Perioada de "varf" este luna iunie, si exista chiar o zi mondiala a sarutului, sarbatorita pe 6 iulie. Dar sarutatul nu este doar o placere. Este sanatos si ne face mai frumosi. Motive suficiente pentru a ne adresa unui psiholog cu experienta in bransa: dr. Matei Cioflec din Brasov.
- In multe cantece, mai ales populare, buzele sunt comparate cu fragii, ciresele, zmeura, in general, fructe rosii. Atrage rosul sarutul in mod special?
- Rosul este un semnal erotic al naturii. Cei indragostiti cu adevarat, care-si gasesc partenerul atragator, intra intr-o anumita stare de emotie: inima bate cu putere, este stimulata irigarea sanguina si, drept urmare, pielea subtire a buzelor se inroseste. Buzele rosii atrag, la randul lor, si invita la sarutat. De unde si obiceiul femeilor de a-si vopsi buzele cu ruj ori cu gloss (adeseori in exces!). Ce-i prea mult creeaza o reactie inversa, de respingere.
- Rosul simbolizeaza, de obicei, patima. Gura este un organ senzual?
- In buze se afla deosebit de multe terminatii nervoase, ceea ce le amplifica sensibilitatea si le face sa simta intens. In timpul sarutului, receptorii transmit aceasta atingere direct la creier, iar urmarea este producerea a sute de substante transmitatoare proprii organismului: hormonii, cum ar fi endorfinele, care ajung in sange.
- Si care este efectul? Pasiunea se aprinde odata cu sarutul sau exista si fara el? Oamenii pupaciosi sunt mai fericiti decat abstinentii?
- In timpul unui sarut profund, bataile inimii cresc la 180/minut, iar temperatura corpului este mai ridicata cu un grad. Capsula suprarenala produce mai multa adrenalina si excitatia sporeste. Musculatura se relaxeaza, respiratia devine mai libera si in sange patrunde o cantitate mai mare de oxigen. Si odata cu el, fericirea. S-a dovedit stiintific ca sarutul produce euforie, deci, pupaciosii sunt cei mai fericiti dintre pamanteni. Atat pentru trup, cat si pentru suflet, sarutul este un elixir energetic. Sistemul imunitar devine mai rezistent, datorita starii psihice pozitive, iar oamenii care sunt fericiti inving mai usor boala si stresul. Se poate spune fara exagerare ca sarutatul este sanatate curata!
- Sarutul nu pune deloc in pericol sanatatea prin saliva transmisa de la un partener la celalalt?
- Si odata cu saliva, 40.000 de bacterii...
- Suna cam dezgustator...
- Dimpotriva! Sistemul imunitar se intareste in "disputa" cu acesti germeni. Pentru ca 99,5 procente dintre ei nu produc boli.
- Acest efect pozitiv tine mai mult decat un sarut?
- Studii recente sustin ca un sarut daruit dimineata, la plecarea de-acasa catre birou, ii face pe conducatorii auto mai putin agresivi.
- Sunt de acord. Acest lucru rezulta din efectul benefic al sarutului, care ne relaxeaza si ne creaza buna dispozitie.
- In plus, se pare ca sarutarile ar avea un efect mai puternic decat morfina. Eschimosii se saruta - in general - pe zonele dureroase ale corpului, pentru a-si calma durerea.
- Si acest efect rezulta din destinderea provocata de sarut si din producerea endorfinelor, hormonii fericirii.
- Exista si alte binefaceri ale sarutului?
- Cea mai vizibila binefacere este ca ne face frumosi. Starea de bine care se instaleaza in noi ne destinde nu doar sistemul nervos, ci si chipul, trasaturile fetei, care se relaxeaza si par mai tinere cu zece ani.
- Cum asa?
- In timpul unui sarut intens sunt activati si antrenati 34 de muschi diferiti ai fetei. Ceea ce inseamna, de fapt, un benefic exercitiu de gimnastica, care intinde si netezeste pielea.
- Se pare, totusi, ca sarutul nu functioneaza in toate cazurile la fel. Exista competente si incompetente. Potriveli si nepotriveli. Indragostirea nu presupune, obligatoriu, si o potrivire senzoriala. Pentru unii oameni apropierea fizica e un chin, desi se iubesc...
- Asa cum exista o chimie a iubirii exista si o chimie a sarutului. Cauza n-a fost inca elucidata, dar se pare ca explicatia este legata tot de hormoni. Cand reteta lor este apropiata, contactul se produce fulgerator. Cand nu, impedimentul este asa de mare, incat se ajunge, adesea, la despartire. Nu incape nici o exagerare: sarutul este sarea iubirii. Numai bolnavii se pot lipsi de el.
Dragostea si sarutul
* Femeile saruta pentru a pastra viu atasamentul fata de partener. Barbatii saruta pentru a spori posibilitatea unui eventual act sexual. (Studiu american.)
* 92% dintre femei saruta cu ochii inchisi.
* Doua treimi din cei care saruta inclina automat capul spre dreapta. De ce? Este un reflex ramas din copilarie. Atunci cand sug, bebelusii prefera sa se intoarca spre dreapta.
* Anglo-saxonii prefera (la sarutat) buzele nefardate. Australienii - buzele rosii ca focul. Japonezii, buzele roz, feciorelnice.
* Cel mai romantic loc pentru sarutat? Europenii ar opta pentru blana intinsa in fata semineului. Japonezii prefera plajele pustii, in vreme ce finlandezii nu gasesc nimic mai romantic decat sarutarile fierbinti in masina.
* 99% dintre oameni isi amintesc amanuntit de primul lor sarut.
* In medie, la primul sarut se ajunge dupa 4 intalniri.
* 60% dintre cei care flirteaza isi pierd, din pacate, interesul, dupa primul sarut. Probabil ca pe langa schimbul de miros si de atingere are loc si schimbul inconstient de informatii - daca partenerii se potrivesc genetic sau daca "chimia" nu functioneaza.
* Sexul este posibil fara dragoste, dar sarutatul nu - rezulta din sondajele efectuate.
* Un coeficient de inteligenta ridicat garanteaza super-sarutul, cel putin in ceea ce-i priveste pe barbati. Cu cat sunt mai inteligenti, cu-atat mai buna este "tehnica" lor. (Studiu SUA.)
* In medie, un sarut dureaza 10 secunde - inainte de casatorie. Dupa aceea, "lungimea" se reduce rapid, la doar 3 secunde.