Suntem, asadar, inconjurati de republici pe ale caror steme stralucesc orgolioase coroane regale. Sunt stemele avute de aceste tari inainte de instaurarea regimurilor comuniste. Steme ale nobletei si mandriei nationale, care amintesc de un trecut glorios, de vremuri de gratie, de suverani care au cinstit prin mari fapte de arme neamurile pe care le-au condus. Si care pun un accent european pe imaginea actuala a respectivelor state.
Si Republica Romania a avut monarhi providentiali, incepand cu Carol I - marele ziditor de neam si fauritorul independentei nationale. Din anul 1881, cand umila tarisoara peste care domnea a fost recunoscuta drept unul dintre tinerele regate ale continentului, coroana regala si-a ocupat locul de drept in stema statului. Era coroana de otel a barbatiei nationale, confectionata, la ordinul lui Carol I, dintr-un tun capturat de la turci la Plevna, in 1877. Specialistii in heraldica apreciaza ca stema Romaniei din acei ani era cotata drept una dintre cele mai frumoase din lume. Sub aceeasi coroana si sub mantia de brocart aurit a monarhiei luminate a lui Ferdinand intregitorul si a inegalabilei regine Maria, tara avea sa-si adune la piept, in anii de gratie 1918-1919, toate provinciile risipite de vitregiile istoriei. Mandra coroana a ramas la locul ei pana in 1947, stand marturie unei perioade faste din istoria tarii. Chiar si in vremurile tulburi, ale domniei lui Carol al Ii-lea, "regele playboy", sub care s-a pierdut o mare parte din teritoriul national, coroana a reprezentat speranta si stabilitatea a ceea ce a mai ramas din Romania. A urmat la domnie Mihai I, al carui dramatic destin le este cunoscut tuturor romanilor. In 1945, desi Marile Puteri nu i-au recunoscut statutul de "co-beligerant", Statul Roman nu s-a risipit, asa cum ar fi dorit dusmanii sai de la Rasarit. Si nici n-a abandonat democratia. Regele Mihai era la carma, iar pe stema tarii trona inca superba coroana. Dar pentru cat timp?
Comunistii primitivi ai vremii nu mai aveau rabdare. Au proclamat "republica" la 30 decembrie 1947 si au schimbat stema, punand in locul acvilei, al zimbrului si al celorlalte simboluri sfinte ale neamului romanesc kitsch-ul bolsevic al sondelor si al spicelor de grau. In locul coroanei care simboliza unitatea statului, au asezat eternul soare "internationalist". Dar n-a fost sa fie atat de etern... Caderea comunismului a readus normalitatea, chiar si sub aspect heraldic, dar din pacate numai in tarile vecine Romaniei. Dorind s-o rupa definitiv cu trecutul, parlamentele ungar, polonez, ceh, bulgar si sarb, departe de a fi promonarhiste, au gasit firesc sa repuna in locurile consacrate stemele vechi, regale. Un act reparatoriu in fata propriei istorii nationale.
Ne-am fi asteptat ca si Parlamentul roman sa procedeze la fel. Stema regala a tarii trebuia sa fie repusa in drepturi, fara a se intelege prin aceasta ca "prajitura" d-lui Iliescu & Comp. ar fi trebuit transferata Regelui Mihai. Lasam la o parte disputa dintre promonarhisti si antimonarhisti. Nu stim daca Monarhia ar fi salvat Romania. Nu ne mai intereseaza ce a facut Iliescu inainte de 1989. Stim prea bine cate a facut dupa aceea. Printre multe altele, Domnia sa este cel care s-a opus cu vehementa si manie proletara reintroducerii coroanei regale in stema statului. Asa cum comunistii ceausisti au demolat Bucurestiul, dorind sa-i stearga istoria si farmecul de odinioara, nici noii comunisti veniti la putere pe valul Revolutiei nu s-au impacat cu simbolurile nobletei si vitejiei romanesti de altadata. Acvila cheala din surogatul de stema fesenista, fara coroana si fara mantia regala, este o insulta la adresa istoriei. O improvizatie comunista. De aceea, se cuvine sa avem, macar in al 12-lea ceas, putina mandrie nationala si, in pragul integrarii europene, sa punem din nou pe crestetul acvilei coroana lui Carol I. Altminteri, exista riscul de a fi inscrisa definitiv in heraldica Ue sub falsul de azi. Sa dam jos desenul criptocomunist drag lui Ion Iliescu si sa scoatem din sipetul istoriei adevarata emblema a Statului Roman modern si european. Sa fie aceasta una dintre prioritatile noului Parlament ales in aceste zile!