Mestesugari si artizani din toata tara si-au adunat in desagi lucrul mainilor lor, si-au luat masutele si scaunelele pliante si s-au asezat, chiar in aceste zile (12-15 august), in superbul parc al Dumbravei Sibiului. Au venit in numar mare (peste 250) si nici nu se putea sa lipseasca careva, caci aici are loc targul traditional organizat de Muzeul "Astra" si ajuns - performanta ardeleneasca! - la a 22-a editie.
"Tezaure umane vii" - asa sunt numiti, conform recomandarilor Unesco, creatorii populari din Romania, iar superbul Complex National Muzeal "Astra" din Sibiu reprezinta "patrimoniu cultural intangibil" si "model cu valoare universala". Care are norocul (fata de alte modele de cultura taraneasca din Romania) sa fie protejat de aceeasi suprema institutie mondiala, prin sustinerea unor programe care sa salveze de la disparitie si sa revitalizeze patrimoniul culturii populare, sub toate formele sale de expresie: muzica, dans, traditii orale, ritualuri, mestesuguri traditionale, arte mecanice si arte culinare. Iata, deci, pe cine intereseaza identitatea noastra etno-culturala, si nu pe propriii nostri politicieni (care ar trebui sa-si faca politici guvernamentale din strategii culturale de genul acesta). Cat despre mai marii Comunitatii Europene, acestia nu stiu cum sa impinga mai repede spre marginile continentului, tavalugul care sa faca un afis dintr-o cultura populara vie.
Pana una-alta, la Dumbrava Sibiului, mesterii, veniti din majoritatea zonelor etnografice ale tarii, se straduiesc sa incante vizitatorii, prin demonstratii de indemanare si maiestrie artistica in tesut, brodat, olarit, incondeiat oua, sculptura in lemn si os, pictura de icoane, cojocarit, confectionat masti, podoabe, papusi, instrumente muzicale si palarii, impletituri de fibre vegetale etc. Imbucurator este faptul ca printre ucenicii lor sunt si multi copii si adolescenti, care maine-poimaine vor fi nu numai participanti la targ, dar si membri ai Asociatiei Nationale a Creatorilor Populari (ei bine, au si un "sindicat" care le promoveaza interesele socio-profesionale), si nu peste mult timp, chiar mari maestri demni de a fi primiti si omagiati in Academia Artelor Traditionale de la Sibiu. Cu gandul la turta dulce de la targ, multi sibieni dar si foarte multi turisti cazati in pensiunile din jurul orasului au luat micul tramvai care duce pana la Dumbrava. Si daca s-au intors veseli si cu o zgardita de margele la gat, atunci se cheama ca au pus un banut zalog pentru ca mesterii nostri populari sa se incredinteze ca menirea lor in lume nu s-a pierdut printre nimicurile zilei.