"Fiti optimisti! Nu va lasati manipulati de televiziuni"
Ionut Popescu face parte din tanara generatie de profesionisti ai economiei, spre care opinia publica din Romania priveste cu multa incredere. Este un specialist care insa nu traieste in sfera aseptica a cifrelor, graficelor si statisticilor, ci in miezul fierbinte al spectacolului social si politic. A avut nenumarate oferte de burse in strainatate, dar toate erau lungi, depaseau un an - motiv pentru care le-a refuzat. "Cum sa lipsesc atat de mult din tara?", se intreaba retoric. "Aici se nastea o lume si nu voiam sa pierd nimic din acest proces". Calificat in finante si jurnalism economic, conduce prestigioasa publicatie CAPITAL. A acceptat o perioada functia de ministru al Finantelor, in primul guvern Tariceanu, actionand independent si in spiritul liberalismului clasic, potrivit caruia guvernele nu trebuie sa intervina, paternal, in sfera economico-financiara, ci doar sa vegheze la buna desfasurare a economiei de piata. Asemenea majoritatii colegilor de generatie, Ionut Popescu iubeste munca totala, munca nenormata, epuizanta, fiind, dupa o expresie consacrata, un "workaholic" (obsedat de munca). Este o trasatura noua a Romaniei europene, una dintre sursele cresterii economice si ale optimismului social din ultimii ani. In fiecare minister, in fiecare institutie si in fiecare firma, exista echipe intregi de astfel de "maniaci" ai lucrului mult si bine facut. Ei nu dorm in Parlament, nu se baga in intrigi sterile de partid, nu concureaza la ingrosarea paturii de ciocoi de moda noua. Fac un singur lucru: muncesc ca apucatii. De aici si optimismul lor greu de inteles de catre multi politicieni ai momentului. Romania lui Ionut Popescu este Romania de succes a viitorului. Un viitor care a inceput deja in forta.
"Ultimii 18 ani sunt cei mai fabulosi din istoria Romaniei"
- Unii spun ca in 2008 se vor deschide cerurile si va ploua cu bani europeni peste crestetele romanilor. Altii, dimpotriva, vad o Romanie saraca, in care clasa politica se va distinge printr-un apetit dantesc pentru scandal. Ce credeti ca ne asteapta, de fapt, pe drumul ce-am pornit in urma cu doua saptamani?
- Odata cu noul an, mi se pare ca intram, chiar fara sa ne dam seama, intr-o stare de normalitate. Chiar daca auzim tot timpul ca se cearta aia-n parlament, ca guvernul e la cutite cu presedintele, pana la urma asta e jocul democratic. Bine ca nu se bat pe strada, ca nu-si dau in cap, dar ca se cearta in parlament - foarte bine, asta este, la vot o sa se decida cine a avut mai multa dreptate. Ar trebui sa privim lucrurile si altfel: ce reprezinta pentru noi ultimii 18 ani? Aici ma simt indreptatit sa afirm urmatoarele: acestia sunt cei mai fabulosi ani din istoria Romaniei. Preocupati de luptele la firul ierbii, nu reusim sa ridicam privirea si sa vedem lucrul asta. Niciodata Romania n-a fost mai mult in rezonanta cu partea buna a istoriei, sa spunem, asa cum este in prezent. E membra NATO, e membra UE, avem o societate democratica, avem crestere economica importanta, inflatie mica etc.
- Scepticii vor spune ca omul de rand nu simte la buzunar aceasta crestere de care se tot vorbeste. Dimpotriva, simte doar ascensiunea preturilor. Cum raspundeti?
- Sigur ca exemple de oameni nevoiasi sau ghinionisti putem gasi tot timpul. Dar daca vrei sa judeci lucrurile riguros, cu cifre, te uiti: cate masini cumpara romanii, cate computere, cate case isi fac, cate concedii petrec in strainatate, de cate ori pe luna iau cu asalt hypermaketurile? Este limpede: tot mai multi romani pot sa consume, in mod clar traiesc mai bine. Discutam cu prietenii la o cafea: ce face azi un roman care nu-i prea bogat, un roman din clasa de mijloc? Daca fumeaza - fumeaza Kent sau Marlboro, mananca banane si kiwi, bea din cand in cand un whisky, intra intr-o cafenea, pleaca la mare in Grecia sau Turcia, conduce un Opel sau o Toyota luate in leasing, isi modernizeaza apartamentul sau isi cumpara o casa pe credit. Lucruri pe care inainte de 1989 nu si le permiteau decat primii secretari de partid, si nici aceia. Dar noi am uitat cu totul de unde am plecat. Desigur, n-am facut la timp multe lucruri in acesti ani (privatizarile, tranzitia, aderarea la structurile euro-atlantice), lasandu-i pe vecini sa ne-o ia inainte. Decalajul de circa 4-5 ani fata de unguri sau polonezi se va mentine inca multa vreme, dar este pentru prima oara cand avem speranta intr-un viitor cert, iar 2008 va fi o parte importanta a acestui viitor. Nu mi-e teama, n-are rost sa ne tot lamentam, chiar daca vom intra in zona euro dupa fostii nostri "frati" comunisti.
"Foarte multi ziaristi de televiziune
au devenit un fel de procurori"
- Daca e sa credem sondajele, majoritatea romanilor spun ca ne indreptam intr-o directie gresita...
- Dupa 1989, in toate sondajele de opinie, directia in care merge tara a fost considerata gresita. Nu-i adevarat! Directia e buna. Negativismul are drept cauza un populism pagubos al presei, care intretine perceptia negativa a presei. Sunt de multe ori ravasit de ce vad la televizor. Ma opreste lumea prin piata: "Dom'le, o ducem tot mai rau, ce-i de facut?".
- Departe de asa-ceva! De cand e atat de usor sa intre pe piata romaneasca, bancile au inceput sa alerge dupa clienti, ca peste tot in lume. Au inceput sa ne bombardeze cu oferte de credit. Pe total, nivelul de indatorare al romanului este inca foarte scazut fata de cel al francezului, germanului sau italianului. Ca urmare, vrem, nu vrem, acest nivel va creste, cu toate eforturile BNR de a tempera aceasta tendinta. Recent, Banca Nationala a ridicat dobanda la 8 la suta si o va ridica probabil la 8,5 la suta, dar bancile nu vor face la fel, vor prefera sa-si diminueze profitul, decat sa-si piarda clientii. Mai mult, asistam la un aspect secundar pozitiv: de cand au prins gustul creditului, cei care aveau salariul minim in statele de plata, dar un salariu mult mai mare la negru, au inceput sa faca presiuni asupra patronilor pentru a le trece tot castigul in cartea de munca. De ce? Ca sa poata lua credit. Asa s-a ajuns sa primeasca si bugetul de stat sume mult mai mari din diferenta de impozit platita, mai mult de nevoie, decat de voie, de patroni. Iata o directie fiscala, benefica, ce se va accentua in noul an.
"Guvernul a avut comportamentul unui castigator la loto:
s-a vazut cu vistieria plina si a dat de baut la toata lumea"
- La ce sa ne asteptam in privinta capitalurilor ce vor intra in Romania in acest an? Va deveni tara noastra mai... capitalista decat in 2007?
- Sunt sanse ca investitiile straine directe sa se cifreze tot la 7 miliarde de euro, ca si anul trecut. Si sumele trimise de "capsunari" se vor invarti in jurul aceleiasi cifre. In plus, daca in 2007 am primit, pe tacute, circa 1,7 miliarde de euro din fondurile UE, este de asteptat ca suma sa creasca pana la 4-5 miliarde in 2008. Deci, bani si iar bani, sume astronomice! Pentru autostrazi, pentru dezvoltare rurala, pentru agricultura, pentru constructii, pentru IMM-uri, pentru tot ce-ti trece prin cap.
- Care va fi rolul guvernului in ultimul lui an de existenta?
- Unul de arbitru. Important e sa nu faca prostii. Sa nu cedeze tentatiilor specifice unui an electoral. Pana acum, guvernul a avut comportamentul unui castigator la loto: s-a vazut cu vistieria plina si a dat de baut la toata lumea, a schimbat masina soacrei, a luat casa noua la copil, a marit pensii, salarii, contributii pentru incalzire etc. Din pacate, exista pericolul ca in viitor sa nu mai fie bani pentru a sustine aceste mariri. Viitorul ne va arata daca s-a gresit sau nu. Pe de alta parte, am inteles ca se urmareste crearea unei companii nationale de energie. E de discutat. Eu as merge pe privatizare totala, dar inteleg ca exista o presiune a opiniei publice, mai ales dupa cele intamplate cu PETROM. Daca e asa, as vedea aceasta companie privatizata, totusi, partial: 51 la suta statul, 49 la suta privatizata prin intermediul Bursei, iar managementul sa fie unul privat, nu sa fie numit de un ministru. Si statul poate sa-si pastreze controlul.
"De cativa ani incoace, Romania
isi traieste bolile copilariei: pojar, oreion etc."
- In plan politic, anul 2008 aduce alegeri locale si generale. In acest context, e de asteptat ca scandalul din clasa politica si dintre palate sa se inteteasca sau sa ia o pauza?
- De cativa ani incoace, Romania isi traieste bolile copilariei: pojar, oreion etc. Una dintre ele, pe care n-o experimentase pana acum, este existenta unui presedinte si a unui premier care nu se impaca. Pana acum, ce spunea presedintele (Iliescu sau Constantinescu) era sfant, indiferent cine era prim-ministru. Acum, e pentru prima oara cand Romania experimenteaza o coabitare, asa cum a avut Franta. Sigur ca la noi cearta a luat alta turnura, mai aprinsa, dar ea nu este o tragedie, atata timp cat nu afecteaza economia. Vom trai la fel, vom merge la fel pe strada, vom pleca la fel in concedii, ne vom casatori sau vom divorta, chiar daca Basescu se va certa si in 2008 cu Tariceanu. Exista un cadru clar, un ring de box bine determinat: Constitutia. Asa-i peste tot. Si neamtul injura guvernul, si americanul ii arata cu degetul pe congresmenii somnorosi si-l injura pe Bush, si francezul e nemultumit de clasa politica si-l barfeste pe presedinte. Vorbind despre alegeri, nu-mi place sa fac prognoze, dar cred ca PD-L va fi castigator. La randul lui, daca nu apare un candidat surpriza, si Basescu va castiga un nou mandat in 2009.
- Avem cititori care ne cer sa-i intrebam pe analisti: mai are Romania industrie grea? Cum va merge ea in noul an?
- Eu as pune intrebarea altfel: ce industrie grea are Elvetia? De ce trebuie sa avem toate "ramurile", cum eram obisnuiti in trecut? Ce-mi trebuie mie, azi, industrie grea? Daca e posibil, eu as vrea sa nu avem nici un combinat chimic, ci sa avem numai firme de IT (tehnologia informatiei). De ce trebuie sa producem otel si uree, sa ne poluam tara, cand pe piata globala putem gasi orice!? Deci, eu vreau sa am in tara ramuri care au o valoare adaugata mare, care folosesc mult creier, multa materie cenusie, si nu neaparat muschi, carbuni si ciment.
- Ca un "pragmatic optimist", cum vi se spune, care este gandul cel mai puternic pe care-l transmiteti cititorilor nostri la inceput de an nou?
- Fiti optimisti, fiti voi insiva! Nu va lasati manipulati de televiziuni! Coborati in strada sa vedeti realitatea, nu va multumiti cu micul ecran atat de inselator. Vedeti partea plina a paharului, si dorinta voastra de a trai mai bine se va intari. Ma intrebati daca e adevarat ca romanii traiesc astazi mai bine? Uitati-va in jurul vostru! Comparati cu ce era acum 10 ani, acum 20 de ani, si ganditi-va: cu toate necazurile pensionarilor, aproape toti cei care muncim traim mai bine.
D-lui Ionut Popescu ii puteti scrie la e-mail: ionutpopescu01@gmail.com