizic. Schimbarile de gravitatie actioneaza direct asupra aparatului locomotor (scheletul si muschii) si puterea fizica scade. Efortul trebuie redus, dar nu se renunta la activitatile cotidiene. (In cazul sportivilor de performanta, in zilele negative scad considerabil rezultatele obtinute, iar numarul de accidentari creste vizibil.)
* Postul informational (renuntarea la TV, radio, ziare). Vederea si auzul ne sunt incarcate peste masura cu informatii transmise zilnic prin mass-media, de care nu avem nevoie, care ne agreseaza psihic. Vizionand emisiunile TV, omul este supus unor presiuni enorme. Orice informatie (inclusiv prin radio) provoaca o stare de incordare sau stres. Creierul nu este in stare sa o "asimileze" si automat se inchide ca sa se protejeze. Omul simte somnolenta, indispozitie, apar starea de nervozitate, agresivitatea. E bine sa renuntati la toate sursele de informatie ca sa preveniti criza hipertensiva, atacul de cord, agravarea afectiunilor gastro-intestinale, riscul de accident vascular-cerebral, sau accidentele de circulatie.
* Limitarea consumului de medicamente - in zilele "negre" actiunea lor este mai slaba, nu-si fac efectul. Pastilele sau alte proceduri terapeutice sunt o sarcina in plus pentru organism (cu exceptia medicamentelor importante, de care depinde viata omului). In prima zi negativa, se scade doza obisnuita cu 5%, in a 2-a cu 10% si tot asa pana la renuntarea totala. Folosind metoda aceasta crestem puterea medicamentelor in restul zilelor cand le luam.
* Curatarea energetica a spatiului in care locuim, cu tamaie sau cu betisoare parfumate. Se folosesc tamaia, betisoare cu aroma de pin, cedru, menta, musetel, eucalipt si altele.
Activitatea fizica
Diminetile zilelor negative trebuie sa inceapa cu exercitii fizice usoare, placute, care intaresc organismul si ii pastreaza energia. Nu se fac pana la epuizare, ci cat produc placere. De exemplu:
- Va culcati in pat sau pe covor cu picioarele usor indepartate. Practicati respiratia abdominala. Relaxati-va. Inchipuiti-va ca plutiti in aer, pe nori, timp de 2 minute.
- Masajul palmelor si al degetelor cu un cilindru din lemn sau un bat scurt. Se rostogoleste de la baza palmelor pana la varful degetelor si inapoi, 5 minute.
- Masaj de incalzire pentru subsuori, usor, intai cu palma dreapta, apoi cu stanga.
- Masajul talpilor, prin rostogolirea unui cilindru (borcanel de medicamente, din sticla, sau o coada de matura).
- Masaj de incalzire a zonei de sub genunchi, apoi de deasupra genunchiului, in punctul vietii lungi. Ca sa-l gasiti, asezati palmele orizontal pe genunchi, cu degetele unite. Punctele se afla cu 1,5-2 cm mai jos de degetele mici.
Seara, dupa ora 19, renuntati la activitati mentale intense. Ascultati muzica blanda, desenati (cel mai indicat), plimbati-va, dansati, dar fara efort. Inainte de culcare se fac bai calde cu decoct din conifere (ace, crengute, conuri tocate). Un kilogram de masa tocata se fierbe 30 minute in 7-8 litri de apa, se infuzeaza 12 ore. Se strecoara in cada plina cu apa calda (36-40 grade), in care se sta timp de 15-20 minute. Apoi se face un dus mai rece decat apa din cada, timp de 5-10 secunde. In lipsa coniferelor, se pot folosi levantica, petale de trandafir si crizantema.