In varsta de 34 de ani, Stephanie Roth este cetatean elvetian si francez, fosta cercetatoare si redactor sef al revistei The Ecologist (Ecologistul), publicata la Londra. Din 2002, Roth a fost motorul unei campanii internationale indreptate impotriva deschiderii celei mai mari mine de aur din Europa. Ea s-a alaturat campaniei de aparare a comunitatii taranesti din Rosia Montana, dupa ce revista noastra informase deja opinia publica nationala si internationala, in legatura cu marile pericole ce planau (si planeaza inca) asupra majoritatii locuitorilor din aceasta comuna celebra a Apusenilor. Vorbind despre personalitatea Stephaniei Roth, coordonatorul Greenpeace pentru Europa Centrala si de Est, Herwig Schuster, a spus: "Este o persoana amabila si plina de compasiune, care combina o dorinta arzatoare de a intelege viata, cu o dedicatie pentru munca neobisnuita, cum n-am mai intalnit la nimeni".
Sarbatorind 16 ani de existenta, prestigiosul premiu "Goldman Enviromental" onoreaza anual "eroi ecologisti" din sase regiuni geografice: Africa, Asia, Europa, Insule si Tari Insulare, America de Nord, de Sud si Centrala. Dupa cum ni se confirma de peste Ocean, singurul "erou" european din acest an este Stephanie Roth. "Prin eforturi locale", se spune in materialul de prezentare a evenimentului, "acesti eroi au impulsionat natiuni intregi, comunitati si organizatii internationale sa lupte impotriva guvernelor corupte si a intereselor de afaceri ilicite". Filantropul Richard N. Goldman, fondatorul Fundatiei Goldman Environmental in 1990, a declarat: "Premiul de 125.000 de dolari, cel mai mare din domeniul protectiei mediului, recompenseaza acele persoane care depun eforturi deosebite in vederea protejarii si ameliorarii mediului inconjurator, deseori asumandu-si mari riscuri personale. Premiul are doua obiective importante. Primul este acela de a demonstra lumii intregi cat de mult poate realiza o persoana prin eforturi proprii, iar al doilea este acela de a influenta guvernele din lumea intreaga, sa intreprinda actiuni pozitive si prompte pentru a impiedica distrugerea planetei noastre. Castigatorii premiului "Goldman Environmental 2005" satisfac si depasesc acel standard".
Din 1990 si pana acum, au fost recompensati 107 activisti ecologisti din 65 de tari. Printre acestia se afla si celebra Wangari Maathai, laureata Premiului Nobel in 2004, pentru crearea miscarii "Green Belt" din Kenya, care incurajeaza plantarea arborilor si dezvoltarea durabila in Africa.
Declarand ca primirea acestui premiu reprezinta un suport moral nu numai pentru ea, ci si pentru rosienii care isi apara meleagurile natale, bisericile, cimitirele si vestigiile arheologice, Stephanie Roth a informat presa americana si internationala, prezenta la festivitatea de la San Francisco, in legatura cu aspectul imoral al proiectului minier, impotriva caruia lupta o mare parte a comunitatii locale. "Companiile Gabriel Resources si Newmont sunt vampiri moderni", a spus Roth. "In numele progresului, ele intentioneaza sa faca Rosia Montana sa sangereze pana la moarte. Lacomia lor pentru aur a generat deja nedreptati flagrante si revoltatoare. Refuz sa accept acest lucru si refuz sa tac". Cu aceeasi ocazie, laureata a anuntat ca va darui premiul obtinut Asociatiei Alburnus Maior din Rosia Montana, in vederea intensificarii luptei pentru apararea comunitatii si impotriva tuturor ilegalitatilor legate de proiectul minier. Dupa introducerea Rosiei Montane pe lista siturilor sacre ale omenirii, de catre Fundatia "Sacred Sites International", acordarea acestui prestigios premiu confirma interesul tot mai crescut al organizatiilor si opiniei publice americane, dupa cele europene si internationale, fata de ceea ce se intampla in Apuseni. Singurul mare mut ramane in continuare Guvernul Romaniei.