Potrivit canalului Duna Tv, primul ministru de la Budapesta, d-l Ferenc Gyurcsany, i-a cerut zilele trecute omologului sau roman sa stopeze proiectul minier de la Rosia Montana. In replica, d-l Calin Popescu Tariceanu a spus ca guvernul pe care-l conduce va tine seama de ingrijorarea Ungariei si nu va aproba demararea proiectului, daca se vor opune partile interesate, adica localnicii, organizatiile de mediu locale si internationale, specialistii independenti, forurile stiintifice nationale si tarile vecine. S-ar parea ca promisiunea presedintelui Basescu, de a apleca adanc urechea la glasul societatii civile, de a sustine si respecta organizatiile neguvernamentale, a gasit un ecou favorabil doar la Palatul Victoria. Prin reiterarea sustinerii proiectului, in cadrul unui in-terviu recent, d-l presedinte da semn ca isi uita prea iute promisiunile. Deocamdata, Ong-urile, si in primul rand Asociatia "Alburnus Maior" din Rosia Montana, saluta pozitia noului Executiv. D-l Eugen David, presedintele asociatiei, crede ca salvarea Rosiei Montane va fi "proba de foc" a Guvernului. El spera ca nu vom mai avea "situatii penibile precum cele create de unii ministri Psd, care sustineau in mod suspect proiectul, in timp ce seful lor, primul ministru Adrian Nastase, dadea declaratii strict formale de respingere a acestuia". In numele "Dreptatii si Adevarului" promovate prin sigla Aliantei Da, Asociatia Aurarilor "Alburnus Maior" sugereaza cateva masuri ce ar trebui luate de urgenta, atat la nivelul Cabinetului, cat si al autoritatilor judiciare. Astfel, primul lucru ce s-ar impune de la sine este suspendarea activitatii companiei "Gold Corporation" pe timp nelimitat, urmata de anchetarea fostilor demnitari Cdr implicati in eliberarea ilegala a primelor avize din anii 1997-1999. Este vorba, in primul rand, de fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, cel care a semnat licenta de explorare si a dat lumina verde concesiunii terenurilor aurifere, si de fostul director in Ministerul Mediului, Gabriel Dumitrascu, cel care a fost rasplatit, pentru serviciile aduse investitorului Frank Timis, cu postul de director al "Rmgc" ("Rosia Montana Gold Corporation"). Un rol important in acest joc murdar cu aurul tarii l-au avut fostii si actualii directori ai Agentiei Nationale a Resurselor Minerale, fostii si actualii directori ai companiei de stat "Minvest Deva". "Alburnus Maior" cere sa se vada cum a fost posibila concesionarea pe 20 ani a intregului Patrulater Aurifer din Apuseni, 520 km2, pentru suma ridicola de 3 milioane de dolari, si cum s-a pus mana pe hartile privind rezervele strategice de aur si argint, realizate in anii 80, pentru a fi vandute asa-zisilor investitori canadieni, pentru numai 150 de milioane de lei!
Cerintele Asociatiei "Alburnus Maior" - principala voce a societatii civile in cazul controversatului proiect aurifer - nu se opresc aici. Asociatia adreseaza noului ministru al Culturii, d-na Mona Musca, cererea de eliberare imediata din functie a directorului Mircea Angelescu, suspectat de coruptie in cazul descarcarilor ilegale de sarcina arheologica de la Rosia Montana. Acest domn, secondat de directorul Muzeului National de Istorie, Paul Damian, si sustinut de fostul ministru, Razvan Theodorescu, si de fostul secretar de stat, Ioan Opris, a aprobat si a justificat cu cinism descarcarile de sarcina arheologica, pe o suprafata de 1100 ha, in conditiile in care au fost cercetate efectiv numai 3-4 ha.
Pentru ca "dreptatea si adevarul" sa iasa deplin la iveala, Asociatia din Rosia Montana solicita autoritatilor anchetarea fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, demnitarul suspectat de coruptie, care a aprobat si a girat intreaga activitate a "Rmgc" in ultimii patru ani, mintind fara nici o retinere opinia publica in legatura cu numarul de locuri de munca ce vor fi create de companie (25.000!) si promovand o iluzorie sustinere a proiectului de catre Banca Mondiala. A venit, de asemenea, timpul anchetarii conflictului de interese in cazul consilierilor locali si al primarului Virgil Narita, al consiliului judetean, al fostului perfect Psd, Ioan Rus, al autoritatilor de mediu judetene. Suspiciunea de incalcare a drepturilor omului si a legilor (Minelor, Patrimoniului cultural si istoric, Zonelor protejate, Mediului, Informatiilor publice etc.) ar trebui, de asemenea, sa se afle pe agenda celor ce sunt chemati sa faca lumina in acest caz de mare complexitate. Desigur, este nevoie de mult curaj si vointa politica, dar noua putere din Romania este condamnata sa le aiba pe amandoua.