Meteorologii anunta prelungirea temperaturilor caniculare si in luna septembrie. Dupa ce numarul trecut al revistei v-am oferit sfaturi de sanatate contra hachitelor meteo, acum va invatam cum sa va aparati de caldurile ucigatoare. La propriu!
Principalele efecte resimtite de persoanele afectate de canicula:
Crampele musculare
Cea mai usoara afectiune datorata caldurii o reprezinta crampele musculare; sunt afectate persoanele care fac efort fizic la caldura si care sufera o demineralizare ce cauzeaza spasme musculare.
Stresul canicular
In formele usoare, stresul canicular se datoreaza pierderii de apa si electroliti prin transpiratie care, impreuna cu orientarea fluxului sanguin spre piele, cauzeaza deshidratare, crampe musculare si hipotensiune. Manifestarile constau in pierderea apetitului, uscaciunea gurii, reducerea capacitatii de munca, scaderea performantei intelectuale.
Extenuarea
Extenuarea produsa de caldura apare, de regula, atunci cand corpul pierde prea multa apa sau saruri prin transpiratie. Extenuarea poate fi tratata la spital, prin administrarea de lichide - atat oral, cat si intravenos.
Simptomele includ: sete, ameteli, greata, dureri de cap, slabiciune, stare de confuzie.
Infarctul
Cea mai serioasa problema de sanatate aparuta in perioadele de caldura extrema este infarctul. Acesta poate fi mortal si apare atunci cand temperatura corpului creste peste 40gr.C. Organismul nu mai poate compensa caldura prin transpiratie, organele interne cedeaza unul dupa altul, iar organismul incepe procedura de "inchidere". Victimele trebuie duse de urgenta la spital, pentru tratament. Si umiditatea ridicata creste riscul de infarct, deoarece transpiratia nu se mai poate evapora de pe piele pentru a racori corpul, daca aerul este deja saturat cu apa.
Simptomele infarctului: transpiratie difuza, oboseala; pielea este fierbinte si rosie; urina este inchisa la culoare; se instaleaza o stare de confuzie extrema; apar senzatii de greata, crampe musculare, ameteli, dureri de cap. Daca expunerea la caldura continua, temperatura corpului creste si se instaleaza deshidratarea. Treptat, transpiratia se reduce semnificativ, pana ce se opreste total. In acest stadiu, persoana va simti o fierbinteala extrema in tot corpul, pielea devine flasca, respiratia este rapida si scurta, sacadata, iar pulsul este slab, dar rapid. Persoana devine confuza si dezorientata. Pe masura ce temperatura corpului creste, se instaleaza starea de lesin, apoi coma si chiar decesul, daca nu se intervine rapid!
In general, victimele infarctului sunt persoanele in varsta, care nu au aer conditionat in case sau persoanele in varsta care sufera de boli de inima sau diabet.
Tratamentul pentru toate bolile legate de canicula este, la baza, acelasi. Victima trebuie dusa imediat intr-un loc racoros, intinsa pe spate, cu picioarele usor ridicate si racorita cat mai repede cu putinta. Pana la sosirea medicului, incercati sa racoriti victima cu ajutorul unui ventilator, cu comprese reci aplicate pe gat, la axile si in zona inghinala. Daca aveti posibilitatea, inveliti-o intr-un cearsaf ud.
Sfaturi de prim-ajutor
Cum sa reducem caldura din case
Acoperisurile caselor si terasele blocurilor sunt expuse la soare pe toata durata zilei si sunt incalzite la maximum. Peretii sunt incalziti daca soarele bate direct pe ei, iar aerul ce intra printr-o fereastra deschisa in timpul zilei incalzeste incaperea. Toate acestea fac ca aerul, podeaua, mobila ori saltelele sa inmagazineze caldura si sa devina surse de caldura radianta pentru cateva ore bune, dupa apusul soarelui. Aerul conditionat ar fi cea mai simpla solutie, dar este scumpa si, pe deasupra, este contraindicata persoanelor cu afectiuni respiratorii alergice. Efectele nocive ale aerului conditionat pot fi evitate daca diferenta dintre aerul din incapere si cel de afara este de doar 8-10gr.C. Acest lucru reduce stresul asupra membranelor mucoase ale tractului respirator.
Saptamanal, curatati filtrele aparatelor de aer conditionat. Acestea se umplu cu praf si impuritati in timpul perioadelor de folosire intensa, ceea ce le face mai putin eficiente. Pastrarea lor curata va permite aparatului sa va dea mai mult aer rece.
Blocati accesul soarelui prin ferestre. Inchideti toate ferestrele, pentru a nu permite caldurii sa intre in casa. Aplicati pe geamuri materiale reflectorizante (folii de aluminiu) sau coli albe de hartie, pentru a respinge caldura generata de razele soarelui. Draperiile groase sau hartia alba lipita pe geamuri pot reduce cantitatea de caldura din casa cu pana la 45%!
Confectionati un "aer conditionat" empiric. Daca umiditatea din interior nu este crescuta, plasati un recipient larg plin cu gheata in fata unui ventilator, fara a sta in jetul de aer. Pe masura ce gheata se topeste si se evapora, va racoreste incaperea.
Evitati folosirea aragazului, a cuptorului, folosirea in exces a calculatorului si stingeti luminile, pentru ca toate acestea produc caldura.
Pentru a va racori casa, incercati o metoda care se aplica in zonele desertice. Atunci cand aerul de afara este mai rece decat cel din interior, agatati un cearsaf ud in dreptul ferestrei deschise. Astfel, aerul care vine din afara va fi si mai mult racorit de apa care se evapora.
Metode eficiente pentru combaterea caniculei
Incetiniti-va ritmul de viata; evitati, reduceti sau eliminati activitatile solicitante fizic. Asigurati-va multa odihna, pentru a permite functionarea optima a sistemului propriu de racire al organismului. Daca nu puteti evita activitatile solicitante fizic, desfasurati-le in perioada mai racoroasa a zilei, care este de regula dimineata, intre orele 4 si 7.
Evitati expunerea indelungata la razele soarelui. Arsurile solare la nivelul pielii incetinesc capacitatea acesteia de a se racori. Totodata, soarele va incalzi si organele interne, ducand la deshidratare. Evitati soarele, in special intre orele 11 si 15, atunci cand arde cel mai tare. De asemenea, nu adormiti in soare - va poate fi fatal!
Folositi creme de protectie solara pe orice parte a corpului pe care o expuneti la soare mai mult de 20 de minute. Aceste creme se aleg in functie de factorul de protectie solara pe care il confera, care arata cat sunt de eficiente in filtrarea razelor ultraviolete de tip B. Alegeti produse cu factor de protectie solara de cel putin 16, iar pentru copii cel putin 30 sau 40. Pentru rezultate optime, cautati produse care ofera protectie si impotriva razelor ultraviolete de tip A. Aplicati crema cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicati-o la fiecare 2-3 ore, dar si dupa fiecare repriza de inot.
Amanati desfasurarea activitatilor si jocurilor in aer liber. Caldura extrema poate ameninta grav sanatatea jucatorilor, dar si a spectatorilor unor astfel de jocuri.
Evitati schimbarile bruste de temperatura. Un dus rece facut imediat dupa ce ati petrecut un timp indelungat in caldura extrema poate declansa hipotermia, in special la persoanele in varsta si la copii. De asemenea, socul termic poate provoca si stop cardiac.
Incercati sa nu iesiti din casa. Daca nu aveti aparate de aer conditionat, trebuie sa stiti ca cele mai racoroase locuri dintr-un imobil sunt cele de la etajele inferioare, asupra carora soarele nu actioneaza direct. Chiar daca este cald si in interiorul casei, oricum este mai sigur decat sa stati in bataia soarelui. Daca nu aveti in casa aparate de aer conditionat, mergeti zilnic intr-un loc public cu aer conditionat (la cinema, la mall, la supermarket) si petreceti acolo cateva ore.
Purtati o imbracaminte potrivita. Preferati hainele largi, din materiale usoare si in culori deschise, care sa va acopere pielea cat mai mult. Acest tip de imbracaminte reflecta caldura si razele solare, ajutand corpul sa-si mentina temperatura normala. Nu purtati materiale sintetice, deoarece acestea nu absorb transpiratia si nici nu faciliteaza evaporarea ei. Incercati sa purtati pantaloni lungi, fuste lungi si bluze cu maneca lunga din in, panza topita, bumbac subtire, pentru a evita arsurile solare si efectele de supraincalzire a corpului. Protejati-va fata si capul cu palarii cu boruri largi, purtati ochelari de soare cu grad cat mai ridicat de filtrare a razelor ultraviolete.
Beti multe lichide, chiar daca nu va este sete. Medicii recomanda sa bem circa 2 litri de apa zilnic. Hidratarea corespunzatoare este foarte importanta pentru mentinerea rinichilor in stare de functionare. Deshidratarea poate fi fatala, pentru ca survine pe neasteptate. Simptomele deshidratarii sunt adesea confundate cu manifestarile altor boli. Totusi, anumite persoane trebuie sa consulte medicul inainte de a mari cantitatea zilnica de lichide consumate: cele cu epilepsie, boli de inima, rinichi si ficat, cele care sunt la diete restrictive in lichide, cele care au probleme cu retentia de lichide. Nu asteptati sa vi se faca sete; receptorii de sete constituie un indiciu nesemnificativ al deficientei de lichide si s-ar putea sa fiti deja grav deshidratati atunci cand simtiti nevoia sa beti apa. Beti lichide in mod regulat daca stati in canicula - un pahar la fiecare 15-20 de minute!
Evitati bauturile ce contin zahar, alcool sau cofeina, care mai rau va deshidrateaza. Retineti ca cea mai cautata bautura alcoolica a verii - berea - deshidrateaza grav corpul, deoarece creste cantitatea de lichide eliminate din organism, prin urinari mai dese. Preferati sucurile din fructe, care ajuta organismul sa-si inlocuiasca sarurile si mineralele pierdute prin transpiratie.
Consumati portii de mancare mici si dese. Mesele bogate si grele sunt mai dificil de digerat, iar organismul isi va creste temperatura interna pentru a ajuta digestia. Evitati alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea sau alunele, care cresc caldura metabolica. Evitati mancarurile sarate, pentru ca acestea fac organismul sa retina lichide, ducand astfel la umflarea tegumentelor. In schimb, consumati alimente hidratante, in special fructe si legume proaspete. Cel mai hidratant aliment este pepenele verde.
Stropiti-va cu apa rece. Pastrati un recipient cu pulverizator plin cu apa in frigider si stropiti-va des, pentru a regulariza temperatura corpului. Evaporarea apei va va da senzatia de racoare. Stropiti-va cu apa rece incheieturile mainilor, partea superioara a labelor picioarelor si lobii urechilor (puteti folositi in acelasi scop un cub de gheata). In aceste trei locuri, ale corpului sunt cele mai multe capilare, vene si artere, iar prin racirea sangelui care circula prin ele va veti racori intregul organism.
Fabricati-va comprese reci, din sosete umplute cu orez, pe care le legati bine si le bagati la congelator timp de doua ore. La culcare, puneti sosetele in pat. Orezul retine raceala o perioada lunga de timp.
Daca munciti in aer liber, faceti pauze frecvente (de preferat in locuri racoroase) si beti lichide, pentru a tolera mai bine caldura. Faceti echipa cu un coleg de munca si supravegheati-va reciproc, deoarece expunerea indelungata la caldura poate afecta limpezimea gandirii sau coordonarea miscarilor, iar de aici pot sa apara multe consecinte neplacute.
Florentin Popa
Sfatul specialistului
Dr. Cristian Boerescu
"Prelungirea temperaturilor ridicate si
in anii ce vin ne obliga la
un regim de adaptare climatica"
Stirile sunt din ce in ce mai alarmante pentru aceasta vara. In ciuda ploilor torentiale, nu vom scapa de caldura nici in saptamanile urmatoare. Multe judete au avut deja cod rosu si tot mai multi romani mor din cauza caldurii.
- Ce este de facut, domnule doctor?
- Avand in vedere ca si in anii urmatori prognozele sunt ingrijoratoare in privinta persistentei temperaturilor ridicate pe timpul verii, vom fi nevoiti sa ne supunem unui intens proces de adaptare a organismului la noile conditii climatice si pentru aceasta trebuie sa ne schimbam rapid obiceiurile in ce priveste alimentatia, consumul de lichide, imbracamintea, locuinta, ritmul de lucru, pentru a ne face viata mai suportabila. Primul pas intr-o asemenea situatie de criza este informarea corecta a populatiei, pentru ca panica indusa pe diverse canale de televiziune a isterizat deja foarte multa lume.
- Ce categorie de populatie este cea mai vulnerabila la canicula si de ce?
- In afara de copii, batrani si bolnavii cronici, de care stie toata lumea, mai sunt persoanele nevoite sa lucreze afara, sub soarele dogoritor: taranii, in special, agentii de circulatie, petrolistii, sau cei care lucreaza deja la temperaturi ridicate, brutari, patiseri, fochisti etc. Insa grija trebuie sa avem si de animalele domestice, care sufera si ele, ca si oamenii.
- Care sunt cele mai periculoase efecte ale caniculei?
- Deshidratarea, stresul canicular, epuizare fizica si intelectuala, tulburari cardiorespiratorii, insolatie, migrene, arsuri solare, pentru care se fac interventii medicale de urgenta, insa pentru prevenirea lor cei interesati pot lua unele masuri generale de profilaxie.
- Care sunt principalele reguli alimentare pe care trebuie sa le respectam ca sa facem fata valului de canicula?
- Alimentatia se va axa preponderent pe cruditati: legume, fructe si cereale sub forma de salate, supe, terciuri (budinci) de cereale cu fructe, care vor asigura o digestie usoara. Pentru a preveni dizenteriile, se va evita consumul de carne si produse de origine animala, care se degradeaza usor la caldura. Sucurile pe care le consumam din abundenta trebuie sa fie absolut naturale, preparate in casa la storcator, diluate insa 50-60% cu apa plata. Yoghinii tibetani recomanda consumul de apa fierbinte. Apa rece este eliminata rapid prin transpiratie, pe cand apa calda hidrateaza celula trecand mai usor prin membranele diverselor tesuturi. De aceea, putem alege ceaiuri calde-fierbinti din plante medicinale aromate (menta, coriandru, iasomie, rozmarin, ceai verde, ceai negru) sau chiar amare (anghinare, cicoare, pelin, iarba mare) si vom intelege "pe propria piele" de ce la unele popoare s-a dezvoltat arta bautului ceaiului, ca un adevarat ritual social. In caz de oboseala si epuizare, ne vom completa alimentatia cu preparate din plante si suplimente nutritive alimentare cu efect energizant, pe baza de miere, polen, catina, macese, busuioc, coriandru, cardamom, muguri de pin, nucsoara. Stresul canicular se trateaza cu exercitii de relaxare, yoga si 2 tablete de Passiflora pe zi, desfacute in lingurita. Se inghite praful respectiv cu apa, intre mesele principale. Bolnavii cu afectiuni respiratorii vor avea asupra lor si pot folosi o sticluta cu uleiuri volatile: de menta, eucalipt, cimbrisor, busuioc pe care le vor pulveriza intr-un servetel din care, dupa o expirare mai prelungita, vor inspira profund. Se repeta procedeul de mai multe ori pe zi, pentru antrenarea cailor respiratorii. Cate 10 respiratii complete la o sedinta. In caz de deshidratare, solutia rapida este un ceai fierbinte cu lamaie, pana vine medicul cu solutiile perfuzabile. Arsurile solare se trateaza naturist foarte eficient, cu spray-uri sau geluri pe baza de aloe, concentratie 90%.
Greseli Frecvente
Nu folositi frigiderul ca sa va dea "aer conditionat", tinandu-l cu usa deschisa, pentru a va raci intreaga casa, si nu lasati pisicul sa se furiseze inauntru.
Nu beti lichide reci direct din frigider, cand veniti infierbantati de afara, veti risca sa raciti crunt in plina vara.
Nu folositi haine mulate, care "tipa" pe corp. Pe o astfel de caldura, ne pot provoca iritatii care ulterior se pot suprainfecta.
Nu va programati plimbarile si activitatile cele mai solicitante exact in miezul zilei, cand soarele este cel mai dogoritor. Riscati sa nu le mai finalizati.
Nu consumati alcool, nu veti trece mai usor peste fierbinteala verii.
Nu va aruncati in orice garla, lac, balta sau rau, neamenajat si neprotejat, pentru a va racori. Au fost numeroase cazuri care s-au racorit de tot... sau au contactat diverse boli de piele foarte neplacute.