1. Sunteti la strand si in drum spre bazin calcati pe un ciob de sticla. Ce-ar trebui sa faceti?
A. Sa scoateti imediat ciobul si sa puneti pe rana un manunchi de iarba.
B. Sa scoateti ciobul si sa dezinfectati rana cu apa cu clor din bazin.
C. Sa lasati medicul sa scoata ciobul.
- Ciobul infipt adanc ar trebui sa-l scoata intotdeauna medicul (raspunsul C). Aschiile de sticla ramase in picior pot provoca hemoragii si infectii dureroase. Medicul va face un examen radiologic - pentru mai multa siguranta - va aplica un pansament cu alifie dezinfectanta si - eventual - va va face un vaccin anti-tetanos (daca nu l-ati mai facut in ultimii 10 ani).
2.Dupa o plimbare, descoperiti o capusa in nuca (fosa) genunchiului. Cum procedati?
A. Asteptati pana a supt destul si cade de la sine.
B. Extrageti capusa drept, fara s-o rasuciti, cu o penseta sau cu un cleste special.
C. Ungeti locul cu ulei si asteptati sa se sufoce, dupa care o scoateti ca pe un dop.
- Capusele pot sa transmita boli periculoase si trebuie scoase cat se poate de repede. Ungeti locul cu spirt sau cu gaz, apoi extrageti capusa vie (raspunsul B), altfel poate infecta rana. Si extrageti-o drept, pentru ca rasucind-o, ea ar mai putea musca o data. Folositi o penseta fina. Daca totusi nu sunteti siguri de reusita, consultati un medic. Recomandare: pentru ca tot mai multe capuse pot transmite meningo-encefalita, o boala netratabila, specifica verii timpurii, vaccinati-va impotriva ei.
3.In timp ce curatati mobila de gradina, v-a sarit in ochi un strop de detergent coroziv. Ce trebuie sa faceti?
A. Nimic. Lacrimile il elimina de la sine si au un efect dezinfectant.
B. Incercati sa indepartati detergentul cu o batista uscata.
C. Va clatiti imediat ochiul cu apa rece si mergeti la oftalmolog cat se poate de repede.
- In cazul substantelor corozive care patrund in ochi, pana si secundele sunt importante! Clatiti-va imediat ochiul - vreme de 20 de secunde - cu apa limpede, nu prea calda, de la robinet (raspunsul C), tinand ochiul bine deschis si turnand apa de la o inaltime de 10 cm dinspre unghiul interior, spre cel exterior. Inchideti apoi ochiul, legati-va cu un bandaj umed si mergeti la doctor. Daca sunt atinsi ambii ochi, este preferabil sa chemati salvarea. Pana la sosirea ei, lasati dusul sa curga peste ochii deschisi, sau stoarceti peste ei un burete imbibat cu apa.
4.Dupa o zi prelungita de plaja, capul va ia foc, sunteti ametiti si va este greata - simptome tipice de insolatie. Care este terapia cea mai buna?
A. Sa inhalati aburi de musetel.
B. Sa beti un ceai fierbinte si sa va puneti pe cap o caciula, pentru ca transpirand sa intensificati evaporarea.
C. Sa va culcati intr-o incapere racoroasa.
- Actiunea prelungita a razelor ultraviolete asupra capului si a cefei poate irita membrana care inveleste creierul (meningele). Aveti nevoie urgenta de racoare. Plecati imediat de la soare si culcati-va la umbra (raspunsul C), cu capul ceva mai sus, acoperit cu comprese reci. Atentie: In caz de pierdere a cunostintei, chemati imediat medicul. Se procedeaza la fel, cand copiii fac brusc febra mare dupa o expunere prelungita la soare. Febra poate fi primul semnal al unei boli extrem de periculoase: meningita!
5.In timp ce taiati zarzavatul, va aluneca cutitul si degetul mare incepe sa sangereze. Ce faceti mai intai?
B. Ungeti rana cu vaselina, ca sa se inchida.
C. Bagati degetul in gura, pentru a dezinfecta rana.
- Opriti hemoragia, legand degetul cat mai strans cu un tifon, un plasture sau o batista curata, si apasati puternic - cel putin 5 minute - pe rana (raspunsul A). Daca tineti degetul mai sus decat nivelul inimii, sangele nu va tasni asa de puternic. Nu va lingeti degetul, pentru ca sangele poate produce greata, iar microbii din cavitatea bucala pot infecta rana. Nici vaselina nu este buna. Ea lipeste, ce-i drept, rana, insa nu poate opri hemoragia. Daca va temeti ca taietura ar putea fi adanca sau ca au fost atinse tendoanele, mergeti la doctor.
6.Vrand sa dea o mana de ajutor la gatit, fetita dvs. s-a oparit la brat. Cum tratati zona afectata?
A. Ii tineti bratul -imediat - sub jetul de apa rece.
B. Ii ungeti zona oparita cu un strat gros de unt.
C. Ii tamponati bratul si il uscati cu foehn-ul (treapta medie).
- Pentru ca pielea sa nu fie afectata, ea trebuie racita imediat (raspunsul A). Tineti, deci, bratul cel putin 10-15 minute sub jetul de apa rece. Recomandare: asezati copilul in cada. Nu folositi cuburi de gheata, pentru ca ar putea fi daunatoare pielii. Nici branza de vaci sau unt, pentru ca alimentele pot avea microbi si o pot infecta. Daca zona afectata este mare si se formeaza basici, ar trebui sa aplicati pe ea un prosop ud (rece) si sa mergeti imediat la spital.
7. In timpul unei excursii, va inteapa o albina. Ce faceti?
A. Lasati acul acolo, pana ce va iesi de la sine, odata cu puroiul.
B. Scoateti acul cu grija si sugeti rana.
C. Scoateti acul abia acasa, pentru ca locul intepaturii trebuie dezinfectat imediat cu spirt.
- De obicei, intepaturile de albine sunt dureroase, dar nu periculoase. Cu toate acestea, ar trebui sa scoateti acul cat mai repede (raspunsul B). La persoanele sensibile, otrava de albine poate declansa reactii alergice la nivelul pielii, cu roseata si blande. Sugeti rana si scuipati imediat otrava. Daca banuiti ca este vorba de o alergie, chemati imediat salvarea.
8.Fetita dvs. s-a jucat in parc cu copiii, dar cand s-a intors acasa, era palida si acuza dureri de burta. Pe gura si pe maini avea urme negre, de fructe de padure. Cum reactionati?
A. Ii dati sa bea un pahar mare cu lapte rece si o culcati in pat.
B. Ii dati sa bea apa cu sare, ca sa vomite.
C. O puneti sa scuipe resturile de fruct, le strangeti si mergeti cu ea la spital.
- Puneti copilul sa scuipe resturile de planta si luati-le cu dvs. la spital, pentru a se vedea despre ce otrava este vorba (raspunsul C). In caz de otravire, nu se bea lapte, pentru ca acesta ar putea stimula absorbtia otravii in intestin. Daca fetita respira greu sau isi pierde cunostinta, chemati imediat salvarea.
9.Copilul dvs. se-ntoarce brusc de la joaca, pentru ca ii curge sange din nas. Cum il ajutati?
A. Ii cereti sa-si sufle de cateva ori nasul in batista.
B. Il puneti sa lase capul pe spate si ii tineti un fular cald pe ceafa.
C. Ii spuneti sa aplece capul in fata, sa-si apese narile cu degetele si sa scuipe sangele.
- Apasarea narilor, circa 5 minute, cu degetele, opreste, de obicei, sangerarea (raspunsul C). Eficienta este, de asemenea, aplicarea unei comprese reci pe ceafa, pentru ca in felul acesta se contracta vasele de sange. Suflatul nasului amplifica hemoragia, deci este interzis. Iar nasul nu trebuie curatat cel putin o jumatate de zi, pentru ca crusta sa nu se desprinda. Ar fi bine ca sangele sa nu ajunga in gat, deoarece, inghitit, poate afecta stomacul.
10.Copiii dvs. testeaza noile patine cu rotile. Baiatul cade si isi pierde dintele incisiv. Cum procedati?
A. Apucati dintele de radacina, il frecati bine cu pasta de dinti, il uscati cu grija si il luati cu dvs. la stomatolog.
B. Il aruncati. Oricum nu mai e bun de nimic.
C. Prindeti dintele de varf, il inmuiati in lapte pasteurizat si il duceti asa la doctor.
- Dintii scosi sau rupti pot fi pusi la loc, daca nu stau pe uscat mai mult de 5 minute. Prindeti incisivul de varf (raspunsul C) si nu de radacina, care este foarte sensibila. Curatati-l cu grija, sub un jet subtire de apa rece. Nu-l frecati cu peria! Iar pentru a-l transporta la medic, inmuiati-l in lapte rece pasteurizat (se poate conserva 4-5 ore) sau inveliti-l intr-o folie umeda (maximum o ora).