Acompaniat de riff-uri agresive de chitara, Seal a tasnit in semiobscurul scenei incurajandu-si cu miscari energice spectatorii de parca era antrenorul unei echipe de fotbal american. "Fara introduceri, ca avem treaba!", a parut el a spune. Obisnuiti sa aplaude calduros si sa se ridice de pe scaune abia la bis, pentru a rechema artistii pe scena, spectatorii bucuresteni si-au gasit nasul de aceasta data. Seal a reusit performanta de a-i ridica in picioare inca de la prima piesa si de a-i pastra asa, pe toata durata concertului. Cum a reusit englezul sa-i tina aproape pe cei 5000 de romani stransi pe 24 octombrie la Sala Polivalenta? Sa-i faca sa danseze si sa cante, chiar daca multi dintre ei nu-i cunosteau, pana in ziua concertului, mai mult de doua-trei piese? Prin vocea sa exceptionala, prin energia si charisma sa, prin capacitatea de a comunica cu sala. Prin coeziunea trupei sale - chitari, clape, tobe -, prin usurinta cu care a trecut de la un stil la altul, de la balade la piese dansante, funk, de la rock la soul. Si, deloc in ultimul rand, prin naturaletea sa. Cu cateva ore inainte de concert, Seal se plimba singur, fara nici o garda de corp, prin Parcul Tineretului, filmand frunzele ruginii, iar in timpul show-ului a luat pe scena, pentru o piesa, o fetita din public.
Pentru ca despre Seal se stie mai ales ca este casatorit cu top-modelul german Heidi Klum si ca a cantat o piesa devenita celebra intr-un film cu Batman, va propunem o scurta biografie a solistului, care merita o mai mare atentie din partea iubitorilor muzicii.
Drumul spre succes
Parintii sai s-au stabilit la Londra venind din Nigeria, insa mariajul lor s-a destramat pe cand Sealhenry Olumide Samuel (nascut pe 19 februarie 1963) era inca in scutece. Crescut de tatal sau, Seal isi aminteste de copilarie ca de o perioada dificila. "Tata era un tip care pierduse multe ocazii favorabile in viata si asta il cam acrise. Cred ca m-a iubit, insa a fost incapabil sa-mi arate asta." Seal a studiat arhitectura, a obtinut diploma, insa nu a profesat niciodata in acest domeniu. A lucrat ca inginer electronist, designer de haine de piele. "Job"-ul sau de plasator de anunturi pentru prostituatele londoneze l-a adus pentru o noapte in arestul politiei. Povestea sa este foarte asemanatoare cu cea a altor mii de tineri ce incercau sa-si croiasca un drum spre scena muzicala intr-o capitala britanica ce mustea de talente. Seal a luat-o pe ocolite. A sustinut un turneu in Japonia, cu o trupa de funk, s-a alaturat unei formatii thailandeze de blues, si in cele din urma, a ajuns in India, unde a trait "cateva experiente spirituale". Iluminarea interioara si echilibrul spiritual dobandite aici l-au facut sa nu se mai gandeasca obsesiv la obtinerea unui contract cu o casa de discuri din Anglia. A scris impreuna cu organistul englez Adams melodia Killer, care a contrariat prin amestecul straniu de rock si techno si a inceput sa urce in topuri. "Eram cu Adams intr-un restaurant in care se aflau numeroase familii. Cand am auzit ca am ajuns nr. 1, am tasnit in picioare si am slobozit un strigat salbatic. Oamenii si-au strans la piept copiii, pentru ca nu vezi in fiecare zi un negru urias iesindu-si din minti intr-un cartier select."
Seal nu era insa pregatit pentru succesul ce a urmat, iar primii ani de dupa lansarea primului sau album au fost ani tumultuosi si dificili pentru noua stea a muzicii britanice. "Traiesti intr-un fel pana la 25 de ani, apoi lucrurile se schimba dramatic. Pana acum, ma suparam daca nu-mi venea in ziua stabilita salariul de somer, acum imi sare tandara daca nu-mi vine limuzina la timp. Voiam bani, voiam sa fiu un milionar faimos, insa faima poate fi o mare pacoste. Aveam atacuri de panica. Cu cat mai multi oameni sunt in jurul tau, cu atat spatiul tau este mai ingust, iar daca iesi pe strada, esti privit ca un extraterestru." Odata cu anxietatea, au venit insa si premiile. Unul dintre acestea, onorific, a fost invitatia
de a canta alaturi de legendarul chitarist Jeff Beck, pe albumul tribut adus lui Jimi Hendrix. Seal s-a mutat la Los Angeles, si-a taiat pletele carliontate si a trecut printr-un accident auto, in care si-a distrus masina, si printr-o dubla pneumonie. Daca primul sau album pastra idealurile invatate in India - "impreuna putem salva lumea!" -, cel de-al doilea avea o tinta mult mai "egoista": sa se salveze pe sine. L-au ajutat, ca invitati, Jeff Beck si Joni Mitchell, iar rezultatul a fost din nou un succes. Seal era pe drumul sau propriu. In 1994, Seal primeste nu mai putin de trei premii Grammy, intre care si "cantecul anului" pentru "Kiss from a Rose". Se parea ca britanicul paseste pe roze, insa turneul urmatorului sau album, din 1998, a fost intrerupt din cauza lipsei de interes a publicului. Seal a intrat in studio pentru a razbuna insuccesul cu un album de cinci stele, insa lucrurile n-au mers deloc cum si-a dorit el. Dupa doi ani de lucru la disc, Seal a simtit ca rezultatul nu-l caracterizeaza defel si a luat totul de la zero. "M-am mutat inapoi la Londra, incercand sa recreez acea stare de gratie ce ma ajuta sa compun, sa-mi gasesc spiritul si identitatea artistica. Producatorul meu m-a intrebat: "De ce crezi ca le place oamenilor de tine ca artist?". "Pentru ca scriu piese bune". "Da, dar nu-i asta, oamenii se simt atrasi de muzica ta datorita vocii. Ai putea sa canti si cartea de telefoane si tot te-ar placea". Orgoliului meu de compozitor nu i-a placut asta, mai ales ca eu consideram ca doar Bono sau Rod Stewart au voci care sa transforme in aur tot ce canta. Insa producatorul a avut dreptate. Si inca ceva: nu sunt un artist gen Michael Jackson sau Justin Timberlake, ce au in arsenal un milion de miscari de dans. Exista o latura emotionala in muzica mea cu care oamenii interactioneaza. Daca nu transmit acea emotie, daca nu cred in totalitate in ceea ce cant, nu iese nimic."
Noul sau album, intitulat simplu, ca si primul, "Seal" - i-a readus succesul. Atat in cariera muzicala, unde a cucerit numeroase premii si a vandut milioane de discuri, cat si in viata personala, unde iarasi a cucerit inimile a numeroase fotomodele si frumuseti celebre. De cativa ani, Seal si-a gasit jumatatea, iar mariajul sau cu top-modelul german Heidi Klum, alaturi de care asteapta al doilea copil, este unul dintre cele mai mediatizate, dar si mai armonioase din lumea celebritatilor.
Declaratie de dragoste
La Bucuresti, Seal a ajuns urmand firul unui turneu european extrem de solicitant. El a sustinut un concert cu o seara inainte la Zagreb, iar a doua zi dupa Bucuresti urma sa cante la Sofia. Chiar si asa, el nu a dat nici un semn de oboseala, parand ca ar mai putea continua sa cante inca o ora cel putin. "Am mers 18 ore cu autocarul ca sa va intalnesc. Este grozav sa ma aflu aici. Am venit pentru a incalca impreuna regulile. Asa ca simtiti-va liberi, dansati, cantati, aruncati-va hainele in sus, faceti ce vreti. Singura regula valabila in seara asta este sa va simtiti bine!"
Din pacate, majoritatea artistilor straini ce concerteaza in Romania vin aici pe fuga, nu se intalnesc cu ziaristii, si in acest fel publicul afla putine despre ei. La finalul unui concert ce a infierbantat spectatorii, Seal a facut de pe scena o declaratie ce a tinut loc de orice conferinta de presa si a starnit urale. "Noi, ca muzicieni, calatorim mult si vedem o sumedenie de locuri frumoase. Am venit aici pentru prima oara si nu stiam la ce sa ne asteptam, stiti si voi cum e. Insa peisajul pe care l-am descoperit privind pe geamul autocarului ne-a taiat rasuflarea. Am sunat-o de pe drum la telefonul mobil pe sotia mea (chiote si aplauze in sala) si i-am spus: "Acum calatoresc prin Transilvania si din toate locurile pe care le-am vazut in viata mea, cred ca acesta-i cel mai frumos!"".
Concertul a fost prezentat de agentia Events si a avut in deschidere recitalul trupei Taxi.
Fotografiile autorului