Propunerile acestor proiecte, de o importanta capitala pentru salvarea Rosiei Montane, apartin unor senatori si deputati ai PRM, dupa cum urmeaza: senatorii Gheorghe Funar, Aurel Ardelean, Petru Stan; deputatii Ioan Aurel Rus, Marin Diaconescu si Cristian Buzea. De notat ca in "Lista guvernamentala a siturilor arheologice de interes prioritar", adoptata de Ministerul Culturii in anul 2006, sunt cuprinse 10 situri importante, de la Histria, la Pacuiul lui Soare si Targul de Floci, dar nu si Rosia Montana! Pentru Ministerul Culturii nu exista comoara arheologica Rosia Montana! Or, noile legi votate de Senat repara aceasta lacuna scandaloasa (datorata trio-ului "pro-goldist" Nitulescu, Angelescu, Iorgulescu) si introduce Rosia in Lista. Guvernul a respins, desigur, initiativa legislativa, pe motiv ca protejarea patrimoniului ar fi deja reglementata prin numeroase alte legi si ordonante, iar finantarea si prerogativele Administratiei Rezervatiei ar fi neconforme cu legile in vigoare. Un alt impediment identificat de Guvern vizeaza concesionarea de catre stat, in urma cu 11 ani, a perimetrului arheologic, impreuna cu zacamintele de aur si argint, catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In fine, o alta lacuna a legilor in discutie, gasita de Guvern, este neincluderea Ministerului Mediului in ecuatia constituirii, finantarii si administrarii Rezervatiei (cu privire la acest punct suntem intru totul de acord cu Guvernul). Pana la urma, cu toata impotrivirea "legalista" a d-lui Tariceanu, senatorii au aratat ca sunt suverani si, cu 44 de voturi pentru, 2 impotriva si 11 abtineri, au transformat propunerile parlamentarilor PRM in legi pentru salvarea Rosiei Montane. Asteptam votul Camerei Deputatilor, camera decizionala, despre care senatorul Gheorghe Funar ne-a spus: "Deputatii nu au de ce sa fie impotriva, eventual vor putea aduce amendamente, dar s-ar face de ras daca ar respinge legea votata cu o larga majoritate de Senat". Prin adoptarea celor doua legi, s-a deschis, de fapt, perspectiva stimularii turismului, calea investitiilor in proiecte alternative de dezvoltare, a infiintarii unei rezervatii internationale de arheologie si a restaurarii centrului istoric (arhitectul printului Charles, Sir Henry Rumbold, urmeaza sa soseasca pe 11 mai in Romania, pentru a conduce lucrarile de restaurare a caselor din centrul Rosiei, initiate si finantate de fundatia britanica INTBAU, precum si de Asociatia Arheologie, Restaurare, Arhitectura (ARA) din Bucuresti si de Fundatia Soros).
Cateva dintre prevederile Legii Rezervatiei Rosia Montana
Art.2. Prin rezervatie, in sensul prezentei legi, se intelege zona geografica cu suprafete de uscat si ape, cu vestigiile arheologice, cu ariile naturale protejate, cu specii de plante si animale, cu mestesuguri si obiceiuri traditionale cu valoare de patrimoniu cultural national si international, fiind supusa unui regim de administrare special in scopul cercetarii, conservarii, restaurarii si punerii in valoare stiintifica si turistica.
Art.4. Consiliul Executiv (ca organ de aplicare a hotararilor Consiliului Stiintific al Administratiei Rezervatiei Rosia Montana) angajeaza specialisti in domeniile arheologiei, istoriei, etnografiei, biologiei, arhitecturii, constructiilor, precum si muncitori specializati in probleme de interventie urgenta, corpul de paza pentru obiectivele istorice si corpul de inspectie care sanctioneaza nerespectarea masurilor de protectie a rezervatiei.
Art.7. Administratia rezervatiei are urmatoarele atributii: a) evalueaza starea fizica si ecologica a patrimoniului cultural si natural, organizeaza cercetarea stiintifica, asigura protectia obiectivelor istorice si ansamblurilor peisagistice; b) stabileste si aplica masurile de restaurare si conservare a obiectivelor istorice, de protejare si reconstructie ecologica; c) evalueaza starea resurselor naturale; d) emite acordul de mediu privind desfasurarea activitatilor economice, in concordanta cu cerintele conservarii si protejarii structurilor cultural-istorice si ecologice; e) sprijina si protejeaza activitatile economice traditionale ale populatiei locale
Am reprodus aceste pasaje pentru ca ni s-a parut ca suna altfel decat legile obisnuite, suna modern si responsabil, cuprinzator si fara echivoc, fortand o noua realitate, benefica pentru localnici si pentru intreaga tara, in mult incercata Rosia Montana. Conform acestei legi, compania Gold Corporation ar putea avea totusi un rol important, devenind cel mai mare operator de pensiuni rurale din Romania. A cumparat deja sute de case, iar pe teritoriul Rezervatiei va trebui sa paseasca incet, fara explozivi si fara cianuri, doar cum ii va permite Consiliul Stiintific...
26.05.2008, 22:35Rodica Constantin
In sfarsit, incearca si alesii nostri sa faca un lucru bun. Dar asta nu s-ar fi intimplat daca nu ati fi mobilizat admiratorii si cititorii dumneavoastra. Este dovada clara a faptului ca numai uniti putem reusi.
27.05.2008, 22:05Marta Danciu
Cum adica zona de interes (...)international cu patrimoniu(...) imaterial ?
Fac alesii nostri in sfirsit ceva bun? Pentru cine?
Dar prima data cind au favorizat jaful cine a actionat, nu tot "alesii"?