Amintiri pline de libertate, de miresme si de culori. Nici o alta vecinatate nu-ti ofera atata bucurie pe gratis precum natura, nu te ajuta sa dai de pamant cu caciula si sa strigi din toate puterile: "Opreste-te, clipa! Sunt fericit!". Dar copilaria noastra a zburat hat, demult, impreuna cu berzele calatoare, iar locurile verzi s-au pierdut. Le-am uitat, pur si simplu. Le-am inlocuit cu comoditatile vietii moderne, cu tehnicile electronice de ultima ora, carora le-am devenit prizonieri: televizor, telefon mobil, Internet. Si cu grija zilei de maine, care trage obloane negre peste privelistile din jur. Pe scurt, copiii de altadata s-au transformat in niste maturi vesnic posomorati, care nu mai stiu sa comunice, nu mai stiu sa convietuiasca, sa se bucure impreuna, sa planga, sa rada, sa iubeasca si sa se lase iubiti. Oameni preocupati numai de latura materiala a vietii, oameni alienati, cu sentimentele sechestrate. Incet, dar sigur, ne-am indepartat de firescul vietii, ne-am rupt de lumea in care am crescut, ne-am rupt de privelistile care ne inconjoara, pe langa care trecem absenti si indiferenti. O mutatie extrem de periculoasa, care ne schimba firea si sufletul...
Exista remedii? Ne putem intoarce la copiii fericiti care am fost? Cu toate ca pare o iluzie, raspunsul e pozitiv: Da! Iar solutia e natura. Ea opereaza cea mai profunda recuperare, cea mai totala implicare a simturilor si abilitatilor noastre mentale si sufletesti. Ati observat cat de calmi si de echilibrati sunt taranii, in comparatie cu nefericitii de oraseni? Ce neprefacuta bunavointa au pentru cine le calca ograda? Ce simplu si ce sincer vorbesc? Cum tin la poarta nefericirile lumii de care au, si ei, parte, din plin, dar pe care nu le transforma niciodata in angoase, melancolii si depresii? Ati observat ca nu sunt niciodata stresati? O gramada de intrebari, cu un raspuns cat se poate de simplu: taranii traiesc in natura, muncesc in natura, se hranesc natural, cu produsele gospodariei lor. Chiar si oamenii din orasele de provincie, care au pe langa casa o gradina sau o livada, care pot sa se traga la umbra, sub o bolta de vie sau sub coroana imperiala a unui nuc, ei si altii ca ei, toti cei care traiesc in contact nemijlocit cu natura, sunt in mod evident mai blajini, mai calmi, mai impacati cu viata, timpul pare sa aiba mai multa rabdare cu ei, decat cu orasenii inchisi in coliviile lor de beton, care vara se transforma in cuptoare de incinerare. Ei bine, mai ales pentru amaratii de citadini, solutia o reprezinta intoarcerea la natura, fuga de-acasa spre paduri si spre inaltimi. Nu e un simplu vis. Muntii nostri ne sunt lesne la indemana, Dumnezeu i-a pus in mijlocul tarii, astfel ca in cateva ore, ajungi la ei cu caruta, cu trenul sau cu masina, indiferent daca stai in Maramures, in Banat, Moldova, Muntenia sau Ardeal. Doar sa vrei! Doar sa fii in stare sa te ridici din fata televizorului sau a calculatorului sau a servitutilor care te tin legat de oras, si paradisul te-asteapta. Natura este acolo unde am lasat-o in copilarie. Noi am tradat-o. Ea se afla in acelasi loc.
La ce folosesc drumetiile
O experienta intensa
Cine se incumeta sa o ia la drum cu piciorul, cateva zile sau, mult mai bine, cateva saptamani, traieste impresii pe care nu le va uita niciodata: el este supus direct capriciilor naturii (ploi, vant, ceata), isi simte corpul ca niciodata pana atunci (datorita efortului), traieste in direct privelistea zilei intiparita in peisaj: schimbarea luminii, jocul norilor, fosnetele naturii, metamorfoza culorilor. Existenta devine cu mult mai intensa, apa devine un regal cand ti-e sete, isi recapata gustul si valoarea adevarata, aerul devine mancare, iar merindea servita pe iarba are un gust mai bun, somnul e cu mult mai profund si mai odihnitor.
O lectie de simplitate

Un remediu de sanatate
In loc de distractie, sens

Interviu
Psiholog Andreea Dumitrescu

- A venit vara cea calda si luminoasa, anotimp excelent pentru drumetii in natura. In afara de faptul ca ele reprezinta o binefacere pentru sanatate, mai prezinta si alt avantaj?
- In drumetiile prin natura ne regasim sufletul. In vremuri atat de tulburi ca cele in care traim, pline de nesiguranta si de depresii, natura devine un sprijin enorm. Pe toata durata prezentei in mijlocul ei, si chiar si mult dupa aceea, ne simtim eliberati de stres si de griji, impacati cu noi si echilibrati. Foarte importanta este si latura meditativa a drumetiei, sensurile pe care le descoperi traind in natura, adevarul ca fericirea rezida in lucruri cat se poate de simple. Pentru oamenii profunzi si sensibili, natura are si un sens spiritual: fratia cu universul, cu Dumnezeu. Asa se explica si actualitatea pelerinajelor facute pe jos, cu piciorul, atat in Romania (pelerinajul de la Manastirea Nicula, facut de greco-catolici, cel ortodox de la Manastirea Hadambu etc.), cat si in strainatate, cum este pelerinajul din Spania, de la Santiago de Compostella, care numara anual zeci de mii de participanti. Se pare ca reteta aceasta da roade: natura si Dumnezeu.
- Cum se explica placerea de a drumeti?
- In ziua de astazi, majoritatea oamenilor percep lumea prin ecrane de sticla, prin fereastra de acasa, de la birou, prin geamul automobilului. Si pe urma, mai stam si in fata televizorului si a calculatorului, o adevarata menajerie de sticla. Urmarea? Psihologii vorbesc despre o epuizare mentala, produsa de indepartarea de natura, mediul nostru de viata originar, de care ne-am instrainat nepermis de mult si de periculos. Numai acolo suntem pe deplin relaxati, atenti,fara constrangere la ceea ce ne inconjoara. Natura aduce eliberare. Un sentiment extraordinar de confort psihic si sufletesc, care ii mana pe oameni in drumetii. In Occident, excursiile in natura sunt pe locul unu in topul sporturilor de masa.
- Oare drumetia este o simpla distractie sau are un sens mai profund?
- Sigur, are un sens important, nu neaparat cel suprem, filosofic, ci un sens individual, pentru sine. Indiferent daca atunci cand te afli in natura, observi doar plante si animale, privelisti frumoase sau cerul senin, imprejurarea aceasta te impamanteneste, te face sa te simti "de-acolo", "al locului", integrat in ceva fundamental si etern. Asta este un sens.
- Ce se intampla cu un om care ajunge pe-un varf de munte?
