- Sa incepem cu cei mari, pentru care am pregatit o reeditare din proza lui Al. Lascarov-Moldovanu, Flori crestine, aparuta chiar zilele acestea in librarii. Am intentionat ca experientele si meditatiile acestui scriitor, uitat pe nedrept, sa fie un reper si un cadou pentru perioada aceasta de sarbatori. In urma cu cativa ani, tot noi i-am retiparit Viata crestina in pilde, o culegere de povestiri despre vietile sfintilor. Flori crestine a fost scrisa in 1935 si n-a mai fost reeditata intre timp. Este prima restaurare dupa 70 de ani.
- Si copiii? In ultima vreme, Mos Craciun nu le prea mai aduce ca daruri carti...
- Pentru copiii intre 8 si 14 ani, oferta noastra contine o calatorie in lumea muzicii, si anume Marty este meloman, scrisa de Nicolae Sima. Aventura martianului prin istoria muzicii clasice, preclasice si chiar prin Antichitate este al doilea volum al unei miniserii de initiere muzicala originala, care a inceput cu Marty invata muzica! (un pui de martian coboara pe Pamant si este ajutat de prietenul sau, un copil, sa inteleaga ce se intampla cu instrumentele, cu valorile muzicale). De data asta, Marty se intoarce pe Pamant ca sa afle cum s-au compus bucatile muzicale si iar se intalneste cu prietenul lui, devenit, intre timp, adolescent.
Pentru tinerii de 17-25 de ani, oferta e foarte interesanta. De curand, am publicat doua volume de avangarda romaneasca. Sunt volume de restituiri, pentru ca avangarda nu inseamna numai Urmuz. Una din carti este In potriva veacului, a lui Ionathan X. Uranus, pseudonimul lui Marcel Avramescu, devenit mai tarziu parintele Mihail (Avramescu). Tiparita mai intai intre 1926-1932, in gazetele culturale ale vremii (mai ales in Bilete de papagal), In potriva veacului cuprinde bijuterii de curaj intelectual - o vitamina a spiritului, a gandirii.
Alt avangardist redescoperit anul acesta este Grigore Cugler cu Apunake si alte fenomene & Afara-de-Unu-Singur, un volumas foarte hazliu si foarte indraznet.
Pentru cei care fac studii si-si pun problema relatiei cu invatatura, am tiparit o carte foarte frumoasa, Maestri si discipoli, a lui George Steiner (o figura uriasa a culturii actuale). Experienta lui ca profesor este cuprinsa intr-o culegere de conferinte pe care le-a tinut, invitat fiind de o universitate americana, si care parcurge, practic, toata istoria civilizatiilor si-a culturii, analizand tocmai resorturile intime si vulcanice ale relatiei dintre maestru si ucenic.
...Si-n rest, sa ne-ajute Dumnezeu sa fim sanatosi, sa ne bucuram in continuare de carti bune si de cititori pe masura. Sarbatori fericite tuturor cititorilor "Formulei As"!
Editura "Compania" - str. Prof. Ion Bogdan nr. 16, sector 1, Bucuresti, cod 010539, tel. 021/211.59.64, 211.59.48, e-mail: compania@rdslink.ro www.compania.ro