Lecturile mele de placere (si citesc numai de placere) sunt din sfera beletristicii si, slava Domnului, am cu ce sa-mi alimentez zilnic pasiunea pentru literatura de fictiune. Mi s-au adunat in ultimul timp o gramada de carti pe care vreau sa vi le recomand. Dar nu pot sa nu tin cont de interesul unei mult mai largi categorii de cititori pentru volumele care explica si dau sfaturi avizate, verificate stiintific si expuse pe intelesul tuturor, cu privire la o existenta sanatoasa in conditiile societatii moderne. Sanatate ce depinde in mare masura si de modul cum ne hranim. Doctorul Arthur Agatston nu e nutritionist, ci cardiolog, specializat in investigatii pentru identificarea si tratarea bolilor cardiovasculare. Totul a inceput din nevoia lui de a gasi un regim alimentar care sa previna si sa vindece aceste boli, mai frecvente la persoanele supraponderale. Latura estetica, a "siluetei", n-a intrat la inceput in calculele lui. Dar cand a observat ca preocuparea pentru suplete ii motiveaza mai mult pe oameni decat promisiunea unei inimi sanatoase, a adaugat interesului pur terapeutic si acest aspect, fiindca rezultatul slabirii controlate era un sistem cardiovascular viguros. Diversele regimuri de slabire la moda nu i s-au parut fundamentate fiabil din punct de vedere medical si, in plus, erau chinuitoare si dificil de tinut pentru un om activ, ocupat de dimineata pana seara. De aceea, dupa o indelunga documentare si cu ajutorul unor specialisti in nutritie, biochimisti si psihologi, a elaborat el insusi un regim stiintific argumentat si verificat, dar usor de tinut: se poate manca mult, variat si bine (trei mese + doua gustari pe zi). Important e ce. Ideea de baza e ca exista carbohidrati buni si daunatori, grasimi benefice si nocive, zaharuri permise si nepermise. Dieta South Beach presupune trei etape. Prima, care dureaza doua saptamani, e cea mai restrictiva, fiindca exclude carbohidratii daunatori din paine, paste fainoase, produse de patiserie, orez glasat, malai grisat (in care fibrele cerealelor au fost inlaturate in procesul de fabricatie), cartofii, dar si berea, sucurile, fructele si orice fel de dulciuri, care mai au si proprietatea de a trezi pofta de alte fainoase si deserturi. De ce? Fiindca sunt prelucrate si absorbite repede in fluxul sanguin. Dieta de 14 zile e bazata pe carne - vita, pasare, peste -, legume, salate, oua, branza slaba, iaurt, in portii normale. Dupa primele 2-3 zile se constata ca pofta de carbohidrati si dulciuri scade, iar dupa doua saptamani se pierd intre 4 si 7 kg. Etapa a doua e mai putin restrictiva, se introduc si fainoase din cereale integrale, se permite mancarea unor combinatii gustoase de carbohidrati buni, proteine, grasimi, in meniuri care satura si asigura organismului combustibil pentru mai mult timp. Se constata o imbunatatire a compozitiei sanguine: scad colesterolul nociv si trigliceridele - cele care provoaca in timp crize cardiace si accidente cerebrale. In faza aceasta se slabeste cam 0,5 kg pe saptamana, si ea poate fi continuata pana se ajunge la greutatea dorita (se mai admit si unele exceptii, cand ne e foarte pofta de cate o bunatate nesanatoasa). In sfarsit, etapa a Iii-a nu mai e un regim, ci un mod de viata si dureaza cate zile avem. Nu mai exista restrictii, se poate manca normal, dar fara exces de fainoase rafinate, zahar, grasimi saturate, si se pare ca nici nu ne mai plac in mod special acestea, fiindca metabolismul s-a modificat substantial, cu beneficii pentru sistemul cardiovascular. In suplimente alimentare si medicamente pentru slabit, doctorul Agatston nu are incredere. Singurele benefice, pe care le ia el insusi: aspirina si capsulele cu untura de peste (care fac minuni in scaderea colesterolului nociv si in stimularea activitatii cerebrale). Alimentatia controlata si exercitiul fizic raman cele mai bune metode pentru a avea o inima sanatoasa si un trup agreabil, pe care hainele il pun in valoare la orice varsta. Partea a doua a cartii e alcatuita din planuri de meniu zilnic si retete de preparare a unor feluri delicioase, pentru fiecare din cele trei etape. Fiind concepute pentru occidentali, meniurile contin si alimente inaccesibile - ca pret - noua (somon, fructe de mare, sparanghel), dar majoritatea ingredientelor ne sunt la indemana si, fiind multe retete si variante, avem de unde alege fiecare ce ne putem permite. Sau, cu creativitatea noastra proverbiala (verificata si in vremurile de trista amintire, cu "inlocuitori"), putem inventa, in limitele preceptelor doctorului Agatston, propriile meniuri sanatoase.
Ingeri la purtator...
Aparuta recent la Editura Armonia, cartea "Ingerii soptesc aievea", de Luca Nicoara, va propune o succesiune de intamplari adevarate, care vorbesc despre minunile aduse de ingeri in viata unor oameni din zilele noastre.
Comenzi la: Op29-Cp1, Bucuresti, tel. 0727/247.218 e-mail: editura_armonia@hotmail.com