Proiectul propus pentru editia 2005 de catre directorul artistic al manifestarii, doamna Marina Constantinescu, il are in centru pe Regizor.
Plecand de la faptul ca stagiunea 2004-2005 a fost fasta, montandu-se spectacole pe toate scenele din tara, Marina Constantinescu isi propune sa reconstituie, la nivelul selectiei, nu doar coerenta unor trasee artistice individuale, ci si aerul de familie spirituala al regiei romanesti contemporane. O familie care isi recunoaste valorile si le celebreaza, neuitand, totodata, sa faca o reverenta marilor sai disparuti, aceasta editie fiind dedicata memoriei lui Vlad Mugur.
Festivalul National se doreste un prilej de intalnire si de dialog dincolo de granitele dintre generatii. Din lista regizorilor nominalizati cu una sau chiar doua montari in Sectiunea oficiala a Festivalului, amintesc doar cateva nume:
Liviu Ciulei, cu spectacolele Sase personaje in cautarea unui autor, de Luigi Pirandello - anuntat in deschiderea Festivalului - si Henric al Iv-lea al aceluiasi autor, productii ale Teatrului "Bulandra".
Alexandru Tocilescu, cu O zi din viata lui Nicolae Ceausescu de Th. Denis Dinulescu, la Teatrul Mic;
Alexandru Dabija, tot cu doua creatii: Asteptandu-l pe Godot de Samuel Beckett, de la Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov si Trei surori de A.P. Cehov, de la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti;
Victor Ioan Frunza, cu Scaunele de Eugene Ionesco, de la Teatrul German de Stat din Timisoara, si Darul Gorgonei de Peter Shaffer, de la Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviste;
Dragos Galgotiu, cu Portretul lui Dorian, Gray dupa Oscar Wilde, la Teatrul "Odeon";
Alexander Hausvater, cu Cymbeline de W. Shakespeare, de la Teatrul German de Stat din Timisoara;
Felix Alexa, cu spectacolul Gandirea de Leonid Andreev, la Teatrul National din Bucuresti.
Un eveniment il va constitui prezenta lui Silviu Purcarete, invitat sa inchida editia 2005, cu montarea sa de referinta, realizata in urma cu doua stagiuni, Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului, dupa W. Shakespeare. Silviu Purcarete a primit anul acesta, in cadrul Galei Uniter, premiul pentru Cel mai bun regizor, iar productia Teatrului National din Craiova premiul pentru Cel mai bun spectacol.
Festivalul va gazdui premiera oficiala cu Triumful dragostei, de Pierre Marivaux, in regia lui Alexandru Darie, la Teatrul "Bulandra". Tot sub egida Festivalului, dar in afara sectiunii oficiale, se va regasi numele lui Iuri Kordonski, regizor invitat pentru a patra oara sa monteze pe o scena bucuresteana, de asta data propria dramatizare, dupa nuvela Inima de caine, de Mihail Bulgakov, la Teatrul National din Bucuresti.
De asemenea, a Xv-a editie va aduce in atentia publicului regia de teatru pentru copii. Spectacolul Harap Alb, semnat de Cornel Todea la Teatrul "Ion Creanga" din Bucuresti, va fi invitat sa ilustreze specificul ei.
Pentru ca reusita unui festival nu sta doar in selectie, ci si in atmosfera, din programul Fnt nu vor lipsi lansarile de carte, expozitiile de fotografie de spectacol, Clubul Festivalului, un spatiu al comunicarii si al dialogului liber, sincer, dezinhibat, precum si o necesara intalnire cu regizorii invitati, protagonistii editiei 2005.