Va cunoasteti indicele alimentar? Stiti ce fructe va ajuta sa va vindecati de raceala, sa scapati de carii dentare sau cate lichide trebuie sa beti intr-o zi? Textul de fata va ofera informatii esentiale despre felul in care ceea ce puneti in farfurie va poate ajuta sa fiti sanatosi. Pentru asta e nevoie de-un singur lucru: sa raspundeti la intrebari
1 Vitamina C combate mai eficient raceala in "ambalajul" ei natural. Care din fructele urmatoare contin cea mai mare cantitate de vitamina C?
A Lamaia
B Capsunile
C Coacazele negre
2 Cand este mai bine sa luam vitamine?
A Dimineata pe stomacul gol
B La masa de pranz
C Seara, inainte de a ne culca
3 Sunteti decisi sa va hraniti sanatos si optati pentru o salata. Care din cele 3 sosuri cu care urmeaza s-o preparati este optiunea cea mai buna?
A Otet balsamic
B Maioneza saraca in calorii
C Untdelemn amestecat cu otet
4 Care suc este mai sanatos?
A Sucul de portocala proaspat stors
B Sucul de portocala gata cumparat
C Sucul de portocala Bio, preparat in casa
5 Exista o diferenta de gust intre legumele din gospodariile taranesti si cele cultivate in solarii?
A Da
B Nu
C Doar in cazuri exceptionale
6 De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam peste?
A O data
B De doua ori
C De trei ori
7 Produsele animale si cele gata preparate contin multi acizi grasi saturati. Care pot fi urmarile unei alimentatii care contine o cantitate mare de asemenea substante?
A Senzatia de saturatie permanenta; B Refacerea celulelor si o imunitate buna
C Afectiuni cardiace si de circulatia sangelui
8 Cata apa ar trebui sa bem zilnic?
A 0,5 - 1 litru
B 1,5 - 2 litri
C Circa 4 litri
9 Consumul ridicat de carne agraveaza...
A Reumatismul
B Problemele menstruale
C Hipotensiunea arteriala
10 Care dintre legume "bronzeaza" pielea si o protejeaza in acelasi timp de razele ultraviolete?
A Cartofii
B Morcovii
C Andivele
11 Licopina este o substanta vegetala secundara, existenta in rosii, foarte buna pentru sanatatea noastra. Care dintre rosii contin cea mai mare cantitate de licopina?
A Rosiile de la supermarket
B Rosiile biologice, cultivate in gospodariile taranesti
C Rosiile din conserve
12 Ce aliment stopeaza aparitia cariilor care ataca smaltul dintilor?
A Branza
B Iaurtul
C Pestele
13 Exista o mirodenie considerata atat de pretioasa secole de-a randul, incat s-au purtat razboaie pentru a intra in posesia ei. Care este aceasta?
A Coriandrul
B Anasonul
C Piperul
14 Ce aliment poate sa reduca riscul producerii infarctului?
A Ficatul
B Heringii
C Iaurtul probiotic
15 Care dintre garnituri contine cele mai putine calorii?
A Pastele fainoase
B Cartofii
C Orezul
16 Care vitamine asimilate de organism impreuna cu grasimile sunt cel mai bine "valorificate"?
B Acidul folic si vitamina C
C Vitaminele A, D, E si K
17 Ce dauneaza mai mult sanatatii din punct de vedere
A E-urile
B Pesticidele sau substantele toxice precum gazele de esapament
C Propriile deprinderi alimentare
18 Fibrele satura pe durata lunga. Care din cele trei fructe de mai jos contin mai multe fibre?
A Ananasul
B Bananele
C Afinele
19 Ce substanta este vitala pentru multe dintre functiile organismului, astfel ca acesta o produce in cantitati mai mari decat cele asimilate prin intermediul hranei?
A Colesterolul
B Vitamina C
C Calciul
20 Caloria este o unitate cu care se masoara...
A ...cresterea in greutate
B ...continutul energetic al alimentelor
C ...kilogramele in plus
Stiati Ca...
Raspunsurile la intrebari
1 De obicei, in caz de raceala sau de guturai, se bea zeama fierbinte de lamaie, totusi, coacazele negre (C) ar fi o alegere mai buna: 100 g contin 177 mg de vitamina C, comparativ cu 62 mg capsunile si doar 53 mg 100 ml de zeama de lamaie. In afara de aceasta: cei care prefera legumele crude ar trebui sa opteze pentru ardeiul gras, care contine - in functie de soi - circa 120 mg de vitamina C
.
2 Este absolut indiferent daca luati vitaminele dimineata, la pranz sau seara. Important este sa le luati in timpul unei mese principale (B), pentru ca organismul asimileaza mult mai bine substantele hranitoare in combinatie cu alimentele.
3 Cel mai sanatos sos este sosul vinegreta - ulei+ otet (C)! Grasimile pe care le contine usureaza asimilarea vitaminelor solubile in grasimi si antioxidantele. Maionezele contin adeseori grasimi nesanatoase si au mai multe calorii decat sosurile din ulei si otet. Daca nu va plac sosurile uleioase, puteti adauga la salate putin iaurt cu mustar.
4 Sucul de portocala proaspat stors contine mai multa vitamina C decat cel cumparat si are si un gust mai bun. Si totusi, din punct de vedere al sanatatii, el poate fi inferior sucului la cutie sau la sticla. Un studiu a aratat ca sucul preparat acasa contine, in mod frecvent, mai multi conservanti sau substante de combatere a daunatorilor (existente pe coaja), decat limita acceptata pentru cel din comert. Atentie, deci: daca stoarceti portocalele ca sa obtineti sucul, spalati bine fructele cu peria si apa calduta si evitati contactul cojilor cu zeama. Dar cel mai bine si mai sigur pentru sanatatea dvs. este sucul din portocale biologice (C) (la noi inca nu se gasesc), pentru ca acestea nu sunt stropite. Atentie! S-a constatat ca sucurile proaspete tinute la frigider nu sunt cu nimic mai presus decat cele preparate din concentrate, nici ca gust si nici ca vitamine continute. Ele trebuie consumate imediat dupa preparare.
5 Testele efectuate pe iepuri, soareci si sobolani, au aratat ca atunci cand au de ales intre legume biologice si legume cultivate conventional, rozatoarele le prefera pe primele (A). La fel si oamenii. Unul dintre motive: ingrasamintele naturale folosite in culturile taranesti contribuie la obtinerea unui gust mai intens si aduc un surplus de substante nutritive. Ideale pentru sanatate!
6 Este suficient sa mancam peste o data pe saptamana (A), dar nici de mai multe ori nu strica. Dimpotriva! Pentru ca pestele contine proteine, substante minerale, vitamine si, de asemenea, acizi grasi Omega-3 - nesaturati, care ne apara de afectiuni cardiace si de probleme ale circulatiei sangelui. Cei care se "lupta" cu lipsa de iod sau care vor sa o previna pot consuma peste oceanic de doua-trei ori pe saptamana. In schimb, pestele afumat trebuie mancat cu masura, pentru ca sarea pe care o contine este nesanatoasa, si nu doar pentru persoanele hipertensive. Important: pestele gras (de ex. somonul, tonul, macroul) este mai afectat de substantele nocive existente in apa decat pestele slab (de ex. stiuca, cambula, salau). Fiti, asadar, atenti la pastrarea unui echilibru in ceea ce priveste tipul de peste consumat.
7 O cantitate mare de acizi grasi saturati in alimente poate produce afectiuni cardiace si de circulatie. (C) Ei sunt asimilati odata cu hrana, dar si produsi de organism. Cel mult o treime din grasimea consumata ar trebui sa se compuna din acizi grasi saturati, o cantitate mai mare putand spori colesterolul "rau" (Ldl). Iar o cantitate prea mare de Ldl poate dauna vaselor sanguine.
8 Pe caldura mare sau dupa un efort fizic sustinut, un adult are nevoie, zilnic, de 1,5 - 2 litri de apa (B), dar necesarul de apa poate sa se dubleze. Oamenii sanatosi nu pot asimila prea multe lichide, iar cantitatea in plus este eliminata din nou. Cei care consuma prea putine lichide au, adeseori, o carenta de substante minerale, ceea ce duce la stari de ameteala, dereglari ale irigarii cu sange, varsaturi sau crampe musculare.
9 Consumul exagerat de carne agraveaza reumatismul (A). Artrita este provocata de supraproductia de substante transmitatoare, produse - la randul lor - din acidul arachidonic. Acest acid gras nesaturat exista - exclusiv - in alimentele de origine animala, cum sunt carnea si salamul (mai ales de porc),
dar si in oua si in produsele lactate. Consumul redus de carne si, mai ales, un adaus important de acizi grasi Omega-3 - eficientizeaza tratamentele anti-reumatism.
10 Morcovii (B) contin Beta-caroten in cantitati mari, o vitamina considerata un adevarat multitalent: protejeaza de radicalii liberi care se dezvolta - printre altele - si datorita luminii solare. La nivelul pielii, beta-carotenul favorizeaza protectia fata de ultraviolete, reducand inrosirea si bronzand frumos pielea. Bogate in beta-caroten sunt, de asemenea, caisele uscate, ardeiul gras, feniculul, spanacul si ficatul.
11 Pare surprinzator, dar este adevarat: rosiile din conserva (C) contin mai multa licopina decat cele proaspete. Aceasta substanta este valorificata mai bine de catre organism in combinatie cu grasimile. Licopina stabilizeaza membrana protectoare a celulelor, aparandu-le ca o carapace de radicalii liberi. Studiile arata ca un consum regulat de rosii poate preveni aparitia cancerului.
12 Branza (A) ocroteste dintii, si nu doar datorita cantitatii mari de calciu. In cavitatea bucala, ea sporeste valoarea pH-ului, stopand astfel aparitia cariilor.
13 In Roma antica, piperul (C) era considerat atat de valoros, incat se exagera cu folosirea lui pentru condimentarea bucatelor, doar pentru a-l pune in valoare. Piperul este originar din India, dar odata cu dezvoltarea comertului si cu cultivarea lui peste tot in lume, el a devenit un condiment accesibil tuturor. El stimuleaza pofta de mancare, combate arsurile de stomac si amelioreaza digestia. In plus, el impiedica dezvoltarea bacteriilor si are un efect conservant.
14 Riscul de infarct poate fi redus prin consumul de heringi (B) - unul pe saptamana. Acest peste contine deosebit de multi acizi grasi Omega-3, care, prezenti in peretii vaselor sanguine, asigura o irigare cu sange mai buna si oxigenarea tesuturilor. O protectie eficienta impotriva cheagurilor de sange si a trombozelor!
15 Cartofii sunt garnitura nr. 1(B) pentru cei care vor sa slabeasca. Dar nu prajiti, fireste. Curatati si fierti, 100 g de cartofi contin 83 de calorii, in timp ce orezul fiert are 122 calorii, iar pastele fainoase fierte (fara ou) 147 calorii.
16 Vitaminele A, D, E si K sunt valorificate de organism doar impreuna cu grasimile (C). Numite si "vitamine solubile", ele exista, de obicei, in alimentele care contin grasimi. Vitamina A (exclusiv) si vitamina D (preponderent), in alimentele de origine animala. Vitamina E exista in hrana vegetala - in nuci si uleiuri -, iar vitamina K1 in legumele verzi. Vitamina K2 isi are originea in alimentele fermentate (iaurt, varza acra), dar poate fi produsa si ea in organism, de bacterii.
17 Majoritatea expertilor considera cel mai mare risc pentru sanatate ca fiind deprinderile noastre alimentare. (C) O alimentatie echilibrata inseamna: fructe si legume multe, cereale integrale. Si renuntarea la produsele gata preparate si la fast-food.
18 Afinele (C) contin cele mai multe fibre: 4,9 g la 100 g de fructe. Mai mult decat ananasul (1,5) si bananele (1,8 g). Pentru a face o comparatie: muesli contin 5 g la 100 g, orezul integral 2 g, tarata de grau, circa 45 g. Fibrele asigura o digestie buna, reduc nivelul colesterolului, protejeaza de cancerul intestinal si mamar si echilibreaza glicemia, prevenind astfel diabetul varstei inaintate.
19 Colesterolul (A) este asimilat prin hrana, dar si produs de organism. Din colesterol se formeaza acidul biliar si hormonii, iar la o lumina solara suficienta, si vitamina D. El este o componenta importanta a membranei celulare. In organismul oamenilor sanatosi, el este produs in cantitate mai mica, fiind asimilat odata cu hrana.
20 Chiar daca cuvantul "caloric" ne duce cu gandul la diete si la greutatea noastra, cu aceasta unitate se masoara continutul energetic al alimentelor. (B). O kilocalorie (kcal) ii corespunde energiei necesare pentru a incalzi 1 l de apa cu 1 grad.
Rodica Demian
Ce tip de Aq sunteti?
Tipul: mezeluri condimentate
0 - 5 puncte
Cunostintele despre substantele nutritive din alimente si efectul lor nu vi se par prea importante. Motto-ul dvs.: sa fie gustoase si sa sature. Desi alimentele pot face mai mult decat sa furnizeze energie organismului: intaresc sanatatea si creeaza buna dispozitie!
Sugestia: Schimbati-va treptat-treptat regimul alimentar in asa fel incat alimentele pe care le consumati sa fie hidrati de carbon - cereale integrale, fructe si legume - si proteine din pestele slab, carne sau produse lactate. In primele 3 saptamani de adaptare, inlocuiti cate una din cele trei grupe de alimente cu alternativa sanatoasa. Va veti simti, curand, mai bine!
Tipul: paste fainoase
6 - 15 puncte
Nu sunteti niste neinitiati in ceea ce priveste alimentatia si abordati subiectul cu mult interes. Dar cateodata nu reusiti sa transpuneti cunostintele in practica: in viata de zi cu zi, timpul pentru gatit si chiar pentru mancat este prea scurt.
Sugestia: Pregatiti de dimineata fructele pentru ziua respectiva, preparati un sos cu verdeata si curatati un morcov sau un ardei pentru gustarea dintre mese. Luati o mica pauza pentru pranz si faceti apoi o plimbare scurta. Si nu uitati ca cei care savureaza mancarea sunt mai putin stresati, isi "decongestioneaza" programul zilnic si opteaza - instinctiv - pentru alimentele mai sanatoase.
Tipul: doar cruditati
16 - 20 puncte
Complimente: in probleme de alimentatie nu va intrece nimeni, dar daca sunteti sinceri, recunoasteti ca din cand in cand nu savurati mancarea... Uneori, ea trebuie, totusi, sa fie si gustoasa si sa contribuie si la binele psihic, nu doar la cel fizic.
Sugestia: Nu respectati cu atata meticulozitate alimentele netrecute prin foc, ci abordati subiectul alimentatie mai flexibil. Micile abateri de la program sunt adeseori sarea din bucate. Comiteti din cand in cand si cate un "pacat", un gratar, un pahar de vin rosu sau o bucata de ciocolata amaruie. Si fara mustrari de constiinta. In felul acesta, va hraniti si trupul, si sufletul.