Cum arata tara in pragul aderarii la Ue? Lasandu-i pe politicieni sa insire succesele si "realizarile" (nimic de zis: multe vizibile cu ochiul liber) nu putem trece cu vederea ca ne aflam, totusi, la un ceas de bilant trist. Fata de sperantele puse, la inceputul anilor 90, in clasa politica, in intarirea democratiei si a statului de drept, in cresterea nivelului de trai, implinirile de azi palesc. Aruncand o privire, la intamplare, asupra catorva dintre realitatile contemporane, te cuprinde furia, dandu-ti seama cat de neputinciosi suntem, ca romani de rand, in fata "Godzilei" care a pus stapanire pe tot ce misca in aceasta tara.
Despre coruptie. Desi suntem tara cea mai corupta din Europa, nu avem inca in puscarii nici un mare corupt. Nici un mafiot dovedit de-a lungul anilor n-a dat inapoi statului banii furati. Si este vorba de sute de miliarde de euro! Nimeni nu a fost tras la raspundere, pentru distrugerile monstruoase din industrie, din agricultura, din flota, din minerit si din patrimoniul cultural. Nu am auzit sa fi fost confiscata nici o vila de vames, de politist sau de primar, nici o proprietate ilicita, nici un Rolls Royce, nici o suma de bani nefiltrata de Fisc. Sunt personaje care flutura la televiziuni teancuri de zeci de mii de euro, fara ca Fiscul sa-i astepte la iesire si sa-i intrebe daca au platit taxe pe acei bani.
Despre justitie. Pasii spre normalitate facuti in justitie sunt anemici. Iata un exemplu simptomatic: desi au fost acceptati de Consiliul Superior al Magistraturii, in urma selectiei si a parcurgerii tuturor procedurilor legale, sase candidati la posturi in magistratura au picat la "testul" Cotroceniului. Au fost respinsi de presedintele Basescu, pe motive de varsta (unii mai aveau 6-7 ani pana la pensie) si alte mici inadvertente la dosar. Astimp, gratie trecerii prezidentiale peste hotararile Csm, sute de procese au fost amanate sau stramutate la diverse judecatorii din tara, din lipsa de judecatori. Un alt exemplu: cum e posibil ca justitia sa nu se fi sesizat pana in clipa de fata, in legatura cu retrocedarea, catre Biserica romano-catolica, a unor cladiri istorice din Ardeal? Nu este, oare, o instrainare "cu cantec"? La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, care se lupta vitejeste pe un front larg, cu mafiile din diferite domenii, a fost lasata singura. Agentia de Integritate, care ar fi putut confisca averile ilicite ale politicienilor, a fost respinsa de Parlament, fara drept de apel. Jafurile incepute in 1990 si nejudecate nici pana azi, continua sa fie "motorul" celor mai mari averi facute in Europa, din ultimul deceniu si jumatate. Sunt si cazuri cand justitia da verdictele pe sub mana, executand comenzile unor grupuri de interese, cum a fost cazul multora dintre inlesnirile acordate in cazul proiectului Eurogold de la Rosia Montana.
Patrimoniu cultural si natural. Poate cele mai scandaloase distrugeri si furturi au avut loc in domeniul patrimoniului cultural si natural. Hoti cu inalta protectie politica au dus in strainatate bratarile dacice, tezaure intregi de kosoni, podoabe antice inestimabile, icoane si cate alte obiecte de valoare nationala. Vile ale noii burghezii rasar peste situri arheologice, parcuri cad sub secure pentru a face loc intreprinzatorilor hrapareti, rezervatii naturale sunt sfasiate de sosele si benzinarii, vanatul tarii ingenuncheaza sub glont strain, aurul este scos la mezat impreuna cu o intreaga civilizatie antica la Rosia Montana, Sacaramb, Brad si Certej. O parte a Bucurestiului istoric isi asteapta calaul, in persoana unui primar incult si arogant. Cladiri de o valoare inestimabila, strazi romantice, copaci monumentali, de sute de ani, care alcatuiesc identitatea Capitalei, atata cata a mai ramas, sunt pe cale de a fi sterse de pe harta, pentru a face loc uratului si batjocurii, sub masca largirii bulevardelor, a construirii zgarie-norilor inexpresivi si reci.
O manea se intinde peste Carpati. "Manelistii sefi" trag sforile si cedeaza averile lui Gojdu strainilor, vand petrolul si gazele tarii pentru un pumn de seminte, au instrainat toate bancile, Cec-ul le sta in gat, fiind setosi de noi comisioane. Biciul lui Dumnezeu inca nu i-a atins, iar juramintele strambe din declaratiile de avere n-au fost inca "decontate" in fata Dreptatii. Te sfideaza de la inaltimea maretiei lor de carton, a monstruozitatii inteligentei lor vandute "ochiului dracului". Sunt, nu-i asa?, creatia unui... vid legislativ. Hoti cu staif, tradatori cu morga, demolatori cu ochi albastri, mincinosi cu manecute europene, evazionisti di granda. Inca activi in toate structurile de putere si in afaceri, chiar daca cei mai multi se afla in asa-zisa "opozitie", imbogatitii necinstiti ai tranzitiei duc Romania la "Judecata de Apoi". Care va incepe, dupa cum se povesteste, la 1 ianuarie 2007...