George Ivascu: "Pentru mine e o vara grea si frumoasa:
de pe santier, plec direct la filmari in Germania"
- Voiam sa va felicit telefonic pentru premiile obtinute de studentii dvs. de la Academia de Teatru si Film, la Gala Absolventilor 2006, cu musicalul Cele doua orfeline, cand mi s-a spus ca sunteti plecat ca sa construiti o casa. Inca una? Vara trecuta v-ati ridicat la Buftea o locuinta de vara...
- Nu construiesc o casa personala, ci reconstruiesc un teatru. E vorba de Teatrul "Mundi", care va deveni un teatru absolut nou, cu un director proaspat numit: George Ivascu, adica eu. Vechiul teatru va fi de nerecunoscut, atat ca fatada, cat si ca amenajare interioara. Fatada va fi de caramida, in stil englezesc, cu o podea de paltin ca la Piccollo Teatro, iar de noua scena, nu mai vorbesc. Sper ca si repertoriul lui va fi la nivel international. Pentru ca "Teatrul nou" - cum ii zic eu deocamdata, pana voi gasi un alt nume - va fi un teatru de repertoriu, si nu doar de proiecte, ca "Mundi". In octombrie, cand sper sa-l inauguram, voi anunta planuri pe doi ani, cu regizori si propuneri interesante. Va fi un teatru deschis si pentru spectacolele unor trupe independente din toata tara, dar vom gazdui si work-shopuri cu mari regizori, asa incat sa vina Andrei Serban si la Bucuresti, nu doar la Cluj ori Sibiu. Vom pune la dispozitie sala si unor tineri actori ori regizori, ce vor sa-si sustina recitaluri. Lucrand de atata vreme ca profesor cu tinerii, stiu ce potential creator exista la multi dintre ei. Si cum, in afara de teatrul studentesc "Casandra", nu exista un teatru pentru si cu tineri, voi incerca sa-i compensez intrucatva lipsa. Practic, am si inceput. Recent, la Buftea, am facut parte din juriul Festivalului National pentru Tineret care se tine acolo de sapte ani. S-au intrecut, cu mari emotii, liceeni si studenti din toata tara, unii cu rezultate remarcabile. Au impresionat juriul - Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Alice Barb si cu mine - ravna si ambitia participantilor si a organizatorilor, consiliul primariei Buftea si prefectura judetului Ilfov. Premiul cel mai important a revenit unor eleve dintr-un liceu din capitala, patru fete care au sustinut cu brio un spectacol greu: Efectele razelor Gamma asupra anemonelor. Mircea Diaconu le-a oferit ca premiu invitatia onoranta de a juca spectacolul lor la Teatrul "Nottara", in cadrul "Nocturnelor". In ce ma priveste, m-am bucurat sa constat, inca o data, entuziasmul si dragostea pentru teatru a tinerilor de azi. Asa s-a intamplat si cand am jucat cu clasa mea de la Institutul de Teatru parodia muzicala dupa Cele doua orfeline, la care se statea in picioare si se aplauda frenetic. E un text admirabil, pe o muzica de exceptie, compusa de regretatul Henry Malineanu, pe versurile lui Eugen Mirea. Pentru tinerii actori, care abia in anul Iv indraznesc sa abordeze musicalul, complexitatea genului devine o proba de foc, care ii disciplineaza pentru viitoarea lor cariera si le impune multa precizie si rigoare profesionala. Drept care ma simt multumit ca studentii mei au fost rasplatiti in Gala cu trei premii importante, doua pentru interpretare si unul pentru intreg spectacolul.
Ce face acum actorul George Ivascu? Se pregateste sa plece in Germania, unde are de infruntat un rol greu si pasionant, cel al lui Goethe, intr-unul din episoadele filmate pentru cel mai important canal al televiziunii germane, Zdf. Il joc pe marele poet in tinerete, cu relatiile lui sentimentale zbuciumate si, mai ales, cu iubirea fata de Faustina, fata care i-a inspirat monumentalul Faust. Misie grea si foarte onoranta pentru un actor roman.