Mai sunt doar cateva zile pana cand amatorii de cinema si de natura isi vor putea implini visurile: filme in paradis! Un regal de arta in Delta fermecata a Dunarii, exact in locul unde fluviul se varsa in mare, oferind, la randu-i, un regal acvatic si vegetal. Manifestare cinematografica orientata catre filmul european, Festivalul Anonimul va aduce vara aceasta la Sfantu Gheorghe peste 5000 de participanti. Un veritabil maraton cinematografic, asezonat din belsug cu miros de mare, de stuf si de nisip fierbinte. Pentru amanunte legate de sarbatoarea cinematografica ce va incepe pe 13 august, am solicitat un scurt interviu d-nei Miruna Berescu, directorul festivalului.
"Pronosticul a fost ca Festivalul o sa capete notorietate internationala in cinci ani. Am reusit in trei"
- Organizarea unui festival cinematografic in Delta are, dincolo de dezavantajul distantei, un avantaj urias: natura. Filme vizionate in aer liber, pe sub zboruri de pescarusi. S-a schimbat ceva fata de anul trecut?
- Intr-adevar, locul este fabulos si intentionam sa-i pastram infatisarea. Tot ce s-a construit la Sfantu Gheorghe respecta Delta. Nu exista constructii de ciment. Noutatea este ca numarul de bungalow-uri aproape s-a dublat fata de anul trecut. S-a mai construit inca un restaurant mare, pe langa cele doua deja existente, iar in camping-ul Delfinul s-a imbunatatit si s-a diversificat oferta de agrement. Exista un cinematograf in aer liber, cu circa 1.000 de locuri, restaurant, club cu bar, discoteca, ping-pong si biliard. Oamenii mai dinamici pot alege sa faca excursii cu barca pescareasca, cu caiacul, cu bicicleta, trasura sau hipobuzul. Cine vrea poate sa pescuiasca sau sa stea la soare, dar, cu siguranta, in timpul festivalului va avea de vazut multe filme.
- Spiritul "liber" al locului se va resimti si in democratia manifestarii? Invitatii vor putea fi vazuti de aproape, abordati in direct?
- Am observat ca oamenilor le vine mai greu sa abordeze un regizor sau un producator dupa ce acesta coboara de pe scena, unde a urcat sa spuna doua vorbe despre film. Pentru ca este un cadru formal. Dar daca regizorul merge in camping si se aseaza "la o bere" cu oamenii, chiar exista sanse foarte mari sa se lege discutii captivante despre filme. Atmosfera este complet relaxata si boema si te-ndeamna la vorba. Ca organizator, ma intereseaza opiniile si reactiile publicului. Tocmai pentru a incuraja schimbul de idei dintre profesionisti si cinefili, am amenajat asa-numitele "spatii informale" in camping. Acestea o sa fie un gen de "ceaiuri de la ora 5", intalniri care vor avea ca punct de plecare discutii pe marginea proiectiilor vizionate cu o seara inainte. Anul trecut, de exemplu, s-a discutat foarte mult pe marginea filmelor distribuite in cinematografele din Romania. A fost si un cadru potrivit, pentru ca am adus la festival, in afara concursului, sapte filme romanesti realizate de cineastii tineri si foarte tineri din "generatia asteptata". Desigur, in abordarea regizorilor straini exista bariera de limba, dar nu cred ca publicul ce se aduna la Sfantu Gheorghe la festival are dificultati de exprimare in limba engleza.
- Din cine se compune publicul festivalului?
- Cei ajunsi in Delta la festival sunt oameni veniti acolo cu cortul. Nu sunt cu totii chiar atat de tineri pe cat s-ar crede. Sunt oameni cultivati, curiosi si foarte deschisi la dialog. Si nu ezita sa-si spuna parerea, chiar daca este una critica. Dar, repet, oamenii nu marseaza la nimic formal. Daca ceva li se pare fortat, intorc spatele si se duc sa-si ia o bere. Anul trecut au venit la Sfantu Gheorghe cam 4500 de oameni. Nu glumesc! Cifrele le-am aflat din raportarile vaporului care n-avea altundeva unde sa duca turistii. Iar anul acesta, am acoperit cazarile deja din luna aprilie si ne asteptam sa vina la festival peste 5000 de oameni, care vor fi gazduiti in camping si in sat, in Sfantu Gheorghe.
- Festivalul "Anonimul" pare sa-si faca o mediatizare mai putin agresiva decat cel de la Cluj. Mizati pe reclama "din om in om", cu mult mai convingatoare?
- Eu sunt multumita de mediatizarea de care s-a bucurat festivalul la editiile precedente. Pronosticul meu initial a fost de cinci ani, pentru ca festivalul sa se puna pe linie, sa capete notorietate si renume international. Dar iata ca am reusit in trei ani. In afara de regizori si producatori straini, au onorat invitatia noastra o seama de jurnalisti din strainatate. Si anul acesta, ca in toti anii, suntem luati in seama de revista internationala de cinema "Screen International".
- Delta, apa, stolurile de pasari nasc impulsuri romantice. Le veti da curs? Se va dansa, seara, la festival? Vor fi serbari muzicale?
- Astfel de momente vor exista in fiecare seara. Inainte de proiectii, sunt programate scurte concerte, "cantari" cum le numim noi. Stiti ca Fundatia Anonimul organizeaza la Sfantu Gheorghe si un festival de muzica tanara. Vom chema artisti care au evoluat pe scena festivalului de muzica, se va canta folk, blues, jazz si muzica clasica. Anul trecut am adus cvartetul Nova, cu un repertoriu de muzica de camera. Si a fost foarte bine primit. N-am incercat sa aducem o trupa de pop-dance, pentru ca nu cred ca s-ar potrivi. Cei care vin in Delta, la Sfantu Gheorghe, stim ce cauta: peisaj, briza, liniste, soare... altceva decat la oras. Ca noutate - stimulent, anul acesta, pentru prima data, se va acorda si "Premiul Publicului" pentru lungmetraje si pentru scurtmetraje.
- S-a schimbat ceva in tematica festivalului?
- Da. In fiecare an am incercat sa aducem ceva nou in sectiunea necompetitionala a festivalului. Asa cum anul trecut i-am adunat pe acelasi ecran, respectiv in acelasi loc, pe regizorii romani tineri care acum sunt mai mult decat consacrati (n.r. Florin Piersic Jr., Constantin Popescu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Cristian Nemescu), anul acesta vom aduce mai multe filme documentare care abordeaza tema incalzirii globale si a altor probleme foarte grave, cu care se confrunta omenirea: foametea, lipsa apei potabile si a medicamentelor, razboaiele. Cat despre proiectiile romanesti, vor fi prezentate trei lungmetraje: cel al lui Cristian Mungiu - "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", film premiat la Cannes si filmul lui Cristian Nemescu - "California Dreamin`" premiat si el si care a rulat deja in cinematografele din Bucuresti.
- Inca de la prima editie, Festivalul de Film Anonimul a promovat un gen cinematografic uitat dupa usa: filmul de scurtmetraj...
- Anul acesta, tot ce este inscris la festival de catre romani si se poate arata va fi prezent la Sfantu Gheorghe intr-o sectiune separata. Doar cinci filme romanesti au trecut selectia, dar pentru cine apreciaza scurtmetrajele si vrea sa vada si restul peliculelor, va exista aceasta ocazie intr-una din serile festivalului.
- Ce nume sonore figureaza anul acesta pe lista de invitati?
- Invitatii speciali la aceasta a patra editie a festivalului sunt regizorul britanic Ken Loach si regizorul roman Cristian Mungiu, ultimii doi laureati cu Palme d`Or la Festivalul de Film de la Cannes, in 2006, respectiv 2007. Va veni si redactorul sef al publicatiei "Variety" din S.U.A. De asemenea, a raspuns invitatiei noastre si directorul Institutului Britanic de Film. Pe langa acestia, ne-am facut un obicei din a chema toti premiantii din anii precedenti.
- Ce ati dori sa stie in mod special cititorii revistei "Formula As" despre Festivalul de Film Anonimul?
- Le-as spune ca pentru acest festival ne-am luptat cu o seama de prejudecati. Si in mare parte am reusit sa le depasim. In primul rand, nu toata lumea este incantata de ideea de cort sau de bungalow, exista fobia de tantari si, mult mai important - exista distanta. Oamenii sunt comozi si, avand in vedere ca la Sfantu Gheorghe nu se poate ajunge decat pe apa, este un efort considerabil, si de timp, si financiar, sa ajungi in Delta, mai ales pe arsita de afara. Pentru acest efort, le multumim dinainte tuturor celor care vor veni; printre ei foarte multi oameni din Vestul tarii si din Ardeal. Ne bazam pe ei pentru ca sunt constiinciosi si fideli. Stiu acest lucru din sondajele pe care le-am facut anii trecuti in randul publicului. Si mai exista o prejudecata de care ne-am lovit. Unii spun ca Festivalul de film Anonimul este elitist. Nu stiu daca-i rau sau bine. Elitist, poate, prin filmele propuse, dar daca asta inseamna sa nu aduci in festival filme de duzina si aceleasi premiere care vor sufoca toate cinematografele incepand din octombrie, atunci, da, probabil ca suntem elitisti. Iar daca elitist este felul cum ne purtam unii cu altii, cu invitatii nostri si cu publicul, acest lucru vine din profesionalism si din respect. Si daca munca noastra se traduce printr-un numar tot mai mare de oameni prezenti in Delta la festival, inseamna ca facem ceea ce trebuie.