Un gest de atitudine civica, dar si morala, care ne da temei sa speram ca "luminatorii poporului" si-au reamintit ca locul lor este in frunte, acolo unde opinia publica ii asteapta de mult
- La fata locului, in dialog cu Presedintele Gds, Radu Filipescu,
si cu Alina Mungiu-Pippidi, politolog -
"Nu aparam un ministru, ne aparam interesele.
Vrem ca Justitia sa functioneze"
- E prima oara in Romania postdecembrista, cand elitele intelectuale si reprezentanti ai Ong-urilor ies in strada pentru a manifesta in favoarea unui ministru...
Radu Filipescu: Noi nu aparam un ministru, ne aparam interesele noastre. Noi vrem ca Justitia sa functioneze. Vrem ca politicienii sa nu faca acte care mai tarziu sa-i duca in fata Justitiei. Pana la urma, e un fel de pacaleala... Cum s-a intamplat cu Cozma. A facut o mineriada, apoi inca una, iar mai tarziu i s-a infundat, sta zece ani in inchisoare. Cozma a fost o victima a celor care l-au incurajat si l-au lasat sa-si faca de cap. In momentul in care oamenii se obisnuiesc cu o Justitie functionala, nu vom mai avea atatea cazuri de parlamentari care sa fie acum, inculpati. Nu vrem acest lucru. Vrem un Senat curat, vrem un Parlament care sa stie sa se curete. Daca Justitia functioneaza, in loc sa fie incurajate si musamalizate abuzurile si ilegalitatile, oamenilor le va fi frica sa mai fie pe langa lege. Vrem un Parlament curat.
Alina Mungiu-Pippidi: Este prima demonstratie in Romania europeana. Este adevarat ca este prima oara cand lumea iese in strada pentru un ministru... Pentru ca Monica Macovei este un ministru atipic, il putem considera ministrul societatii civile in Guvern, de-asta a iesit societatea civila pentru el.
- Pe cine vizeaza protestul - Guvernul Tariceanu, Parlamentul, Opozitia?
Radu Filipescu: Manifestam impotriva motiunii simple din Senat, motiune initiata de Partidul Conservator, care este un partid minuscul. E o rusine pentru ceilalti parlamentari ca au votat secret. Una din problemele Parlamentului este ca foarte des voteaza secret. Nu este normal. Vrem sa stim cum voteaza alesii nostri. Cum putem sti cum sa apreciem un politician, daca nu vedem cum voteaza? El, in fata televizorului, promite ceva, dar la vot - fiind secret - va vota interesul lui personal. Modul in care un senator a avut nerusinarea sa voteze de doua ori face inutil orice comentariu. In orice caz, noi aici strangem semnaturi si sper ca nimeni nu va semna de doua ori, sunt convins ca nimeni nu o va face.
Alina Mungiu-Pippidi: Protestul nostru ii vizeaza in primul rand pe cei care, in Senatul Romaniei, au votat in mod rusinos pentru demiterea Monicai Macovei, pe baza unui document rusinos, care condamna majoritatea progreselor care s-au facut in Justitie. Si noi credem ca mai sunt multe lucruri de facut in Justitie, dar nu asta deranjeaza de fapt. Pe unii ii deranjeaza ceea ce s-a reusit, ii deranjeaza independenta Procuraturii, faptul ca scadenta se-apropie pentru cei vinovati.
- Cum apreciati interventia occidentala in favoarea d-nei Macovei?
Radu Filipescu: Doamna Macovei este un profesionist, stie cum functioneaza Justitia si a promovat niste legi care acum au inceput sa-si faca efectele. De-asta are imagine buna si in Occident. Noi vrem ca aceste legi sa nu fie schimbate. Daca Monica Macovei va fi schimbata, e foarte posibil ca, in curand, un procuror sa poata fi schimbat, apoi altul, iar legile, incet-incet, vor deveni inutile. Cu atat mai mult cu cat e foarte greu pentru omul fara pregatire juridica sa-si dea seama de unele subtilitati in domeniu, de unele demersuri care au ca scop transformarea unei legi sau a alteia intr-un lucru inutil. Modul in care Parlamentul vrea sa promoveze Agentia Nationala de Integritate este tocmai un astfel de exemplu prin care vrei sa faci o lege care nu are nici un efect. Am avut in timpul guvernarilor anterioare tot felul de legi care nu au fost in stare sa aduca in fata justitiei nici un politician important.
"Monica Macovei este cel mai popular ministru
in strainatate. Este perceputa ca fiind
singurul om onest din tarile din Est"
- Din 1989, Gds-ul nu a mai avut o actiune asa de energica. De ce asa de tarziu, de ce nu exista o consecventa in militantismul sau?
Radu Filipescu: Nu e meritul nostru, este "meritul" celor care ne-au obligat sa iesim in strada. Lumea a venit in numar mare, pentru ca motivul protestului i-a incitat. Sincer, speram sa nu mai fie cazul de asa ceva in Romania anului 2007... Sunt multe alte probleme, nu noi am vrut acest lucru... Si inca ceva: astazi, Senatul voteaza scoaterea noastra din sediul in care functionam, din Calea Victoriei. In orice caz, nu ne schimbam pozitia, nu ne lasam influentati de santajul la care suntem supusi.
- Credeti ca intelectualii romani mai au rolul istoric de "luminatori" ai poporului, de formatori de opinie publica?
Radu Filipescu: Reactia care exista (si pe care o vedeti cu ochii dvs.), generata de apelul lui Gabriel Liiceanu, ma face sa va raspund pozitiv.
Alina Mungiu-Pippidi: Habar nu am, nu stiu ce sa zic, dar uitati-va si dvs. cata lume imi strange mana. Ce parere aveti?! Uitati-va in jur, uitati cate flori am primit, dati-va singuri raspunsul la aceasta intrebare...
Alte opinii
O calugarita ortodoxa de la Manastirea Vladimiresti
"Sunt foarte putini oameni
care sa faca ceva pentru tara noastra"
O respectam si o iubim foarte mult pe Monica Macovei. O cunoastem de dinainte de a fi pusa ministru al Justitiei, o stim de cand lucra in Procuratura. Pe vremea aceea erau multe maici arestate. A dat atunci un ordin si a eliberat in 24 de ore maicile din inchisoare. Era vorba despre maici care luptau si ele impotriva coruptiei din Biserica. Consideram ca sunt foarte putini oameni ca Monica Macovei, care sa faca ceva pentru tara noastra. Facem apel la oamenii de bine sa o sprijine, sa o apere si sa o sustina cat se poate si cum se poate. Nu vrem sa ni se mai taie aripile. Doamne ajuta!
Arsenie Papadopol, student
"De ani de zile astept ca intelectualii sa devina o forta a opiniei publice"
Eu nu stiu ce ecou va avea la oficiali manifestatia aceasta, dar in ce ma priveste, sunt un om fericit. De ani de zile astept ca intelectualii sa devina o forta a opiniei publice, cineva de care sa se tina seama. Intr-o tara aflata in deriva politica, asa cum este Romania, singura noastra sansa sunt mediile intelectuale. Acelea dintre ele care n-au batut palma cu puterea si care n-au intrat in solda mercenarilor din televiziune si presa. Ti-e scarba sa mai deschizi televizorul. E pur si simplu dezonorant.
Maria Vincze, pensionara
"Pentru mine, Monica Macovei reprezinta dreptatea"
La varsta mea, de 74 de ani, nu mai am prea mult de trait. Ma doare sa vad cum idealurile de la revolutie se pierd. Lumea s-a impartit din nou in bogati si saraci, iar cei cu bani au cumparat si puterea. Eu nu cred ca exista in Parlament sau Senat vreun om nepatat. De aceea imi place de Monica Macovei. Pentru mine, ea reprezinta dreptatea. O femeie curajoasa si luptatoare. Mi-e frica sa nu-i faca astia ceva. Doamne fereste! Parintii mei au facut inchisoare politica si stiu ce va spun.