Trebuie sa recunoastem: de la an la an, problema mentinerii siluetei devine tot mai spinoasa. De ce? In primul rand, pentru ca ispitele culinare sunt tot mai numeroase - ajunge sa privim la televizor cateva calupuri publicitare, si deja vedem cele mai ademenitoare tipuri de ciocolata, condimente care fac mesele delicioase, branzeturi si mezeluri care ne fac "fericiti" etc. In societatea de consum in care traim exista un adevarat cult al hranei abundente si cat mai diversificate si, fara indoiala, de sarbatori observam mai clar ca niciodata acest lucru. Consecintele se vad imediat ce s-au terminat sarbatorile: haine care plesnesc pe noi, un strat - doua de adipozitati inestetice si, ca si cum nu ar fi de ajuns, o foame direct proportionala cu mesele cu care ne-am delectat in ultimele zile. Ce-i de facut? Vom vedea in continuare:
Cateva alimente care
ne ajuta sa slabim
Bananele - se consuma inainte de fiecare masa, fiind aperitivul ideal pentru persoanele care vor sa slabeasca rapid. Consumate cu cinci minute inainte de a manca, ele ne vor taia prompt apetitul, ceea ce ne va face sa mancam considerabil mai putin, fara prea mari eforturi. Consumati vreme de doua saptamani banane inaintea fiecarei mese, oricat ar fi de neinsemnata cantitativ, si veti observa negresit rezultatele.
Supele foarte calde - dublati portia de felul intai si consumati supele cat de calde suportati. Pe langa faptul ca va vor induce o stare de relaxare si de bine (numai buna ca sa va remonteze dupa sarbatori), cu ajutorul lor se va diminua de la sine si cantitatea de alimente bogate in calorii consumate la felul doi.
Mezelurile pe baza de soia - sunt o gaselnita excelenta pentru postul dinaintea sarbatorilor, dar nu sunt de neglijat nici dupa. De ce? Pentru ca proteinele vegetale, mult mai putin toxice si mai usor de digerat decat cele animale din carne, nu incetinesc procesele de eliminare, ceea ce ne va ajuta enorm in cura de slabire.
Sucurile de citrice - baute in cantitati mai mari (1-2 litri pe zi) sunt un excelent depurativ si stimulent al metabolismului. Secretul lor este ca se prepara in mixer (blender), unde grepfrutul, lamaile sau portocalele se pun cu tot cu coaja (care va fi bine spalata in prealabil), pentru a se extrage flavonoidele si uleiurile eterice din ele. Aceste substante amplifica metabolismul si favorizeaza procesele de eliminare, fiind un excelent ajutor in cura de slabire.
Mierea - trebuie sa inlocuiasca complet zaharul vreme de macar o luna. De la indulcirea ceaiului sau a cafelei si pana la prepararea dulciurilor, la toate veti folosi numai mierea in locul zaharului. Urmarea va fi ca va veti reduce simtitor si practic fara efort cantitatea de dulciuri consumata, iar in plus veti beneficia de efectele laxative si reglatoare endocrine ale mierii.
Fibrele alimentare
Sunt arma secreta pusa la dispozitia mancaciosilor care vor sa slabeasca. Ele sunt substante din compozitia anumitor alimente vegetale care nu se digera, insa dau rapid o senzatie de satietate si in plus antreneaza toate materiile reziduale de pe tubul digestiv, fiind o adevarata matura pentru organism. Alimente bogate in fibre alimentare sunt painea neagra, grahamul, fulgii de orz si ovaz, orezul integral, varza (cruda, consumata sub forma de salata), salata verde. Suplimentar, puteti face o cura cu tarate de grau (care este foarte bogata in fibre), astfel: se iau zilnic, dimineata, trei linguri de tarate macerate intr-un pahar de apa, vreme de 8 ore (de seara pana dimineata). Tratamentul dureaza minimum 3 saptamani.
Regula sfertului si alte cateva
In medicina ayurvedica exista o regula de aur pentru reducerea portiei de hrana, fara a produce o prea mare neplacere si, mai ales, fara a perturba echilibrul organismului. Pentru a putea aplica aceasta metoda trebuie, in primul rand, sa mancam regulat si sa fim atenti mai multe zile la rand la cantitatea de hrana consumata, asa incat sa aflam care este portia noastra zilnica. Dupa ce am facut acest demers, vom reduce cantitatea de hrana consumata de obicei cu un sfert, nu mai mult. Si ne vom hrani cu aceasta ratie diminuata cu un sfert vreme de 1-2 saptamani, dupa care vom mai reduce o data portia cu un sfert s.a.m.d., pana cand ajungem la o cantitate de hrana convenabila. Daca am scazut prea mult cantitatea de mancare consumata zilnic, atunci putem sa o marim, dar tot cu un sfert, aceasta fiind limita la care organismul si psihicul nu se resimt dur la variatiile portiei de hrana.
Un remediu ayurvedic foarte bun este apa calda in care s-a stors un sfert - o jumatate de lamaie. Este un mijloc sigur de reducere a apetitului alimentar, care in plus, ne fereste de probleme, cum ar fi gastrita si ulcerul, ne asigura o buna diureza si ne invioreaza.
Daca aveti o foame de nestavilit si constatati ca o data ce ati inceput sa mancati, cu greu va puteti opri, medicina orientala recomanda sa folositi foarte putina sare si sa nu mai condimentati deloc o perioada de timp hrana. Efectul va fi ca apetitul alimentar (asa-numitul foc digestiv din sistemele medicale asiatice) va scadea de la sine, la fel ca si puterea de digestie, reglandu-se spontan cantitatea de hrana consumata.
Efortul fizic
Poate cu exceptia plantelor, nu exista nici un remediu natural care sa aiba o asemenea actiune de reducere rapida a greutatii ca exercitiul fizic sustinut. In plus, acesta mai are un efect extrem de important si imposibil de suplinit prin alta metoda: modeleaza corpul, asigurandu-i o forma supla si armonioasa. Fara miscare si fara a pune principalele grupe musculare la treaba, chiar daca reusim sa dam jos multe kilograme, aspectul nostru este foarte posibil sa ramana in continuare flasc. Jumatate de ora de alergare usoara, un sfert de ora de aerobic, douazeci si cinci de minute de ski, o ora si un sfert de mers pe jos in parc, in pas vioi, sau trei sferturi de ora de mers prin zapada in pas alert consuma caloriile pe care le ingurgitam la o intreaga masa. In plus, ne confera o stare exceptionala de buna dispozitie si de tonus, care va face din cura de slabire o adevarata placere, si nu un chin, asa cum tinde sa fie pentru multi.
Psihoterapia
In ultimele decenii, in Anglia, Statele Unite sau Germania - tari in care obezitatea a ajuns la cote alarmante -, psihologii au depus mari eforturi sa inteleaga de ce un procent descurajant de tratamente pentru slabire esueaza. Ei au observat ca tratamentele in sine nu erau ineficiente, insa marea majoritate a persoanelor nu aveau capacitatea sa le sustina, mai ales pe termen lung, abandonandu-le dupa un timp. De ce? Pentru ca, de obicei, cand se incepe un demers pentru slabire, nu se ia in calcul un aspect foarte important: raportul intre placere si suferinta. Oamenii au o tendinta instinctiva, extrem de puternica, de a fugi de suferinta. Or, privarea de hrana, mai ales brusca, produce o suferinta nu foarte puternica, dar de lunga durata si care la un moment dat se acutizeaza. Ce e de facut? Este cert ca pentru a avea succes intr-o cura de slabire e necesar sa echilibram acest raport psihologic, aducand mai multa placere in viata noastra. Rasplatiti-va, asadar, de cate ori puteti in timpul curei de slabire. Cum? Cu un film sau o muzica buna, cu intalniri cu prietenii, cu plimbari in locurile favorite, cu o lectura deconectanta etc. Apoi, vizualizati-va corpul ca avand forma pe care o doriti (eventual cu ajutorul unei fotografii de cand aveati o greutate rezonabila) si bucurati-va anticipat de succesul curei de slabire. Daca la un moment dat simtiti ca dieta restrictiva a devenit un stres prea mare, cautati-va rapid si cu perseverenta un mijloc de deconectare. Iar daca nici asa nu reusiti, atunci fiti foarte atenti la urmatoarea metoda, a carei eficienta o sa va surprinda.
Metoda Anthony Robbins
La ora actuala, in Statele Unite, d-l Robbins este probabil cel mai stralucit exponent al unui curent in mare voga: "stiinta dezvoltarii personale". Pe tot cuprinsul Americii el tine cursuri si seminarii despre cum poate fi dezvoltata imensa forta interioara existenta in fiecare om. Cursantii invata cu ajutorul sau cum sa-si stapaneasca viciile, cum sa slabeasca, cum sa depaseasca diferitele conflicte interioare si exterioare. La unul din seminariile sale, un cursant l-a sfidat pe d-l Robbins, sustinand sus si tare ca metodele prezentate nu au in multe cazuri nici un efect. Respectivul cursant s-a dat pe el ca exemplu - un obez impatimit al ciocolatei si al dulciurilor, pe care nimeni si nimic nu l-a putut convinge vreodata sa renunte la ele. Psihologul american i-a promis ca il va ajuta sa se dezvete de acest obicei nesanatos cu o singura conditie: sa manance vreme de 7 zile numai si numai dulciuri. Cursantul a acceptat. Iata insa ca dupa doar doua zile, incepuse sa se cam sature de dulciuri, pentru ca dupa patru zile sa nu mai puna in gura decat apa, iar in a cincea zi, simpla vedere a ciocolatei sa-i produca o stare de rau fizic evidenta. De altfel, in a cincea zi de "cura de ciocolata", el s-a si dat batut, anuntand ca nici nu mai poate privi dulciurile, stare de respingere care s-a mentinut foarte mult timp dupa aceea. Concluzia practica ce se desprinde este simpla: daca nu va puteti dezobisnui de alimentul favorit, faceti un lucru simplu: hraniti-va numai cu el. Daca va plac bomboanele, hraniti-va numai cu ele, daca sunteti un impatimit al prajiturilor cu frisca mancati o saptamana numai prajituri de acest fel, fara paine, fara fructe, fara nici un alt aliment. Va veti dezobisnui de "viciile culinare" mai repede de cat ati sperat.
Trei remedii vegetale redutabile
in lupta cu kilogramele
Pulberea de anghinare
Se prepara prin macinarea plantei uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza cate o lingurita cu cinci minute inainte de fiecare masa. Planta se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Tratamentul cu aceasta planta dureaza vreme de cincisprezece zile minimum, timp in care se va administra de macar trei ori pe zi doza mentionata.
Ceaiul verde
Este un remediu folosit in mod traditional in medicina chineza. Consumat sub forma de infuzie (preparata dintr-o lingurita la cana), sau de capsule (pe care le gasim in farmacii, impreuna cu modul de administrare) amplifica metabolismul, favorizand "topirea" grasimilor, si intareste functia digestiva. De asemenea, este un excelent stimulent fizic, ajutandu-ne sa ne mobilizam pentru a face exercitiile fizice necesare pentru a reveni la o forma corporala adecvata. Tratamentul cu ceai verde sub forma de infuzie se face vreme de o saptamana, nu mai mult, timp in care se administreaza 2-3 cani pe zi. Obligatoriu, ultima cana de ceai nu se administreaza dupa ora 18, iar in timpul tratamentului se va face minimum o jumatate de ora de exercitii fizice pe zi, altfel existand posibilitatea aparitiei unor stari de nervozitate, insomnie etc.
Tinctura de fructe de soc
Continua sa conduca in topul remediilor naturale de slabit de la noi din tara. De ce? In primul rand pentru ca este unul din cele mai puternice detoxifiante din flora noastra, care favorizeaza eliminarea substantelor reziduale pe toate cele trei cai: transpiratie, diureza si purgatie. In plus, anumite substante din compozitia fructelor de soc, asa-numitii acizi valerianici, au calitatea de a provoca reducerea apetitului. Toate acestea fac ca actiunea curei cu soc sa se vada foarte rapid, inca din primele doua saptamani de administrare. Mod de administrare: in prima zi se ia o lingurita pe stomacul gol, la ora 18; in a doua zi se iau 2 lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate o data. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Cura se poate relua dupa o pauza de 1-2 saptamani.