Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este o planta iubitoare de soare si lumina, care creste in albiile secate ale raurilor si in luncile neimpadurite. Are frunzele fine si inchise la culoare, florile mici si albe si o radacina foarte puternica, care strapunge solurile dificile si pietroase. Il intalnim in Oltenia, in sudul Moldovei (judetul Vrancea) si in Banat, fiind adus din indepartata Indie si aclimatizat in tara noastra cu mii de ani in urma. Este o planta care a produs in ultimul deceniu o adevarata revolutie in industria farmaceutica, efectele sale hormonale foarte puternice, dar nu numai ele, trezind un imens interes oamenilor de stiinta din intreaga lume. Sute de studii i-au fost dedicate, iar aplicatiile practice si rezultatele terapeutice obtinute cu ea au fost pe masura, asa incat in prezent este una din cele mai folosite plante de pe glob. Iata in continuare cateva reguli de recoltare si de preparare, precum si efectele medicinale ale acestei plante de exceptie.
Recoltarea lemnului-dulce
De la aceasta planta se foloseste radacina, foarte bogata in substante zaharoase, de cateva zeci de ori mai dulci decat zaharul (de unde si denumirea de lemn-dulce). Recoltarea se face in general toamna, dar si acum, la inceput de iarna. Rizomul plantei se dezgroapa cu o cazma, apoi se spala in apa rece, dupa care se despica in fasii mici (pentru a nu mucegai) si se pune la uscat in strat subtire, in locuri calduroase si bine aerisite. Atunci cand fasiile de radacina devin casante si se rup usor la indoire, planta este suficient de uscata si se poate depozita in saci de hartie, intr-un loc racoros si lipsit de umiditate.
Preparate pe baza de lemn-dulce
Tinctura
Este cel mai eficient preparat pe baza de lemn-dulce, care pune foarte bine in valoare proprietatile hormonale ale acestei plante. Se obtine prin macerarea a 10 linguri de planta maruntita, in jumatate de litru de alcool de 70 de grade, vreme de doua saptamani, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, continutul borcanului se filtreaza prin tifon, iar tinctura se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi.
Pulberea
Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a radacinilor uscate. Se administreaza o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Este recomandata mai ales acolo unde aportul de alcool este contraindicat: ulcerul gastric, gastrita hiperacida, bolile hepatice grave.
Infuzia combinata
Se obtine prin punerea la macerat a 3-4 lingurite de lemn-dulce intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se astfel un preparat ce poate fi folosit atat intern, cat si extern.
Boli care se trateaza cu lemn-dulce
Osteoporoza (prevenire si combatere) - se face un tratament cu tinctura de lemn-dulce vreme de 3 saptamani, cu 2 saptamani de pauza. Se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Acest preparat este foarte bogat in estrogeni naturali, substante hormonale care favorizeaza la femei asimilarea calciului si mentinerea densitatii osoase normale. Tratamentul este mult mai eficient daca se asociaza cu o alimentatie vegetariana cu multe cruditati, indicatie valabila si pentru urmatoarea categorie de afectiuni:
Tulburari specifice premenopauzei (bufeuri, transpiratie, iritabilitate) - se face vreme de trei luni un tratament cu tinctura de lemn-dulce. Se iau in fiecare zi 3-4 lingurite de tinctura, vreme de 2 saptamani, dupa care se face o saptamana de pauza, dupa care se reia administrarea preparatului vreme de 2 saptamani s.a.m.d. Femeile care au urmat aceasta cura au relatat ca primele imbunatatiri ale starii de sanatate apar inca din primele saptamani de administrare.
Hepatita virala de tip A, B, C - cercetari facute in Japonia de catre profesorul K. Yasuda si colaboratorii sai au pus in evidenta faptul ca tratamentul cu lemn-dulce favorizeaza stagnarea hepatitelor virale. La un grup de pacienti cu hepatita B si C tratati cu aceasta planta s-a observat dupa zece ani o rata a cirozei si a cancerului hepatic semnificativ mai mica (sub 50%) decat la grupul martor. De asemenea, s-au tratat cu un extraordinar succes carcinoamele hepatice, mai ales in faza incipienta (studiul profesorului Arase Y.). Mai mult, aceasta planta s-a dovedit ca stimuleaza secretia de interferon - substanta folosita frecvent in tratarea acestei afectiuni. Se administreaza pulbere de lemn-dulce: o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 15 zile, cu 10 zile de pauza.
Gastrita hiperacida, ulcerul gastric si duodenal - in anul 1987, un medic bulgar, G. Brailski, a tratat cu lemn-dulce un grup de pacienti ce sufereau de ulcer gastric. Dupa 40 de zile de tratament, 47% dintre ei erau vindecati, iar la 32% dintre ei se redusesera semnificativ dimensiunile leziunilor. Planta se administreaza sub forma de pulbere: jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Reumatism, reumatism degenerativ - se ia lemnul-dulce sub forma de tinctura, 3-4 lingurite pe zi, in cure de 21 de zile, cu 10 zile pauza. Tinctura de lemn-dulce stimuleaza productia de hidrocortizon de catre corp, substanta care reduce rapid inflamatia tesuturilor, ea fiind de altfel frecvent folosita si in terapia alopata. Planta stimuleaza producerea de catre corp a cortizonului natural, ceea ce justifica si utilizarea sa in lupusul eritematos, ca tratament de sine statator sau ca adjuvant.
Infertilitate la femei, frigiditate - se face o cura cu tinctura de lemn-dulce, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 14 zile, cu 14 zile de pauza. Tratamentul da rezultate mai ales in cazurile de amenoree (absenta ovulatiei), precum si in infertilitatea sau in frigiditatea care apare la femei cu valori crescute ale testosteronului (hormonul masculin). In anul 1988, profesorul japonez Takahashi a administrat lemn-dulce la femei care sufereau de sindromul ovarelor polichistice si nu puteau ramane insarcinate - dupa cateva luni, 25% dintre ele ramasesera insarcinate.
Tuse uscata, tuse iritativa, bronsita acuta si cronica - se face gargara cu infuzie combinata de lemn-dulce si se beau 1-2 cani din acest preparat pe zi. Tratamentul se face vreme de 10 zile si are efecte exceptionale de calmare a tusei, de eliberare a cailor respiratorii de secretii si de marire a capacitatii de autoaparare a organismului.
Matreata si iritatii la nivelul pielii capului - dupa spalarea normala a capului, se face o inmuiere a parului vreme de cinci minute, intr-un lighean, cu infuzie de lemn-dulce.
Reactii alergice - se face o cura cu tinctura de lemn-dulce, de 10 zile, timp in care se iau 2-4 lingurite pe zi. Acest preparat stimuleaza secretia de cortizon natural, substanta antialergica si antiinflamatoare puternica, care fara a vindeca aceasta afectiune, amelioreaza foarte mult simptomele.
Cateva observatii importante
Infuzia combinata de lemn-dulce are efecte exceptionale de contracarare a urmarilor nocive ale aspirinei, protejand stomacul, sporind imunitatea, blocand dezvoltarea microorganismelor invadatoare. Are de asemenea efecte febrifuge, fiind recomandat consumul acestei infuzii in timpul racelii si gripei, mai ales daca recurgem la aspirina ca atare sau la alte medicamente cu acid acetilsalicilic.
Administrarea de tinctura sau de pulbere de lemn-dulce diminueaza efectele adverse ale administrarii steroizilor (cortizon, prednison etc.) si le potenteaza efectele terapeutice.
Precautii la tratamentul cu lemn-dulce
Lemnul-dulce este un medicament puternic si, ca atare, se impun anumite masuri de precautie atunci cand il folosim. In primul rand nu va fi administrat perioade lungi de timp, fara intrerupere. O cura nu trebuie sa dureze mai mult de 4, maximum 6 saptamani, urmate de 2-3 saptamani de pauza. In cazul folosirii unor doze mai mari de 12 grame zilnic, o cura nu va dura mai mult de 3 saptamani, cu 3 saptamani de pauza.
In cazul femeilor care fac tratamente de infrumusetare, contra simptomelor menopauzei ori impotriva sterilitatii, este ideala o combinatie intre lemnul-dulce, semintele de marar si iarba de cretisoara - o triada de aur pentru mentinerea echilibrului hormonal la femei, deopotriva puternica si echilibranta.
Frumusete
Pentru cresterea si redobandirea fermitatii sanilor - se fac cure de cate 15-20 de zile cu tinctura de lemn-dulce, incepand cu ultima zi a ciclului menstrual. Zilnic, se iau 3-4 lingurite de tinctura, pe stomacul gol, fiecare doza administrandu-se dizolvata in apa. Tratamentul este mult mai puternic decat cel cu seminte de marar, efectele estrogene ale lemnului-dulce fiind foarte intense.
Combaterea hirsutismului si a masculinizarii la femei - se face un tratament de 21 de zile cu tinctura de lemn-dulce, administrat de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. Dupa cele 21 de zile de administrare, se fac 12 zile de pauza, dupa care se poate relua. Acest preparat are efecte estrogene directe, scade concentratia de hormoni masculini si, in timp, favorizeaza amplificarea caracterelor feminine: pielea catifelata, accentuarea contrastului intre talie si bazin, incetinirea ritmului de crestere a pilozitatilor si oprirea aparitiei lor pe noi zone.
Contraindicatii la tratamentul cu lemn-dulce
Administrarea de lemn-dulce este contraindicata in cazurile de hipertensiune grava, sarcina (poate produce nasterea prematura), boli tumorale in faze foarte avansate, hipotiroidie pronuntata, ciroza avansata, boli biliare aflate in faza acuta. Persoanele care fac tratamente cu medicamente care contin digoxina nu vor lua intern lemn-dulce.
Persoanele cu probleme cardiace care iau lemn-dulce vor lua si suplimente nutritionale pe baza de potasiu, intrucat nivelul acestuia scade la administrarea acestei plante.