Si totusi, cativa cercetatori americani au indraznit sa faca pasul si au hotarat sa infrunte si ridicolul, si posibila acuzatie de sacrilegiu. Necesitatea unei astfel de cercetari a fost justificata de o constatare statistica. Potrivit ziarului "Los Angeles Times", in urma unui sondaj efectuat la Centrul de prevenire si de lupta contra bolii, la care au participat 31.000 de adulti, s-a constatat ca 43% dintre americani se roaga pentru propria lor sanatate si 24% se roaga si pentru sanatatea celor apropiati!
Daca pana nu de mult, cercetarile asupra vindecarilor prin puterea credintei si a rugaciunii pareau domeniul predilect al unor savanti excentrici, astazi ele se afla in atentia membrilor unor importante institutii stiintifice, cum ar fi Institutul medical al corpului si spiritului din Chestnut Hill, Massachusetts, Centrul medical al Universitatii Duke din Carolina de Nord si Centrul medical "Pacifique" din San Francisco, iar Centrul american pentru o medicina complementara si alternativa a cheltuit, incepand din anul 2000, peste 2,2 milioane de dolari pentru cercetari in acest domeniu.
Scepticii, oamenii pentru care masura tuturor lucrurilor este doar ratiunea si stiinta, se indoiesc ca s-ar putea demonstra stiintific efectele pozitive a ceva atat de vag, cum ar fi puterea rugaciunii. Printre precursorii unor astfel de cercetari se afla si Institutul pentru stiinte noetice, fondat in 1973 de astronautul Edgar Mitchell. Printre colaboratorii institutului se numara Marilyn Schlitz, specialist in cancerul sanului, care de douazeci de ani conduce un studiu asupra posibilitatii vindecarii unor forme de cancer prin rugaciune!
Primul mare studiu clinic privind vindecarea prin rugaciune a fost realizat de cardiologul Randolph Byrd, la Spitalul general din San Francisco, care a pus sub observatie 393 de pacienti. Intr-un articol publicat in "Southern Medical Journal", el a demonstrat ca pacientii care n-au fost subiectul unei rugaciuni au avut nevoie de un plus de ingrijiri, pe perioade mai lungi si au suferit mai mult de pe urma complicatiilor. Rezultate similare au fost constatate asupra pacientilor contaminati cu virusul Hiv, la Centrul medical "Pacifique" din San Francisco.
Ziarul "Los Angeles Times" relateaza si despre alte tipuri de studii privind efectul rugaciunii in vindecarea unor boli, inainte de a incheia cu observatia doctorului Mitchell Krucoff, cardiolog la Universitatea Duke: "Am vazut multi pacienti foarte aproape de moarte. In multe cazuri, supravietuirea lor a depasit posibilitatile medicinei si chiar ale tehnologiilor de ultima ora. Putem pune aceste vindecari miraculoase pe seama efectului placebo, a energiilor divine sau a rugaciunii. Acest factor imuabil exista, face diferenta si ne pune pe ganduri".
Daca un filosof trecut prin purgatoriul concentrationar cerea sa ne rugam intru iertarea sufletului unui tortionar bolnav de inumanitate, de ce n-am face-o si pentru curmarea suferintelor trupului nostru sau al aproapelui nostru? Uneori, inexplicabil si miraculos, ajuta!