De cate ori se apropie primavara, retetele de slabit explodeaza pe pagina intai a ziarelor. De la o vreme, silueta a devenit o obsesie, atat pentru doamne cat si pentru barbati. Din pacate, porcul nu se ingrasa in ajun. Ideea ca o dieta rapida, bazata cel mai adesea pe infometare, rezolva problema e doar o simpla iluzie. Kilogramele se intorc inapoi si mai hotarate sa se depuna pe unde nici nu visam. Singura solutie de a slabi pentru toata viata este schimbarea mentalitatii legate de alimentatie. Cum se face asa ceva? Cei mai mari specialisti in nutritie si-au dat intalnire pentru a ne oferi un program. Cititi-l si urmati-l! Kilogramele dvs. se vor duce pe apa Sambetei
Inceput de aprilie. Zapada s-a topit si, odata cu ea, s-au dus si kilogramele castigate fara voie in lunile de iarna. Vreme de cateva saptamani, sute de mii de oameni s-au torturat, interzicandu-si cu strasnicie felurite placeri culinare. Au renuntat la deserturi si la carnati, la paine si paste. Sau la jumatate din tot ce mananca de obicei. Astfel a disparut o cantitate impresionanta de grasime. Insa prognoza stiintifica pentru cei deveniti supli peste noapte e dura, ba chiar nemiloasa: 95% din ei s-au chinuit degeaba. Oricat ar ridica in slavi revistele pentru femei, la unison cu cele pentru barbati, curele de zer, varza sau ananas, ori tabelele cu indici glicemici, nutritionistii stiu mai bine: dietele pe termen scurt nu sunt eficiente. Dimpotriva, ele duc, aproape intotdeauna, la o crestere si mai accentuata a greutatii corporale. Cine vrea sa-si pastreze greutatea ideala pe termen lung trebuie sa adopte un comportament alimentar normal. E necesar sa ne debarasam de obisnuintele gresite, drumul spre silueta visata trece prin cap.
"A te hrani natural" - aceste cuvinte simple denumesc un proces destul de complicat. Isi mentine greutatea constanta cel care isi procura din alimentatie tot atata energie cat consuma corpul sau, pentru a produce caldura, a-si tine metabolismul in functiune, a se misca. Exista doua mecanisme psiho-fiziologice complexe, prin intermediul carora se regleaza balanta energetica a organismului: foamea si satietatea. Foamea se face simtita atunci cand, dupa aproximativ trei-patru ore petrecute fara hrana, rezervele noastre de energie incep sa se epuizeze. Atunci, neurotransmitatorii din creier trezesc dorinta de a manca. Satietatea reprezinta semnalul de oprire, dirijat in mod similar, care ne indeamna sa incetam a manca, singura deosebire fiind ca el nu este nici pe departe la fel de puternic precum contrariul sau, foamea. Oamenii cu un comportament alimentar normal dau ascultare senzatiilor de foame si satietate. Ei se hranesc cu masura, sesizand imediat aparitia satietatii. In acel moment, se opresc.
E adevarat ca e mai greu sa renunti la hrana, decat sa mananci in continuare, desi te-ai saturat. De vina este si oferta uriasa de alimente existenta in pravalii. Noi nu mai mancam astazi sub impulsul foamei, ci al apetitului - in speranta obtinerii unei satisfactii gustative, care sa ne consoleze de pe urma insucceselor de tot felul. Ne mangaiem cu praline pentru ca ne-a suparat iubitul, cu fursecuri pentru ca ne plictisim la birou si cu o portie dubla de inghetata, pentru ca am fost harnici si am spalat geamurile. Insa de ce nu toti oamenii isi ridica moralul cu batoane de ciocolata? Si de ce nu reusesc pofticiosii sa manance doar atat cat sa duca o viata sanatoasa? Psihologii au gasit cateva raspunsuri la aceste intrebari.
De ce mancam mai mult decat trebuie?
Iata cateva raspunsuri date de specialisti:
Insemnatatea materialului genetic a fost multa vreme subapreciata. In urma unor studii efectuate pe aproape 200 de persoane, s-a ajuns la concluzia ca tendinta spre excedentul de greutate poate fi ereditara.
Educatia determina in foarte mare masura slabiciunea noastra pentru anumite mancaruri, ca si frecventa cu care cadem in ispita. Studiile au demonstrat ca, in general, copiilor le plac felurile preferate ale parintilor, pentru simplul motiv ca le-au fost oferite mai des decat altele. Indemnurile la mancare se intiparesc, si ele, inconstient dar durabil in memoria copiilor. La masa li se impun reguli de tipul: "Trebuie sa mananci tot, ca sa cresti mare si puternic" sau "Nu ai voie sa lasi nimic in farfurie", iar cu timpul, aceste insistente pot inabusi senzatia naturala de satietate.
La acestea se adauga si tirul concentrat al reclamelor. Indiferent cata grasime sau cat zahar contin dulciurile, bauturile ori delicatesele gata preparate pentru care pledeaza spoturile publicitare, ele ne sunt prezentate, fara exceptie, de oameni zvelti, cu o conditie fizica excelenta, ba cateodata si de "experti" in halate albe. Insa compozitia produselor este trecuta sub tacere.
Obisnuinta - La varsta de 30 de ani, putem aprecia ca am consumat circa 40.000 de mese, supunandu-ne astfel unui antrenament indelungat, printr-o repetare permanenta, la care e greu sa renuntam. Probabilitatea de a ne schimba radical obiceiurile de acum inainte scade an de an.
Idealul de frumusete - Daca mancatul peste masura se considera a fi un "comportament alimentar anormal", nici infometarea peste masura nu este altceva. Potrivit cercetarilor efectuate de psiholoaga Jane Ogden de la Kings College din Londra, majoritatea fetelor si femeilor din tarile vestice se socotesc mai corpolente decat sunt in realitate, iar de aceasta obsesie sufera si fetitele de 9 ani, si doamnele ajunse la 60 de ani. De aceea, 80% din femei au tinut cel putin o data in viata o dieta. Printre barbati si baieti, frustrarile provocate de aspectul fizic si interesul pentru diete sunt mai putin pronuntate, desi la ei procentul de supraponderali este mai mare decat la femei. "Femeile tinere au convingerea ca trebuie sa fie perfecte, pentru a fi iubite", spun psihologii. Si chiar cele de varsta a doua si a treia incep sa se preocupe cu incrancenare de greutatea lor corporala. Acestor femei mancarea nu le mai procura placere, ci devine exclusiv un instrument de modelare a corpului, in sensul dorit de ele.
Cum sa slabim pentru toata viata
Infulecatul in nestire are insa si dezvat. Specialistii ne incurajeaza, incredintandu-ne ca avem posibilitatea sa ne dezobisnuim de ceea ce am invatat candva.
Iata principalele reguli:
1. Puneti-va intrebarea de ce vreti sa slabiti
Lucrul cel mai important pe care trebuie sa il stiti este daca greutatea dvs. va ridica probleme de sanatate. Orientarea v-o da indicele de masa corporala (Imc), pe care il veti calcula astfel: greutatea (exprimata in kilograme) se imparte la patratul inaltimii (in metri). Cine obtine valori cuprinse intre 18,5 si 24,9 poate considera ca are o greutate normala. In conditiile unui Imc de peste 30, sanatatea va este pusa in pericol si dorinta dvs. de a slabi se justifica. Daca indicele se situeaza intre 25 si 29,9, inseamna ca aveti un excedent de greutate nesemnificativ sau mediu. In cazul cand va simtiti bine, analizele de sange nu va dau rezultate proaste, tensiunea arteriala si articulatiile sunt in regula, iar pernitele de grasime nu va apasa pantecele si pieptul, nu aveti motive medicale sa va apucati de slabit, indiferent ce spun altii. Insa luati seama sa nu va ingrasati in continuare.
Daca faceti parte din categoria persoanelor cu greutate normala (un indice de 18,5 - 24,9) si totusi tineti mortis sa dati jos cateva kilograme, este de presupus ca aveti o motivatie de ordin estetic. E in ordine, cata vreme aceasta lupta nu degenereaza in exagerare.
2. Nu va refugiati in justificari
N-aveti incotro: daca in familia dvs. s-au purtat generatii de-a randul soldurile late, tot ce puteti sa faceti este sa remediati situatia, atat cat va sta in putinta. (Predispozitia e mostenita, in schimb, cantitatea si calitatea hranei o hotarati personal. Ca si modul cum va miscati, accelerand sau diminuand consumul de energie.) Daca faceti parte din cele 40 de femei ori 50 de barbati dintr-o suta, care n-au mai practicat nici un sport in ultimii zece ani, veti atarna pe cantar mai mult decat doriti.
3. Slabitul eficient incepe din cap
Trebuie sa va fie clar: daca simtiti cum crapa hainele pe dvs., aceasta este consecinta faptului ca, de-a lungul anilor, v-ati insusit un comportament alimentar care va defavorizeaza. De pilda, v-ati obisnuit sa va intalniti dupa-amiaza cu vecina la o prajitura sau sa va combateti stresul cu tot felul de bunatati, desi in fond nu va e deloc foame. Alti oameni nu sunt "mai buni" decat dvs., dar ei constientizeaza in permanenta pericolul prajiturilor si se multumesc sa stea la taifas cu vecina la o ceasca de ceai, iar cand stresul ii copleseste, se urca in masina, in troleibuz sau merg pur si simplu pe jos si fac un tur prin oras. Daca vreti sa va reduceti pe termen lung devierile comportamentului alimentar, va trebui sa aflati mai intai in ce constau ele. Abia dupa aceea are sens sa reflectati la ce masuri aveti de luat mai departe.
4. Faceti-va o imagine de ansamblu
Notati-va, timp de o saptamana, ce anume si cand mancati, cum va simtiti in acele momente, respectiv de ce alegeti tocmai aceste alimente si nu altele. Astfel veti reusi sa va constientizati motivele. De exemplu: ora 7 - cafea cu indulcitor si un sandvis cu salam; de ce? (Foamea de dimineata isi spune cuvantul.) Ora 11 - un baton de ciocolata; de ce? (Pofta.) Ora 12 - paste; de ce? (Ora de pauza pentru pranz.) Ora 14 - prajitura, doua bucati; de ce? (O colega si-a serbat ziua de nastere.) Parcurgand notitele, mai tarziu, va veti da repede seama de ce in anumite momente ati intins mana dupa chipsuri sau praline. Aceste concluzii vor reprezenta punctul dvs. de pornire in dezvoltarea unor strategii alternative.
5. Fiti realisti in exigentele fata de corpul dvs.
Un corp care si-a marit volumul multi ani la rand nu are cum sa lepede surplusul de kilograme in cinci luni. Deci nu va fixati un tel prea ambitios, ci divizati-va obiectul final - "vreau sa slabesc x kilograme" - in cateva etape mai mici.
6. Obisnuiti-va sa mancati rational
Nu incercati sa va dati brusc peste cap tabieturile zilnice, caci nu veti izbuti. Incepeti cu ce va vine mai usor: inlocuiti feliile de salam gras cu o sunca fara grasime, muscati dintr-un mar, si nu dintr-o ciocolata. La ziua de nastere a colegei, luati inca o ceasca de ceai, in loc de a doua bucata de prajitura. Uneori e suficient sa va puneti intrebarea: "Oare chiar am nevoie de asta?". Cea mai buna metoda de a va recastiga senzatia naturala de foame si satietate este sa va concentrati asupra gustului alimentelor si sa nu va grabiti, caci semnalele de satietate ajung la creier abia dupa 20 de minute. Nu va incarcati exagerat farfuria. De asemenea, retineti: cine se uita la televizor sau citeste ziarul in timp de mananca inghite, fara sa bage de seama, mult mai mult decat daca si-ar indrepta atentia in intregime asupra mancarii.
7. Alegeti-va corect alimentele
Pentru a va hrani echilibrat, nu veti fi obligati sa invatati pe dinafara tabele cu calorii. Important este ca, in decursul unei saptamani, sa va aprovizionati organismul cu toate substantele care ii sunt necesare: fructe si legume, lactate, fibrele continute in painea integrala, proteinele din carne sau peste. Si sa fiti mai prudenti cu alimentele care va sporesc excesiv aportul de energie. Printre acestea se numara cele ce contin o cantitate mare de grasimi (saturate) ori zahar si/sau sunt preparate din faina alba: prajeli, mezeluri, unt, dulciuri, bauturi racoritoare, prajituri, paine alba.
8. "Control flexibil" in loc de interdictii
Marul oprit e totdeauna ravnit. Nu spuneti "ciocolata este interzisa". Stabiliti-va limite cantitative pentru ciocolata ori fainoase, pe durata unei saptamani. Daca la un moment dat ati mancat prea mult, compensati intr-o alta zi sau faceti o plimbare de o ora, in pas vioi. Principalul este ca bilantul dvs. saptamanal sa nu inregistreze depasiri.
9. Inarmati-va contra rezistentei interioare
Indata ce veti incepe sa va modificati comportamentul alimentar, psihicul dvs. va va sopti la ureche: "De ce te abtii? Mananca daca ti-e pofta. N-o sa mori dintr-atat". Trebuie sa fiti constienti de faptul ca este vorba de o revolta a obisnuintelor dvs. Totusi, cateva masuri de precautie nu strica. Pentru a indeparta ispita, lipiti pe usa frigiderului o fotografie a dvs. de pe vremea cand erati mai zvelta. Si luati cratitele cu mancare de pe masa, ca sa nu va pomeniti ca bagati lingura in ele.
10. Nu uitati ca nu sunteti domnul sau doamna Perfect
Veti mai recidiva din cand in cand, dar asta nu e grav. Terapeutii stiu din experienta ca "dezvatarea" de o anumita deprindere necesita intre 30 si 60 de zile. Priviti drept inainte, panditi luminita de la capatul tunelului si bucurati-va de micile dvs. succese, in asteptarea celor mari. Caci si acestea trebuie sa apara. Nu-i asa?