"Eu n-am somat niciodata"
Mirabela Dauer nu si-a propus niciodata sa inece lumea in sirop de trandafiri. Ea insasi e un "bitter suedez", in cea mai pura formula. Un energizant puternic pentru toti cei din jurul sau. Locuieste pe str. Toamnei, intr-o casa mica, in fata cu o gradina de flori minuscula si cu un balansoar colorat. Mignona si rafinata ca o gheisa, Mirabela asteapta si acum ca "fotoliul din odaie" sa fie ocupat de cineva care sa stie sa-i daruiasca iubire si intelegere. Marcand 35 de ani de cariera, ultimul ei album intitulat As vrea sa-mi dai inima ta a adus la lansarea lui o mare de admiratori fideli ai artistei, desi din cer a curs o ploaie navalnica, de vara.
- Draga noastra Mirabela Dauer, ce ati simtit la lansarea ultimului dvs. album, cand ati vazut ca oamenii se calca pe picioare, numai ca sa va fie aproape, ca sa-si exprime admiratia?
- Lumea fredoneaza inca muzica noastra, a generatiei de interpreti consacrata in anii 70, iar asta nu poate decat sa ma bucure. Ploaia nu i-a impiedicat sa vina (pe unii, chiar din provincie) si, in afara publicului care ma iubeste de atata timp - iata, am implinit 35 de ani de la debut -, i-am avut alaturi si pe cativa dintre bunii mei colegi din lumea muzicala si a divertismentului: Angela Similea, Corina Chiriac, Horia Moculescu, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Viorel Popescu, Mihaela Tatu si multi altii. Cu totii au vorbit atat de frumos despre mine si despre cantecele mele, incat m-au emotionat si induiosat pana la lacrimi, desi imi propusesem sa ma tin tare. Am dat autografe trei ore si toate cele intamplate la lansarea acestui disc imi dovedesc ca n-am motive sa nu-mi duc mai departe cariera pe care am inceput-o acum 35 de ani.
Eu una nu pot sa ma plang: din 90 si pana acum, n-am "somat" niciodata. Nu m-am lasat coplesita de greutati sau de amintirile trecutului: daca nu am avut piese romanesti, am facut cover-uri in limba romana ale pieselor internationale si am continuat sa cant, si aici, si in strainatate. Am tinut steagul sus, in tot acest timp. Motivatiile mele au fost foarte puternice: ador ceea ce fac, iar pentru a putea canta, am sacrificat, de o viata intreaga, toate dorintele mele (acum ii dau dreptate fostului meu sot, Willy Dauer: nu poti sa te dedici si muzicii, si familiei, trebuie sa alegi!). Pe de alta parte - si chiar in ultimul rand (pentru ca nu sunt deloc o materialista, ba chiar o risipitoare) -, eu din cantat traiesc si alta afacere in afara de asta nu stiu sa fac.
- 35 de ani de la debut, 27 de albume, iar pe 9 iulie, o noua aniversare a zilei dvs. de nastere. Care credeti ca sunt cele mai importante acumulari din tot acest timp in viata si cariera dvs.?
- Am acumulat un capital urias de iubire! Daca nu exista aceasta iubire, de mult nu mai cantam. Iubirea din partea publicului, care a ajuns la mine pe felurite cai, fie in sala de concert, fie in scrisorile admiratorilor pe care le primesc si acum, fie prin vanzarea discurilor, fie prin dovezile de afectiune pe care le-am vazut din plin si in mod direct la lansarea albumelor mele si la sedintele de autografe. Oriunde as merge, vine lumea dupa mine. Chiar si la Paris sau in New York, ma trezesc strigata pe strada: "Ce faci, ma, Mirabela?". Am fani pe care-i stiu de copii, de la 12-13 ani, acum sunt femei si barbati casatoriti, cu copii la randul lor. Ei veneau peste tot la spectacolele mele, aveau un banner pe care-mi scrisesera numele, ca sa-i vad de pe scena. Era "trupa" mea de spectacole, la fel cum au si Angela Similea sau Corina Chiriac - "fan-club"-urile lor. Ce dovada de dragoste mai mare isi poate dori un artist? La randul meu, am returnat aceste dovezi de dragoste, prin alte si alte cantece, incarcate din sufletul meu, din trairile mele, din pasiunile mele de o viata. Si daca felul acesta al meu de a canta place inca, atunci am dovada suprema ca sunt bogata in dragoste. M-as fi apucat de altceva, pentru ca eu sunt o femeie puternica, nu fug de greutati si nu-mi e rusine sa muncesc ("Racul inaintas", asa-mi spun prietenii), dar daca Dumnezeu mi-a dat acest talant - harul de a canta -, eu am fost datoare sa-l inmultesc si tot ce am facut, de-o viata, de 35 de ani incoace, am facut pentru oameni, pentru ca-i iubesc foarte tare.
- Si iubiti viata, in general: sunteti intotdeauna o persoana tonica, optimista, chiar exuberanta. De unde aveti atata energie?
- Ma bucur din orice, chiar din lucrurile marunte. Cum ar fi: florile mele din ghivece suspendate, catelul meu Bonzo - o corcitura neagra si caraghioasa de bichon-schnautzer pitic-terrier, pe care l-am gasit cu Gabriel Dorobantu, acum 6 ani, la mare, pe plaja, sau "turneele" de cumparaturi pe care le fac sezonier prin magazine, cand sunt in stare sa raman fara o letcaie in buzunar. Imi petrec ore intregi privind la televizor ("Copiii spun lucruri trasnite" si "Carcotasii" sunt emisiunile mele preferate, pentru ca ma "prabusesc" de ras), dar si navigand pe Internet, o alta pasiune, mai noua, a mea, alaturi de jocurile pe calculator. Laura Stoica m-a batut la cap sa-mi cumpar un computer, eu nu voiam, credeam ca nu ma pricep indeajuns, iar acum nu ma mai dezlipesc din fata monitorului. Asa am facut si cu masina: ani la rand am ezitat sa pun mana pe "covrig" si am preferat sa umplu buzunarele taximetristilor, ca acum, sa fac o pasiune din sofat. Colectia mea de pantofi (costisitor hobby!) si cea de cani pictate, pe care o "imbunatatesc" cumparand altele de pe unde ajung, imi ocupa timpul, cel putin atunci cand trebuie sa le sterg de praf sau cand ma gandesc la istoria fiecareia dintre ele. Uneori, cand sunt doar cu mine, am si eu tristetile mele, dar ies repede din ele, cu ajutorul prietenilor buni. Am suferit ingrozitor cand cei pe care ii iubeam m-au dezamagit, nu neiubindu-ma, ci mintindu-ma sau tradandu-ma. Neavand familie, ma leg de prieteni ca de niste colace de salvare si pretind de la ei sa-mi fie statornici. Cafeaua de dimineata, sorbita in timp ce le dau telefoane, mi-ajunge pana spre pranz, de aceea si platesc foarte mult placerea asta, atunci cand imi vine factura de la mobil sau fix. Dar pozitivismul si entuziasmul le mai "fur", la varsta mea, si de la tinerii cu care ma inconjur (in momentul acesta, echipa cu care am realizat ultimul album), si daca uneori mai cad in "butoiul cu melancolie", sunt imediat salvata si bine scuturata. Uneori, dar foarte rar, tinerii acestia mi se par zgomotosi si obositori, dar de fapt, imi place foarte tare sa lucrez cu ei si sa-i am in preajma, asa ca ma bucur de ceea ce mi se intampla.
- Dupa compozitorii celebri pe care i-ati bifat in palmaresul dvs., iata ca acum ati adaugat unul foarte tanar: cel care v-a semnat compozitiile de pe ultimul dvs. album, Rares Borlea.
- Raoul, dupa numele sau de scena. Are doar 25 de ani si s-a lansat acum doi ani, ca interpret de muzica pop. Eu l-am vazut anul trecut la mare, intr-un spectacol, mi-a placut ce a cantat si am aflat ca melodiile sale sunt chiar propriile compozitii: romantice, dar cu un sound foarte modern. L-am intrebat daca nu poate sa faca o piesa si pentru mine si m-am trezit cu zece, cat pentru un intreg album. Deci, As vrea sa-mi dai inima ta este si albumul lui de debut in rol de compozitor, iar piesa care da titlul albumului, pe care eu si Raoul o cantam in duet, promite sa fie un hit al verii acesteia. Cel care a avut incredere in cuplul nostru artistic si ne-a produs albumul este George Hodorogea, de la casa de discuri "Zoom Studio" Ramnicu Valcea. Orchestratorii pieselor lui Raoul au fost Jimmy El Lako (de la Nightlosers, "responsabil" cu instrumente live, vioara, chitari) si Alexandru Malschi de la Cluj. Masterizarea i-a apartinut lui Catalin Bota, de la studioul C&D din Bucuresti. Toti au lucrat cu mare profesionalism.
Vorbind despre ceilalti compozitori cu care am colaborat in decursul carierei mele, cred ca trebuie sa le fac o reverenta si lor pentru piesele care au ramas in constiinta publicului peste ani: Ionel Tudor si-a inceput cariera de compozitor cu mine, la fel si Dinu Giurgiu si Marius Teicu, Marian Nistor, Dan Dimitriu, Catalin Crisan. Am avut "mana buna" cu ei, as vrea sa fie la fel si cu Raoul. Pentru mine, e un nou inceput, iar in ceea ce-l priveste pe el - tinerii talentati merita sansa de a se afirma.
- Ce v-ati inscris cu prioritate pe agenda acestei veri?
- Plecam in turneu la mare, acolo imi voi sarbatori si ziua de nastere, va avea loc si acolo o lansare a noului meu album. M-am intors de curand din Israel, unde am cantat in premiera cateva din melodiile de pe acest album si voi avea la sfarsitul verii alte cateva concerte in strainatate. Observ cu bucurie ca, peste tot, lumea are din nou nevoie de romantism, ca oamenii nu se rezuma doar la a-si socoti pragmatic si cinic fiecare ceas din viata, fara sa ia in calcul si nevoia de afectiune.
Cativa sustinatori
Angela Similea: "Mirabela are un glas unic, de un dramatism extraordinar, dar in egala masura tonic, energizant, vesel, optimist, asa cum este ea. O iubesc foarte mult! Nu o data, presa a incercat sa inventeze un oarece conflict intre cei care fac parte din generatia noastra, intre mine si ea, sau Corina Chiriac, de exemplu. Trebuie sa va spun ca in realitate nu a existat niciodata asa ceva, fiecare a avut drumul sau, stilul sau de interpretare, publicul sau si chiar atunci cand aveam spectacole impreuna, fanii nostri se adunau si se bucurau de prezenta noastra. Ne-am iubit toti si ne iubim in continuare, atatia cati am mai ramas, suferim ca am pierdut pe multi dintre cei care erau alaturi de noi atunci cand ne-am lansat - colegi de breasla, interpreti, compozitori, orchestratori. Dar acum, cred eu, a venit din nou momentul muzicii de calitate si sper ca toata lumea sa se bucure de asta."
Horia Moculescu: "Mirabela Dauer e singura interpreta din istoria muzicii usoare romanesti care a dormit, de mai multe ori, cu mine in pat. Doar atat am facut impreuna, in turnee, ca sa nu luam fiecare cate o camera si sa facem economie. Despre aceasta fata eu spun ca are un glas extraordinar, o gura de petice si o inima de aur."
Stela Popescu: "Sa-i dea Dumnezeu Mirabelei inca 35 de ani de cariera si noi inca sa-i fim alaturi, astfel incat, cand eu voi fi Matusalem, ei ii voi spune "doamna Gica Petrescu"!"
Mona Musca, ministrul Culturii: "Dinamica, optimista si luminoasa, muzica Mirabelei Dauer este o alternativa de sensibilitate si bun gust, intr-o lume a divertismentului care face tot mai multe concesii comercialului. Intr-o vreme a tuturor confuziilor, Mirabela Dauer este una din valorile sigure ale muzicii usoare romanesti."
Fotografii de Catalin Eremia