Scriitorii premiati: Mircea Cartarescu pentru cartile traduse in italiana, Ana Blandiana, pentru intreaga opera poetica. In plus, activitatii literare si civice a scriitoarei romance i s-a dedicat o teza de licenta la Universitatea de studii "Loriente" din Neapole.
Primiti in triumf pretutindeni pe unde au fost invitati, artistilor romani li s-au rezervat numeroase surprize, printre care aceea de a descoperi cat de bine le este cunoscuta opera: elevi de liceu purtau placarde cu citate din operele lor, in italiana si romana, cititorii italieni (pe langa profesorii universitari) s-au pronuntat asupra selectiei facute. Echipe folclorice romanesti si-au delectat spectatorii cu cantece si jocuri populare, gastronomia romaneasca s-a luat la intrecere cu vestita si savuroasa bucatarie italieneasca, itinerariile turistice romanesti au fost propuse celor care vor sa descopere o Romanie traditionala, plina de pitoresc si cu parfum arhaic.
"Ultimul act" al acestei sarbatori a fost prezentarea revistei "Quaderni del Premio Letterario Giuseppe Acerbi" nr. 6 - Letteratura Romena (Caietele Premiului Literar G. Acerbi nr. 6) - Literatura Romana). Pe langa interesantele comentarii despre intreaga desfasurare a Sarbatorii Romaniei in Italia, publicatia angajeaza si o disputa asupra "mitului Dracula", creat de scriitorul englez Bram Stocker si in mod fals atribuit romanilor.
Pentru cei care doresc sa afle cum este vazuta Romania din perspectiva italieneasca, sa descopere cultura si pe artistii romani omagiati de o tara cu vechi traditii culturale, pot gasi revista la biblioteca Institutului italian de cultura "Vito Grasso" din Bucuresti, Aleea Alexandru nr. 41.