A. Controlul greutatii
Dupa menopauza, excesul de greutate pare sa favorizeze dezvoltarea tumorilor. Cancerul de san nu face exceptie.
Este important sa nu lasam sa se instaleze prea multe kilograme. In plus, grasimile subcutanate ale femeilor cu kilograme excedentare stimuleaza o enzima, aromataza, care transforma androgenii (hormonii masculini) in estrogeni, cunoscuti pentru rolul lor in cancerul de san.
B. Copii inainte de 30 de ani
Mai intai trebuie gasit, fireste, viitorul tatic. Dar pe urma este bine ca familia sa fie intemeiata imediat. Un bebelus inainte de 30 de ani si unul-doi dupa aceea este benefic. Pentru ca sarcina conduce celulele mamare la o maturizare completa care le protejeaza de degenerescenta.
Sarcina diminueaza, de asemenea, perioada pilulelor anticonceptionale. Riscul de cancer de san este ceva mai crescut la femeile care au luat pilule cu peste 5 ani inainte de a face primul copil.
C. Alaptarea prelungita
Dovezile legate de efectul preventiv al alaptarii se inmultesc: ultimul raport al Fondului mondial de cercetari anti-cancer semnalizeaza un efect pozitiv, mult mai net atins cand alaptarea dureaza cel putin 6 luni. O explicatie posibila este ca in timpul alaptarii, productia de estrogeni se diminueaza. De altfel, alaptarea incheie maturizarea celulelor mamare, un alt factor protector.
D. Suprimarea anumitor acizi grasi
Conform unui studiu efectuat de cercetatorii francezi de la Inserm si de la Institutul Gustave-Roussy, maladia s-a dovedit a fi de doua ori mai frecventa la femeile care au in sange valori ridicate de acizi grasi "trans" (uleiuri vegetale hidrogenate partial) de origine industriala. Acesti acizi grasi se gasesc mai ales in produsele manufacturate precum painea ambalata vanduta in marile magazine, biscuitii, prajiturile, aluaturile de pizza etc. Cercetatorii preconizeaza limitarea procedeelor industriale care genereaza acesti acizi grasi si indicarea clara a prezentei lor in produse.
E. Limitarea consumului de alcool
Consumul regulat de alcool - 1-2 pahare pe zi - face sa creasca riscul cu 30%. Acest efect se explica printr-o modificare a metabolismului estrogenilor. Apelul la moderatie se refera atat in privinta vinului rosu sau a sampaniei, cat si in privinta bauturilor tari.
F. Practicarea regulata a unui sport
Publicata in ianuarie trecut, o ancheta realizata in Franta a confirmat rolul benefic al activitatii fizice. Mersul pe jos, in ritm alert, cel putin 30 de minute zilnic, menajul activ, urcatul pe scari sau practicarea unei activitati sportive o data pe saptamana diminueaza riscul de cancer de san cu 40%.
Acest efect este observat, de asemenea, la femeile cu antecedente familiale sau a celor zvelte. Motivul? O diminuare a valorii estrogenilor, modificari ale factorilor de crestere si ale functiei imunitare.
Cauzele bolii
Parerea femeilor
Interogate asupra factorilor de risc ai cancerului mamar, ele citeaza cu prioritate:
* Expunerea la soare (71%)
* Stresul (70%)
* Fumatul (70%), dupa care urmeaza poluarea, pilula anticonceptionala, tratamentul hormonal al menopauzei, alcoolul, pesticidele si greutatea excedentara.
In realitate
Principalul factor de risc este hormonal, spun specialistii. Excesul de soare, tutunul si poluarea nu intervin in geneza cancerului de san.
05.10.2008, 16:06Tania Papas
Cred ca e bine de stiut