In orice corp omenesc apar, cand si cand, celule modificate genetic, dar organismul le depisteaza, observa ca sunt ciudate si le anihileaza imediat. Unele dintre aceste mutatii au insa in ele ceva violent, care le face sa devina maligne si sa atace tot ce le sta in cale. Cu toate astea, in ultima vreme, cancerul nu mai inseamna o condamnare la moarte. Indiferent de zona unde este localizat, nu se poate afirma cu certitudine absoluta ca el va lasa "omul negru" sa scoata coasa. Intre timp, medicina "academica", asociata cu tratamentele naturiste, a descoperit metode foarte eficiente de stopare a bolii, mai ales daca diagnosticarea a avut loc intr-un stadiu incipient. Iar unele forme de cancer pot fi in mare masura prevenite printr-un mod de viata sanatos.
Dosarul Cancerului
Cum se naste boala
Denumirea de cancer se aplica unei multitudini de manifestari patologice, cu sute de caracteristici diferite. De aceea, nu se poate urma o singura cale terapeutica pentru toate infatisarile bolii. Unele cancere trebuie operate, pe cand altele pot fi combatute cu raze sau cu chimioterapie, dublate de procedee alternative.
Genele lucreaza din plin la reproducerea celulelor de care corpul are nevoie pentru activitatile sale zilnice. Din cand in cand, se intampla ca masinaria organismului sa comita erori, pierzand cate o bucatica din gena tocmai reprodusa. Asemenea mutatii iau nastere in primul rand atunci cand Adn-ul unei celule este lezat prin iradiere, ori de catre radicalii liberi (acestia sunt atomi sau grupuri de atomi purtatori ai unei incarcaturi electrice, capabili sa dauneze celulelor prin modificarea structurii chimice a proteinelor si a Adn-ului). In cazul cand nu sunt stopate de sistemul imunitar, mutatiile se transmit mai departe, generand metastaze.
In principiu, sistemul imunitar ne apara de cancer si, de regula, isi indeplineste misiunea cat se poate de bine. Ideal vorbind, el este apt sa descopere si sa nimiceasca toate celulele anormale. El identifica intrusii cu ajutorul unei gene al carei cod se gaseste in oricare dintre celule, cu exceptia globulelor rosii. Aceasta gena antitumorala, numita p53, citeste codurile tuturor celorlalte gene, pentru a le determina tipul.
Gena p53 are rolul de a indemna sistemul imunitar sa elimine celulele modificate, insa acest mecanism nu functioneaza la organismele unde exista deja anumite celule canceroase. Atunci boala nu intalneste nici un obstacol si se poate raspandi in continuare.
Este important sa stim cum si de ce au loc fenomenele de oxidare, de unde rezulta radicalii liberi. In multe privinte, oxidarea este un proces natural, de care corpul nostru are nevoie pentru ca sistemul imunitar sa intre in actiune si sa-l protejeze. In cursul procesului de oxidare sunt arse celulele imbatranite, facandu-se loc pentru unele noi. Asadar, oxidarea este o functie buna si necesara, totusi, exista in ea si potentialul de a dauna organismului. Produsele oxidarii sunt tocmai radicalii liberi, care pot opera modificari maligne, blocand in acelasi timp mecanismele de neutralizare a celulelor canceroase.
Cum cresc celulele canceroase
Majoritatea mutatiilor maligne poarta in sine un cod genetic ce paralizeaza reactia imunitara, pentru ca ele sa se poata dezvolta rapid si insidios. Totodata, celulele canceroase poseda un mecanism care le accelereaza enorm multiplicarea: ele devin mai viguroase si mai mari decat celelalte celule, reusind astfel sa le sufoce treptat. Adevarate prezente malefice, ele cresc repede, insa nu de la sine. "Diavolul" trebuie sa fie alimentat. Ele necesita anumiti nutrienti, care le favorizeaza dezvoltarea.
Si, inainte de toate, celulele canceroase au nevoie de energie. Daca nu si-o pot procura, sunt amenintate sa piara. Cele mai agresive tipuri de cancer, cele ce ajung la dimensiuni care nu le mai permit sa se ascunda, isi construiesc adevarate conducte de alimentare, agatandu-se de vasele de sange aflate in vecinatatea lor, pe care le perforeaza, pentru a se aproviziona din ele. Impartim frateste hrana cu cancerul. Asemenea retele de alimentare sunt ca butelia de oxigen pentru un scafandru: ele tin celulele maligne in viata. Iar acestea prospera, nu se multumesc sa coexiste pasnic alaturi de zonele pe care le paraziteaza, ci cuceresc mereu alte si alte portiuni de tesut, pana cand, in cele din urma, acapareaza organe intregi. In final, ele dau nastere unei tumori ce impiedica organul sa functioneze.
Raspandirea cancerului
Celulele canceroase au o proprietate nefericita: pot patrunde in vasele sanguine, risipindu-se, astfel, in tot corpul. Deseori se cuibaresc in plamani, ficat sau creier, formand frecvent metastaze. In general, se plaseaza in locurile unde gasesc mult sange. De asemenea, ele au tendinta sa migreze pe canalele limfatice (sistemul de indepartare a reziduurilor din organismul nostru) pana la ganglionii limfatici, situati in apropiere. De aceea, medicii obisnuiesc sa cerceteze cu deosebita atentie aceste zone ale corpului.
Profilaxia moderna
In studierea cancerului s-au obtinut rezultate ce deschid drumuri noi. Astfel, se poate afla daca o persoana are sau nu predispozitie pentru aceasta boala. Se face o trecere in revista amanuntita a afectiunilor de care au suferit membrii familiei, pentru a stabili daca ne incadram cumva intr-o grupa de risc. Apoi, dupa ce au fost clarificate premisele genetice, se trag concluzii si se fac recomandari in privinta unui stil de viata ce ar putea sa impiedice aparitia tipurilor de cancer probabile din punctul de vedere al mostenirii genetice.
Alte directii ale cercetarii urmaresc dezvoltarea unor vaccinuri sau medicamente care sa combata cancerul prin stimularea sistemului imunitar, de exemplu cu ajutorul genei p53. Din pacate, acest obiectiv n-a fost inca atins, si tocmai de aceea este esential sa ne ingrijim noi insine de sanatatea noastra, adoptand din vreme un mod de viata care sa ne fereasca de cancer. De pilda, ar trebui sa ne fie clar ca a sta ceasuri intregi la soare, fara o crema de protectie, echivaleaza cu o invitatie calduroasa facuta bolii. Si, desigur, sa nu uitam fumatul. Intre fumat si cancer exista o legatura atat de stransa, incat efectul este la fel de distrugator, ca si cum ne-am introduce cu o seringa celule canceroase direct in plamani. Insa nicotina nu sporeste doar incidenta cancerului pulmonar. S-a constatat ca printre fumatori se inmultesc si cazurile de cancer mamar, de vezica si de prostata.
In prezent, cunoastem si faptul ca unele boli infectioase pot declansa cancerul, probabil din cauza ca infectia mobilizeaza fortele de autoaparare ale organismului intr-o singura zona. In ce priveste alte tipuri de cancer, chiar daca nu se stie exact ce anume le determina aparitia, in schimb se poate spune care norme de comportament ne ajuta sa reducem la minimum riscul imbolnavirii.
Lucrul cel mai important: incercati sa traiti astfel incat sa va pastrati inima si arterele sanatoase - atunci veti avea mai multe sanse de a ocoli cancerul. Surplusul de greutate corporala si sedentarismul au fost puse de mult in legatura cu aparitia temutei boli. Este deci intelept sa ne hranim echilibrat, sa reducem numarul de calorii consumate zilnic si sa executam cu regularitate un program adecvat de exercitii fizice.
Strategia Anticancer
Masura nr. 1: Combateti cancerul cu substante nutritive. Multi nutrienti va pot fi de folos in profilaxia cancerului. Aveti grija ca din hrana dvs. sa nu lipseasca alimentele si substantele indicate mai jos.
Vitamina D
Aceasta vitamina trebuie considerata ca principalul adjuvant in efortul de a tine sub control deficientele imunitare si cancerul, prin intarirea capacitatii de actiune a genei antitumorale p53. Desi nu se stie cu precizie cum anume lucreaza vitamina D in organism, cercetarile au pus in evidenta faptul ca ea reduce neindoielnic riscul imbolnavirii de cancer. Exista o teorie, potrivit careia una din formele vitaminei distruge efectiv mutatiile maligne, ceea ce ar insemna ca ea este si un fel de otrava pentru potentialele celule canceroase. O a doua teorie afirma ca vitamina sustine activitatea genei p53, astfel incat celulele canceroase pot fi depistate si eliminate rapid.
Pentru a-si sintetiza vitamina D, corpul are nevoie de expunere la lumina solara. Cu 10-20 de minute petrecute zilnic in aer liber se obtin valori rezonabile. Totusi, ponderea majoritara in aportul de vitamina D revine alimentatiei. Unele specii de pesti, cum ar fi heringul, ca si laptele si sucul de portocale o contin in cantitati apreciabile.
Acidul folic
Cercetatorul american Bruce Ames a lansat cel dintai ipoteza ca acidul folic previne rebuturile in procesul diviziunii celulare. Patru studii consistente, publicate in Sua, au demonstrat ca acidul folic, luat ca supliment nutritional, a redus frecventa cancerului de colon cu 20-50%. Numeroase alimente - ca de exemplu spanacul, rosiile, sucul de portocale, painea si fainoasele - contin acid folic.
Societatea Europeana de Nutritie recomanda adolescentilor si adultilor un aport de 400 micrograme acid folic pe zi. Graviditatea, administrarea anumitor medicamente, consumul mare de alcool sau stresul foarte puternic pot impune o crestere a necesarului zilnic. In Germania, unele bauturi vitaminizate, produse de panificatie si lactate sunt imbogatite cu acid folic.
Studii recente au aratat ca riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer se diminueaza atunci cand consumam minimum zece linguri de sos cu pasta de rosii sau sos pentru spaghete in fiecare saptamana. Astfel, riscul cancerului de prostata scade cu o treime la barbatii care se hranesc cu mancaruri preparate cu rosii. De asemenea, statisticile medicale indica faptul ca riscul cancerului de san se reduce cu 30-50% la femeile ce introduc regulat in meniul lor acest fel de mancaruri.
Numerosi oameni de stiinta sunt de parere ca substanta activa responsabila pentru aceste cifre uluitoare este licopina, un carotenoid cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante. Carotenoidele capteaza radicalii liberi, pentru ca ei sa poata fi evacuati din corp. Modul cum actioneaza carotenoidele n-a fost inca elucidat pe deplin. Toate produsele pe baza de rosii contin cantitati mari de licopina. Organismul o asimileaza mai usor din rosiile fierte decat din cele crude, mai ales daca adaugam putina grasime, de pilda ulei de masline. Sau nuci.
Broccoli, varza, conopida
Broccoli, varza de Bruxelles, varza alba si conopida cuprind substante cu efect anticancerigen. Deocamdata, este inca neclar prin ce mecanisme reusesc ele sa restranga numarul imbolnavirilor de cancer: intarind sistemul imunitar, atacand celulele maligne sau poate blocandu-le accesul la nutrientii speciali, ce le sunt indispensabili. Dar indiferent cum ar actiona ele, studiile efectuate prin monitorizarea unor pacienti cu cancer de vezica si de colon au condus la concluzia ca 50% din cei ce au mancat saptamanal sapte portii (sau mai mult) din legumele amintite au izbutit sa previna evolutia bolii.
Vitaminele C si E
Vitaminele cu rol antioxidant impiedica formarea radicalilor liberi, care pot provoca erori in copierea Adn-ului si moartea prematura a celulelor. Vitamina C se gaseste in citrice, fructele-boabe, legumele verzi si tomate. La randul sau, vitamina E micsoreaza si ea riscul aparitiei unor tipuri de cancer. Ne-o furnizeaza indeosebi germenii de grau, nucile si uleiurile vegetale.
Sa luam pastile ori sa mancam legume?
E mai simplu sa inghitim tablete cu vitamine decat sa luam aminte la o alimentatie echilibrata, din care sa nu lipseasca fructele si legumele proaspete. Si exista indicii ca organismul asimileaza mai usor unele substante din suplimentele nutritionale decat din hrana zilnica. Totusi, ar fi gresit sa credeti ca este preferabil sa luati tot timpul pastile, in loc sa mancati legume si fructe. De exemplu, sucul de portocale contine multe alte componente, pe langa vitamina C. In afara de aceasta, alimentele nu sunt importante doar din punct de vedere biochimic, ele declanseaza anumite energii in corpul nostru. Asadar, se poate presupune ca nu doar o singura substanta prezenta intr-o leguma ne apara de cancer sau ne mentine inima sanatoasa, ci mai curand este vorba de o anume combinatie de substante active si nutrienti, imposibil de gasit altundeva decat in roadele naturii. Cu alte cuvinte, preferati vitaminele naturale.
Masura nr. 2: Acordati atentie profilaxiei. In unele forme de cancer, diagnosticarea precoce amplifica exponential sansele de supravietuire ale pacientilor. Recomandarile de mai jos se adreseaza persoanelor cu un factor de risc mediu. Daca in familia dvs. s-au intalnit cazuri de cancer - mai ales daca doua dintre rudele dvs. de gradul intai au avut ori au aceasta boala -, este absolut necesar sa va supuneti cat mai curand unor examene amanuntite, efectuate periodic.
Cancerul de piele
Cele trei tipuri de cancer al pielii - carcinoamele celulelor bazale (bazalioame), carcinoamele spinocelulare (spinalioame) si melanoamele maligne - isi au originea in diverse categorii de celule, si tocmai de aceea se comporta total diferit. Bazalioamele si spinalioamele apar in straturile superficiale ale pielii. Melanoamele se compun din celule "migratoare" si sunt mult mai periculoase decat primele doua. Ele pot fi deseori recunoscute dupa urmatoarele caracteristici: pata de pe piele are o culoare foarte inchisa, de exemplu maroniu spre negru; culoarea este neuniforma si se modifica, adica se deschide sau se inchide; pata are o forma neregulata; da mancarimi, ustura sau sangereaza.
Fiecare din aceste tipuri de cancer se manifesta prin alte simptome. Iata de ce este util sa tineti un fel de jurnal, notandu-va o data pe luna toate schimbarile intervenite in aspectul pielii dvs. (zonele care va sunt mai greu accesibile pot fi cercetate de partener). Indata ce se observa modificari, ar trebui sa apelati la un consult medical. Tuturor celor ce au depasit varsta de 30 de ani le recomandam un control anual la dermatolog. Semnele aparute pe piele pot fi analizate foarte bine si cu o camera digitala. O alta metoda de investigatie neinvaziva, introdusa si la noi in tara, este termografia. Nu strica niciodata sa va prezentati la medic cu o documentatie prealabila. Asa, el isi va da mai usor seama daca exista intr-adevar probleme.
Cancerul mamar
In cancerul de san, antecedentele familiale au o insemnatate deosebita. Daca aveti doua sau mai multe rude apropiate cu cancer mamar sau ovarian, ar trebui sa solicitati, inca de la varsta de 25 de ani, investigatii medicale periodice destinate depistarii acestor forme de cancer, cu atat mai mult daca rudele dvs. s-au imbolnavit inainte de a implini 40 de ani.
Cancerul de prostata
Exista un motiv pentru care multi barbati evita sa mearga la medic, cu deosebire la urolog: ii sperie manusa de cauciuc. Fiindca doctorul isi va pune o manusa chirurgicala, o va unge cu crema si va introduce un deget in rectul pacientului, pentru a verifica prin palpare daca s-a produs o crestere anormala a volumului prostatei. Prostata este glanda ce regleaza atat urinarea, cat si ejacularea. Din pacate, acest gen de examinare ascunde un neajuns: din unghiul respectiv, medicul nu are posibilitatea sa palpeze prostata in intregime, astfel incat o tumora poate trece cu usurinta neobservata.
De aceea este util ca, suplimentar, sa vi se faca si o determinare a Psa-ului (antigenul prostatic specific). Totusi, o valoare mai ridicata a acestuia nu inseamna automat ca aveti efectiv un cancer de prostata, ci se poate datora si altor factori, cum ar fi hipertrofia benigna a prostatei. Dupa testul Psa, numai o biopsie poate stabili cu certitudine daca adenomul de prostata este sau nu malign. Trebuie sa retineti ca medicii sunt interesati nu atat de cifrele absolute, cat mai curand de abaterile de la nivelul dvs. normal. Rezultatele acestor explorari ajuta la identificarea precoce a cancerului si, cu cat il descoperim mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de a-l trata cu succes.
Cancerul de colon
Incepand de la 40 de ani, ar fi indicat sa va procurati de la farmacie testul prin intermediul caruia se pun in evidenta urmele ascunse de sange, prezente in materiile fecale. Dupa 50 de ani, ar trebui sa va faceti cate o colonoscopie la intervale de 3-5 ani, pentru a exclude posibilitatea unui cancer de colon si a gasi eventualii polipi, care deseori se malignizeaza. Stim ca aceasta investigatie este o procedura dezagreabila, insa metodele moderne devin tot mai eficiente si mai civilizate.
"Intre fumat si cancer exista o legatura atat de stransa, incat efectul este la fel de distrugator, ca si cum ne-am introduce cu o seringa celule canceroase direct in plamani."
*
Supliment De Ancheta
Colonoscopia - furtun sau raze?
In Europa, cancerul de colon este forma cea mai frecventa a bolii, mult ajutata de o alimentatie defectuoasa. Colonoscopia permite medicilor sa recunoasca stadiile premergatoare sau incipiente ale tumorilor. Ea se executa cu un furtun de grosimea unui deget, lung de circa un metru si jumatate. Daca intalneste formatiuni atasate de peretele intestinului printr-un pedicul, asa-numitii polipi, doctorul ii poate inlatura pe loc, cu ajutorul unui lat si a curentului electric. Iar cu o pensa speciala el preleveaza probe de tesut pentru analize de laborator.
Explorarea este neplacuta pentru pacienti. Mai intai, ea ii obliga sa se pregateasca, luand doze mari de laxative. In timpul colonoscopiei se pompeaza aer in intestin, iar inaintarea furtunului in profunzime poate provoca dureri. Cercetatorii americani propun o posibila alternativa - colonoscopia virtuala. Si in aceasta varianta, pacientii trebuie sa ia in ajun laxative, pentru a-si curata bine intestinul. Apoi li se pompeaza aer in anus si un tomograf computerizat scaneaza colonul. Ulterior, un computer va realiza imagini din datele culese.
Avantajele noii metode, ale carei costuri sunt aproape duble fata de cele ale unei colonoscopii clasice: investigatia dureaza doar cateva minute si nu necesita administrarea de sedative, iar imediat dupa aceea, pacientii sunt apti sa lucreze ori sa conduca masina.
Dezavantajele: se folosesc raze Rntgen, ele insele constituind un factor declansator al cancerului de colon. In plus, rezultatele explorarii virtuale au fost pana acum inferioare celor obtinute cu furtunul traditional: uneori, polipii de dimensiuni mai mici scapa vigilentei doctorului. In general, sesizarea modificarilor patologice depinde inca in foarte mare masura de experienta radiologului. Pentru aceste motive, se prefera deocamdata utilizarea in continuare a colonoscopiei clasice.
Dar cercetatorii se straduiesc sa perfectioneze metoda. Echipa de radiologi condusa de Perry Pickhardt de la National Naval Medical Center din Bethesda, Maryland (Sua) a izbutit sa realizeze un program special de calculator, cu care polipii sunt descoperiti si scanati chiar de la un diametru de sase milimetri, in conditii la fel de bune ca acelea oferite de varianta furtunului.