A intrat de-acum in amintire vremea in care Frica ne conducea destinele. S-a tot vorbit - unii continua sa o faca - despre "lasitatea" romanilor din timpul comunismului. S-a uitat, intentionat poate, eroismul cu care sutele de partizani au luptat in anii 50 in munti, pana la unul, impotriva securistilor. Si cine-si mai aminteste astazi de muncitorul Vasile Paraschiv, neinfricatul disident roman care, in "epoca de aur" ceausista, a protestat impotriva regimului? Raspunsul Puterii de-atunci a fost inchisoarea, bataile crancene, spitalele psihiatrice.
Oamenii de cultura au protestat si ei, nu o data, atragandu-si un uragan de persecutii, dezlantuit de Securitate impotriva lor, a familiilor si prietenilor lor. Cel mai mare dusman al opresiunii comuniste a ramas in tot acest timp inscrisul, fie ca era vorba de manuscrise de sertar, samizdate, scrisori de protest, manifeste, afise, caricaturi, carti si brosuri iesite din normele impuse de cenzura. Le-au numit "inscrisuri dusmanoase" si s-au referit frecvent la ele, si in procesele verbale de interogatoriu, si in denunturile ori rapoartele Securitatii.
De aceea, organizarea unei expozitii de Inscrisuri dusmanoase/ Scripta Hostilia, la initiativa Asociatiei Ziaristilor Independenti din Romania, impreuna cu Media Tvr Cultural, in cadrul Muzeului National al Literaturii Romane din B-dul Dacia nr. 12, este binevenita, este o nesperata intalnire a noastra cu istoria. Si, mai mult, saptamanal, joia, la orele 18.00, ii putem intalni pe autorii acestora, ca si pe cei care au studiat atat "literatura romana in arhivele securitatii", cat si istoria rezistentei prin cultura. Joi, 17 martie: Vasile Paraschiv si Marius Oprea, joi, 24 martie: Doina Cornea si Vaclav Bartuska (Cehia).