Ei bine, in ultima vreme, mai toata lumea, incepand chiar cu doctorii, pare sa-l fi uitat. Soarele este vorbit "de rau" peste tot. El este vinovat - se zice - nu doar de schimbarile climatice dramatice si de desertificarea planetei, ci si de o multime de probleme de sanatate, care mai de care mai grave, cu care umanitatea se confrunta in prezent. Si cum ramane atunci cu soarele care inlocuieste doctorul, care vindeca si care, pana la urma, sustine viata? La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem in articolul ce urmeaza, straduindu-ne sa alegem, tot ca in proverbele populare, neghina de grau. Sa incepem cu raul si sa lasam binele la sfarsit.
Cand soarele devine dusman
Mai ales in timpul zilelor sufocante de vara din ultimul deceniu, cand telefoanele serviciului de ambulanta sunt incinse de apelurile pentru salvarea victimelor caniculei, soarele isi arata fata distrugatoare. Pe langa faptul ca aduce aerul la temperaturi periculoase pentru aparatul cardiovascular, el are si o actiune daunatoare directa, care - din motive pe care le vom discuta - este tot mai intensa pe masura ce anii trec. Sa vedem, asadar, despre ce este vorba.
De ce este periculos soarele pentru sanatate?
In doar un sfert de ora, soarele degaja spre globul pamantesc o cantitate de energie egala cu cea pe care intreaga populatie a planetei o consuma intr-un an. Aceasta uriasa energie vine pe pamant sub forma radiatiei solare, ce contine intre altele si asa-numitele raze ultraviolete, care au o puternica actiune asupra celulelor vii cu care ajung in contact, avand un efect mutagen intens. Aceste raze ultraviolete au devenit in ultimii ani inamicul public numarul 1 in zilele toride de vara, ele fiind incriminate pentru explozia de cancere de piele, alergii, deficiente imunitare si alte probleme grave de sanatate. Statisticile spun ca in fiecare vara milioane de oameni imprudenti devin victimele acestor radiatii ultraviolete receptionate in exces, dezvoltand maladii extrem de greu de tratat, cu evolutie rapida si adesea... mortale. Apare insa o intrebare: cum de aceasta situatie a fost semnalata atat de acut abia in ultimii ani? Cum de zeci de mii de ani soarele s-a impacat atat de bine cu specia umana, pentru ca acum, brusc, sa se "supere"? O intrebare al carei raspuns merita sa-l cunoastem.
A devenit soarele mai "agresiv" in ultimii ani?
Cu siguranta, nu. Oamenii sunt cei care au devenit agresivi in exces, in primul rand cu mediul inconjurator, pe care il perturba tot mai grav. De exemplu, poluarea industriala duce la reducerea paturii atmosferice de ozon, care se subtiaza pe zi ce trece. Acest strat de ozon are rolul de a opri radiatiile ucigatoare ale soarelui, pe care le filtreaza, asa incat doar o mica parte dintre ele mai ajunge pe pamant. De pilda, radiatiile ultraviolete de tip B (prescurtat Uvb), care au potentialul mutagen si cancerigen cel mai mare, ajung in proportie de doar 1% pe pamant, restul de 99% fiind retinut de catre stratul de ozon. Odata redus acest strat, care in ultimul deceniu a inceput sa prezinte adevarate sparturi, suntem cu totii mult mai expusi radiatiilor solare foarte puternice, cu care organismul nostru, mai ales pielea, nu este deloc obisnuit, si se imbolnaveste. De aici si explozia de cancere de piele despre care vorbeam la inceputul articolului. Dar oamenii din zonele industrializate sunt mai sensibili la efectele nocive ale soarelui si din urmatoarele cauze:
din cauza poluarii aerului cu gaze si pulberi industriale, al caror potential cancerigen se conjuga cu cel al ultravioletelor;
din cauza alimentatiei, plina de pesticide, hormoni de crestere, aditivi sintetici, care ne fac organismul receptiv la toate formele de cancer, nu doar cel al pielii;
din cauza anumitor produse cosmetice, care sensibilizeaza pielea la ultraviolete si sporesc astfel efectele lor mutagene;
din cauza modei, care pe de o parte ne vrea cat mai bronzati, pe de alta parte se ingrijeste prea mult de dezgolirea trupului si prea putin de protejarea lui in fata razelor devenite nocive ale soarelui.
Care sunt persoanele cele mai expuse
la efectele nocive ale radiatiei solare?
Medicii au stabilit anumite grupe de risc pentru expunerea la soare, adica persoane care au o sensibilitate crescuta fata de radiatiile ultraviolete si care ar trebui, in mod special, sa se fereasca de ele. Iata care sunt aceste grupe de risc:
In primul rand persoanele blonde sau roscate, cu pielea extrem de alba, eventual cu pistrui, care, practic, nu se bronzeaza niciodata sau care se bronzeaza extrem de greu. Destul de expuse sunt si persoanele satene, care au pielea deschisa la culoare si sensibila la arsuri solare, precum si cele care au pe piele alunite de forma neregulata si/sau de dimensiuni mari. Nu in ultimul rand, sunt foarte sensibili copiii cu varste de pana la 12 ani, care au pielea subtire si mult mai putin protejata in fata ultravioletelor.
Foarte multa prudenta trebuie si din partea celor care iau medicamente cu efecte imunosupresoare, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente antihipertensive, psoralen. De asemenea, si persoanele care au probleme cardiovasculare sau neurologice trebuie sa evite neaparat soarele.
Afectiuni si tulburari produse de expunerea
la soare si remedii impotriva lor
Expunerea excesiva la soare, la ore nepotrivite si fara protectia necesara, are atat efecte imediate, cat si efecte tarzii, care se pot manifesta chiar si dupa douazeci sau chiar treizeci de ani. Neplacerile imediate ale expunerii excesive la soare sunt mai acute, dar odata ce au trecut sunt mai putin periculoase. Ele sunt: arsura pielii, insolatia, anumite tulburari de imunitate sau hormonale, tulburari cardiovasculare. In schimb, efectele intarziate ale expunerii abuzive la radiatii Uv sunt foarte periculoase si constau, in principal, in imbatranirea accelerata a pielii si, cel mai grav, in diferite forme de cancer. Cancerul se dezvolta din pielea afectata de radiatiile ultraviolete, cel mai adesea in 20-30 de ani. Astfel, spun specialistii, cauzele inmultirii recente a cazurilor de cancer de piele trebuie cautate in anii 60 si 70, cand mersul la plaja a devenit (si a ramas) o moda foarte puternica. Dar sa vedem care sunt "bolile" soarelui.
Insolatia - este produsa de incalzirea exagerata a corpului expus la soare. Se manifesta prin aparitia in prima faza a transpiratiei excesive, a unei stari de moleseala si a durerilor de cap. In faze avansate, insolatia duce la pierderea masiva de lichide din corp, urmata de deshidratare, frisoane, invinetirea pielii (din cauza hipo-oxigenarii), lesin, coma, moarte. Numai in Statele Unite, de exemplu, anual mor cinci mii de oameni din cauza insolatiei. Pentru a preveni insolatia, beti multe lichide, nu va expuneti la amiaza in plin soare, daca faceti efort in aer liber, racoriti-va periodic la umbra. In cazul in care insolatia deja a aparut, mergeti imediat la umbra, racoriti-va rapid cu un dus rece, intindeti-va pentru a va odihni cu capul ridicat pe o perna. In cazurile de deshidratare puternica sau de lesin, este necesara asistenta medicala de urgenta.
Arsurile solare - apar la primele expuneri la soare din an si constau in inrosirea puternica a pielii, care devine fierbinte la atingere, ustura puternic si, uneori, da senzatii de mancarime. Arsurile solare pot fi accentuate de aplicarea pe piele, inainte de a iesi la soare, a unor produse cosmetice sau diferite alte substante chimice. Aceste arsuri nu sunt periculoase in sine, insa radiatiile ultraviolete care le cauzeaza produc adesea si alte neplaceri, despre care vom vorbi in continuare. Prevenirea arsurilor se face prin adoptarea unei imbracaminti adecvate si prin folosirea cremelor cu filtru Uv, despre care vom vorbi pe larg in acest articol. Cele mai eficiente produse pentru tratarea acestei probleme, odata ce ea a aparut, sunt cele pe baza de tataneasa (tinctura si crema). Tataneasa are un puternic efect racoritor, calmant, antiinflamator si, important, fiind un excelent antitumoral, poate preveni in buna masura problemele grave de mai tarziu.
Alergia la soare - se manifesta prin inrosirea pielii, aparitia de bubite si de mancarimi puternice. Se trateaza extern, cu comprese cu tinctura de musetel si de galbenele. Intern, se iau 2-3 lingurite de pulbere de macese (contine foarte multa vitamina C) si se bea zilnic un litru de macerat la rece sau de infuzie combinata cu ceai de trei-frati-patati (are un efect antialergic bland si puternic). Acelasi tratament se aplica si pentru cosurile produse de soare, transpiratie si caldura. Pentru un efect mai puternic, aceste cosuri se tamponeaza si cu tinctura de propolis.
Infectiile - nu ne referim aici strict la infectiile pielii, ci la infectii in general. De curand, medicii imunologi au demonstrat ca, daca statul moderat la soare creste rezistenta organismului la infectii, expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete scade dramatic capacitatea corpului de a se apara impotriva agentilor microbieni. Din acest motiv, de exemplu, tot mai multa lume raceste la mare, in ultimii ani aparand adevarate epidemii de guturai... estival. Solutia: nu faceti vara abuz de plaja, iar cand va expuneti mai mult la soare, luati preventiv tinctura de echinacea (150 de picaturi pe zi), polen de albine (2 lingurite pe zi), miere cu propolis.
Imbatranirea pielii - apare, de asemenea, ca urmare a expunerii prelungite la soare. Se recomanda produsele after-sun (folosite dupa expunerea la soare), care hidrateaza pielea si o calmeaza cu ajutorul substantelor active racoritoare si vindecatoare pe care le contin: tataneasa, echinacea, aloe vera, musetel, galbenele etc.
Cancerul de piele - in ultimul deceniu, in Statele Unite si in Europa, doua milioane de noi cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate anual. Statisticile mai arata ca in ultimii patruzeci de ani, cu fiecare deceniu, numarul de cazuri de cancer de piele s-a dublat, motivele fiind cele explicate anterior. De aceea, este foarte important sa ne ferim de boala, aplicand mijloacele de prevenire pe care vi le prezentam pe larg. Si ar mai fi ceva de povestit, din experienta personala a autorului acestui articol: la varsta de 24 de ani, dupa o vacanta prelungita la mare, mi-a iesit in zona nasului (pe care l-am ars bine de tot la soare) o alunita care a inceput sa se dezvolte rapid. La inceput, nu m-am ingrijorat, insa in cateva luni a crescut de vreo zece ori in volum, a capatat un contur foarte neregulat, s-a ramificat si a inceput sa se rupa usor, sangerand foarte abundent, ore in sir, dupa care crestea si mai rapid. Cei care cunosc, fie si numai tangential, subiectul au recunoscut, fara indoiala, simptomele unei tumori, pe care, de altfel, mi s-a propus de urgenta sa o operez. Inainte, insa, de a face orice pas, am incercat un tratament simplu: mi-am facut un amestec de tinctura concentrata de tataneasa si de propolis, pe care l-am aplicat de 6-8 ori pe zi pe alunita. Efectul a fost uluitor - in cateva saptamani alunita si-a redus dimensiunile, s-a innegrit, pentru ca apoi sa dispara complet. Mi-au ramas ca amintire poza din buletin (in care se mai vede acea alunita) si un produs numit Dermogent, care se gaseste in prezent in comert, produs de firma "Dacia-Plant", Sebes-Alba.
Hipertiroidia - poate fi agravata si, in anumite cazuri, declansata de receptionarea indelungata la nivelul pielii a radiatiilor ultraviolete. Cea mai buna metoda profilactica este sa nu faceti abuz de plaja si sa respectati regulile pe care le vom prezenta in acest sens.
Problemele oculare - printre efectele negative exercitate de radiatiile solare Uv se numara o serie de modificari la nivel ocular, cum sunt degenerarea maculara si cataracta. Aceste modificari apar, intr-adevar, odata cu varsta, dar studiile experimentale au dovedit ca si radiatiile Uv au un rol important in instalarea si evolutia acestor boli. Radiatiile Uv amplifica oxidarea proteinelor din cristalin si determina aparitia unor zone opace la nivelul cristalinului, corelate cu dezvoltarea cataractei. Solutia: in zilele cu soare puternic, folositi ochelari de soare cu filtru Uv. Cumparati acesti ochelari de la un magazin specializat, pentru ca cei luati de la vanzatori de strada in proportie de 99% sunt contrafacuti si nu protejeaza ochii.
Cum ne ferim de actiunea
daunatoare a soarelui
Momentele cele mai potrivite de expunere la soare sunt
dimineata, pana la ora 11, si dupa-amiaza, dupa ora 16. Mai ales in primele zile de plaja, cand pielea nu este inca pigmentata, este absolut necesar sa respectati aceste indicatii. Pe de alta parte, daca v-ati bronzat un pic, aceasta nu inseamna ca sunteti feriti, pielea atingand limita optima de autoprotectie (ingrosare si pigmentare) abia dupa doua-trei saptamani.
Imbracamintea - atunci cand va deplasati sau munciti in soare, trebuie sa va acoperiti cat mai bine gatul, umerii si bratele, care de obicei sunt cele mai expuse. Este indicat sa aveti si o palarie de soare sau o sapca pentru a va proteja tenul, care este foarte sensibil. Nu orice tip de tesatura protejeaza perfect: cu cat e mai subtire materialul, cu atat e mai puternica iradierea. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, in timp ce materialele sintetice sau matasea doar 20%, iar daca sunt udate, nici atat.
Umbra este, in miezul zilei, cel mai simplu si eficient mijloc de protectie antisolara. Atentie, insa: sub o umbrela de soare de panza mai patrund, totusi, pana la 50% din radiatiile ultraviolete, iar prin frunzisul copacilor, pana la 40%. Apoi, daca stati pe nisip sau in apropierea apei la umbra, este bine sa stiti ca 10-20% din razele Uv care ajung la sol sunt reflectate. Sticla nu poate opri patrunderea razelor ultraviolete, astfel ca aparitia arsurilor si a alergiilor solare este posibila si in spatele parbrizului sau a geamurilor. Pentru calatoriile mai lungi cu trenul sau cu masina, folositi deci cremele protectoare si nu uitati ochelarii de soare!
Cremele cu factor de protectie Uv - opresc partial radiatiile ultraviolete, continand substante cu rol de filtru si de ecran. Ele au un indice de protectie care se calculeaza in conditiile aplicarii a doua miligrame de crema pe un centimetru patrat de piele. Indicele de protectie este mentionat pe ambalajul acestor creme si se alege in functie de cat sunteti de bronzati si, mai ales, in functie de tipul de piele pe care il aveti. Iata, in continuare, aceste tipuri de piele (foto-tipuri) la rasa europeana:
tipul I: pielea roscatilor, o piele alb-laptoasa, care necesita asa-numitele creme cu ecran total, ce contin substante care reflecta practic toate razele ultraviolete.
tipul Ii: blonzi cu ten deschis - pielea se unge cu creme cu indicele de protectie 30.
tipul Iii: sateni cu pielea deschisa la culoare - se aplica protectia medie, adica o crema cu indicele 15-20
tipul Iv: bruneti cu pielea inchisa la culoare - se aplica o crema cu indicele cuprins intre 4 si 12, in functie de cat este de bronzata.
Trei observatii
importante:
cremele autobronzante nu protejeaza pielea
ungerea pielii se face cu 30 de minute inainte de a face plaja. Aceasta este durata necesara substantelor protectoare pentru a deveni eficiente. Ungeti-va deci inainte de a pleca de acasa sau de la hotel.
exista si oncologi care afirma ca eficienta cremelor cu filtre Uv pentru combaterea cancerului nu este suficient verificata. Asa ca este bine sa aplicati si celelalte metode de protectie expuse.