Cel mai simplu mijloc de a ne feri de racelile si virozele iernii este sa stim cum se transmit bacteriile si virusii. Boala se raspandeste prin molipsire. Evitati gesturile care o produc
Iarna, cand afara temperaturile sunt scazute iar in casa aerul e cald si uscat din pricina caloriferelor, mucoasele si sistemul imunitar sunt puse la grea incercare. Germenii patogeni ai racelii si gripei, care bantuie in hoarde, ca hunii, au drum deschis. Daca un virus a reusit sa patrunda in organism, declansand o viroza, restul este o joaca pentru bacterii. Prin zidul spart al cetatii, ele ataca masiv sistemul de autoaparare al organismului, si banala viroza se poate transforma intr-o bronsita grava sau intr-o pneumonie cu final fatal.
Dar pericolul e abia la inceput. Dupa ce s-au instalat confortabil, germenii bolii migreaza spre noi teritorii, gasindu-si repede un vehicul care sa-i transporte la urmatoarea "gazda": in timp ce bolnavul vorbeste, tuseste sau stranuta, imbratiseaza sau saruta pe cineva, picaturile minuscule, desprinse de pe mucoasele sale - nazala, bucala si faringiana -, ajung pe cele ale omului sanatos. Tinta a fost atinsa. "Tactica" molipsirii a mai facut o victima...
Oare ne putem apara? Putem evita intalnirea cu boala? Prima masura de profilaxie este vaccinul antigripal. Mai exista insa si cateva masuri de protectie simple si eficiente, menite sa tina virusii la distanta.
Cauza bolii se afla pe maini
In mod normal, incarcatura bacteriana a pielii noastre nu este vizibila cu ochiul liber. In laborator, lucrul este insa posibil. Curiosi sa afle in ce masura participa mana la transmiterea bolii, cercetatorii britanici au transferat o amprenta a palmei pe un "cuib" de microb. Rezultatul a fost cat se poate de concludent. Germenii bolii s-au simtit atat de bine in noua lor casa, incat s-au inmultit de ordinul milioanelor. Mai precis, pe fiecare punct de atingere al pielii cu ele, au aparut 100 De Milioane De Bacterii! Concluzia este una singura: spalati-va cat mai des pe maini.
Prima cale de transmitere a bolii:
Stranutul
Fugiti din bataia pustii!
A doua cale de transmitere a bolii:
Mainile
Nu le mai strangeti cand dati noroc!
Pe mana unui om sanatos vietuiesc intre 100 si 10.000 de bacterii pe centimetru patrat, aceasta fiind o populatie naturala si inofensiva. Bolnavul de viroza isi stramuta insa germenii patogeni
pe maini, indata ce si-a atins cu ele gura sau nasul. Dupa care le imprastie pe clantele usilor, pe stalpii de sustinere din tramvaie si din metrou, pe telefoane si pe mainile altora. Odata ce noii locatari au sosit pe mainile dvs., tot ce le mai lipseste pentru a ateriza drept la tinta, pe mucoase, este un mic gest reflex: va mananca o nara si va scarpinati inconstient ori va stergeti in fuga un rest de biscuit de pe buza, ceea ce inseamna ca ati dus mana la poarta de intrare a infectiei in organism. Prin urmare, daca aveti un coleg sau prieten care a contractat o viroza, atrageti-i atentia amical asupra pericolului contaminarii si abtineti-va sa dati mana cu el, pana se insanatoseste.
A treia cale de transmitere a bolii:
Imbratisarea
Tin mult la tine,
dar de la distanta!
Si pe obrajii nostri se inghesuie pana la 10.000 de "musafiri" pe centimetru patrat, multi dintre ei proveniti din gura sau din nas. De aceea, printr-o imbratisare ori un sarut pe obraz, se pot transmite cu usurinta germenii bolii. Desi in aceasta zona traiesc mai putine bacterii decat pe mana, riscul infectarii este mai mare, din pricina apropierii de gura si de nas. Renuntati, asadar, sa va exprimati afectiunea in acest mod si asteptati ca prietenii dvs. sa se faca sanatosi.
A patra cale de transmitere a bolii:
Sarutul
Alta data, iubitule
Caldura, umiditate, resturi de mancare: cavitatea bucala e un vis pentru microorganisme. Chiar si la persoanele sanatoase, un mililitru de saliva gazduieste pana la un miliard de bacterii(neprimejdioase). La bolnavii de viroza, printre acestea se amesteca numerosi intrusi patogeni, pentru care sarutarile - mai ales cele la care intra in joc si limba - reprezinta modalitatea de calatorie perfecta: direct dintr-un paradis in altul, fara a mai trebui sa schimbe mijlocul de locomotie. Din pricina marii densitati a germenilor in saliva, o cantitate infima este deja suficienta pentru transmiterea unei viroze sau gripe. Desi restrictiva, singura solutie este sa va lipsiti o vreme de dezmierdari, asteptand timpuri mai bune.