Monica merge mai departe
1. Mizerie si agonie. Clasa politica din Romania a atins in aceste zile pragul de sus al mizeriei. Partide ce se pretind democratice, inlantuite in chingile intereselor de grup, au amusinat ca un "intrus" le scormoneste in dosare. So pa el! Indiferenti la protestele interne si la avertismentele internationale, tribunii spumegosi ai politicii romanesti s-au dezlantuit zilele trecute, in incercarea de a bara mersul inainte al Justitiei, de a desfiinta definitiv Agentia Nationala de Integritate (Ani) si de a stopa anchetele care au inceput sa-i aiba ca inculpati, chiar pe unii dintre ei. Intr-un avant transpartinic, liberali, pesedisti, peremisti, pecisti si (spun unii) chiar pedisti au intors aratatorul in jos, indicand sa i se taie capul invingatorului din arena: "Capul Monicai vrem!". Deocamdata, spre lauda ei, Monica merge mai departe, sperand ca premierul isi va mentine promisiunea de a nu o demite, riscandu-si chiar propriul scaun (cat ar fi de frumos!). Daca va ceda presiunilor de culise, Tariceanu va deveni definitiv "Moliceanu" si se va afunda, cu Pnlar (Pnl Aripa Ramasa) cu tot, in cutia milei in care doarme Cdr pentru eternitate.
2. Base contraataca. Presedintele Traian Basescu a iesit din stresul ultimelor saptamani si a lansat cele mai puternice acuze la adresa clasei politice. Scormonind in mizeria ultimilor 17 ani, a scos la lumina cazuri flagrante de coruptie, petrecute in vazul lumii. A amintit de interpelarile vinovate, de sutele de amendamente in favoarea unor oameni de afaceri, de scutirile selective de impozite, de ajutoarele de stat dirijate politic. O clasa politica in sanul careia zac mirosuri pestilentiale si gramezi de gunoaie ajunse pana la cer nu mai are legitimitatea de a conduce tara. Deputati si senatori ai melcilor, anonimi intrati pe listele electorale in schimbul "miliardului minim", hiene imobiliare si rechini funciari, colaborationisti de toate culorile politice - s-au coalizat sa-l demita pe "jucatorul" periculos ce le sufla fierbinte in ceafa. Cum adversarii presedintelui sunt tot mai multi si cum insusi Pnl a ajuns sa imprumute strategi in manipulare de la Psd, Traian Basescu a ramas singur in fata electoratului. Si, ignorand cu intelepciune procedura de suspendare ce i s-a pregatit, vrea sa ceara parerea romanului de rand, asupra mersului politicii si parlamentului. Dupa ce, in doua-trei campanii electorale, partidele au batut apa in piua cu privire la votul uninominal, fara sa puna ceva in practica, Basescu anunta sec, luand piuitul multora, inclusiv din fostul sau partid, ca va cere guvernului sa organizeze un referendum asupra votului individual. Este dreptul sau constitutional sa ceara referendum, poate singurul ce i-a mai ramas, dupa ce Psd-ul a castrat institutia prezidentiala, de aproape toate atributiile normale, intr-un stat aflat in tranzitie.
Desi principalii vizati de discursul prezidential (Psd, Prm, Pc) se retrasesera, din lasitate, la bufet, presedintele a taiat in carne vie. Consecintele votului uninominal vor fi devastatoare pentru multi. Cum va mai intra in parlament sau guvern unul ca d-l Tariceanu, caruia i se datoreaza situatia umilitoare a Pnl (ajuns in postura de a depinde de sprijinul Psd), desi a avut posibilitatea de a organiza la timp alegeri anticipate, consolidand majoritatea Aliantei Da? Dar Crin Antonescu sau Ludovic Orban, campionii antipatiei populare din ultima vreme? Ce se va alege de Dan Voiculescu si de partidul sau de buzunar? Pe unde vor scoate camasa un Dan Ioan Popescu, un Geoana, un Iorgovan, un Nicolae, un Corlatean sau un "Titulescu" pipernicit si obraznic? Toti acesti guristi, multi dintre ei tineri "imbatraniti" in rele, rupti de realitatea populara, isi vor vedea carierele sfaramate de tavalugul electoral. Aici bate Basescu si aici va avea toata sustinerea suflarii romanesti. Suntem multi. Si nu prosti!