[sapou]Aniversare...
In vara aceasta, cand fierbinte ca plita, cand rece ca Polul Nord, s-au implinit 35 de ani de la moartea tragica a legendarului poet si muzician Jim Morrison.[/sapou]Eroul si demonul sau
Evenimentul a prilejuit difuzarea unui film documentar de exceptie, atat pe canalele de televiziune "Viasat History" si "Mezzo", cat si pe "Tvr Cultural". Intr-adevar, pe 3 iulie 1971, nonconformistul rocker american isi gasea sfarsitul, in conditii neelucidate deplin nici pana in ziua de azi, intr-o camera de hotel din Paris, la varsta de numai 28 de ani. Cu un an mai devreme, la interval de o singura luna, incetasera din viata Jimi Hendrix si Janis Joplin. Era, practic, sfarsitul generatiei "hippie", care lansase faimoasa miscare "flower-power", adica "puterea florii". La aceeasi epoca, in Romania, romanul Sanzianei Pop, "Serenada pentru trompeta", care continea tot un mesaj plin de libertate si flori, devenise deja un best-seller, iar filmul cu acelasi mesaj regizat de Nicolae Breban, "Printre colinele verzi", ecranizare a propriului sau roman "Animale bolnave", cu Dan Nutu in rolul principal, rula in cinematografe, cu casele de bilete inchise. La moartea lui Jim Morrison, "regele rebel", doar revistele literare din Romania facusera cateva mentiuni sporadice, desi era imposibil sa-i publici vreun volum de poeme, din cauza cenzurii comuniste, iar discurile sale circulau pe sub mana, in ceea ce se numea pe atunci "samizdatul romanesc".
"E vremea sa traiesti/, e vremea sa misti,/ e vremea sa razi,/ e vremea sa mori..."
De la moartea lui Jim Morrison si pana in ziua de astazi, versuri ca acestea, dar si multe alte poeme au facut inconjurul lumii, ajungand dupa Revolutie chiar si in Romania, intr-o editie bilingva, tiparita in 1995. Fondator al nu mai putinei legendare formatii The Doors, alaturi de care a editat 8 albume in timpul vietii, plus multe alte antologii postume, James Douglas Morrison, pe numele sau intreg, supranumit "cel frumos si blestemat", ramane si autorul a trei volume de versuri, dupa care, azi, se fac cursuri de poetica moderna, in toate marile universitati ale lumii. Obsedat de "libertatea eului", de relatia cu Dumnezeu, de moarte, de Nietzsche, Oscar Wilde, Baudelaire sau Rimbaud, dar si de blues, Jim Morrison "a zburat meteoric deasupra epocii sale, ca un inger care trece peste o furtuna", scria in revista "Eye" (Ochiul) regizorul Oliver Stone, autorul unui film cunoscut despre "regele rebel" si formatia sa.
De 35 de ani, ramasitele pamantesti ale eroului distrus de droguri si alcool, si devorat de propriile sale pasiuni extreme, odihnesc in cimitirul Pere Lachaise din Paris. Mormantul sau este cel mai bine ingrijit si cel mai vizitat, din intreg cimitirul. Fanii asculta muzica, stau de vorba, de parca ar fi venit in vizita la un prieten, beau cate un pahar de whisky si fumeaza hasis. Fetele ii aseaza fotografii personale pe lespedea alba si ii pun scrisori de dragoste, insotite de flori. Pe placa de marmura ce a inlocuit bustul sau, furat acum 11 ani, sta scris doar atat: "James Douglas Morrison, 1943-1971, Artiste, Poete, Compositeur". Alaturi, mana unui admirator necunoscut a adaugat, in greaca veche: "Kata ton daimona euaton", adica "Amintirea unui erou luat de demonul sau."