Pretuita si folosita pentru uleiul extras din semintele ei, frumoasa iubita a soarelui este si un miracol de sanatate
In urma cu cinci sute de ani, primii conchistadori care au pasit pe pamantul american au gasit in preajma locurilor sfinte ale aztecilor o floare nemaivazuta. Avea o corola imensa, cu zeci de petale galben-aurii, crestea mai inalta de un stat de om, iar uriasa sa palarie se orienta mereu in asa fel incat sa fie cu fata spre soare. Preotii azteci spuneau despre ea ca este o planta sacra si... vie, miscarile zilnice ale florii sale fiind inspirate chiar de zei. Numaidecat, floarea a fost adusa in Spania, pentru a spori spledoarea gradinilor regale, iar apoi a fost raspandita in intreaga Europa ca planta ornamentala. Interesant este ca, vreme de secole, nu a fost deloc constientizata valoarea sa alimentara, ci doar estetica, abia inspre timpurile noastre, incepand sa fie consumate semintele de floarea-soarelui. Pe urma, in 1835, un taran rus de langa Voronej a facut o descoperire care avea sa dea aripi revolutiei industriale: presa pentru ulei din floarea-soarelui. Cativa ani mai tarziu, sute de mii de hectare din Europa erau acoperite cu uimitoare lanuri galben-aurii. Aveau sa mai treaca inca doua sute de ani pana sa se mai faca niste descoperiri, care ar putea avea un impact comparabil cu a celei mentionate anterior. Este vorba de descoperirea valorii terapeutice a florii-soarelui, care s-a dovedit a fi un elixir de sanatate cu o actiune atat de puternica, incat eclipseaza plante medicinale sau remedii cu vechi "state de serviciu".
Ce recoltam de la floarea-soarelui?
Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare este simplu si complicat in acelasi timp. De ce? Pentru ca practic se foloseste toata planta, insa fiecare parte a sa are proprietati terapeutice diferite de celelalte.
Radacina - se recolteaza toamna timpuriu, cand inca mai are vigoare (floarea-soarelui este planta anuala). Se dezgroapa cu cazmaua, se spala bine, dupa care se taie in fasii, pentru a nu mucegai, si se pune la uscat. Are proprietati laxative si usor calmante gastrice.
Tulpina - se recolteaza si se foloseste numai verde, avand puternice efecte febrifuge.
Frunzele - ca si tulpina, se folosesc numai verzi, avand pe langa efectele febrifuge, o actiune expectoranta si decongestiva pulmonara.
Petalele florii - se recolteaza prin ciupire de pe palarie si se folosesc proaspete, pentru tinctura, sau se usuca in strat subtire. Sunt un remediu uluitor de puternic, cercetari de ultima ora aratand ca au o actiune intensa de stimulare imunitara, antitumorala si de marire a capacitatii de adaptare a organismului.
Semintele - sunt binecunoscute ca aliment, fiind consumate mai mult prajite, ceea ce le altereaza proprietatile curative. Putini stiu ca, atunci cand sunt foarte proaspete si necojite, ele devin un remediu de forta pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.
Palaria - este partea din floare care ramane dupa indepartarea semintelor. In medicina populara, este un leac verificat contra durerilor de cap, a insolatiei, si-a bolilor eruptive la nivelul pielii.
Cateva moduri de preparare
Pulberea de radacina
Radacinile uscate se macina in piua sau cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cern (prin sita pentru faina alba), pentru a indeparta partile dure. Se administreaza pe stomacul gol cate o lingurita rasa de pulbere, care se tine sub limba vreme de 10 minute, dupa care se inghite cu apa. Doza maxima este 4 lingurite pe zi.
Vinul din frunze si tulpina
Se umple un borcan cu tulpini si frunze de floarea-soarelui, dupa care se adauga vin alb de struguri asa incat sa le acopere. Dupa ce se inchide ermetic borcanul, se lasa acest amestec sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza ceea ce rezulta printr-un tifon. Se administreaza 3-4 linguri, de 4 ori pe zi.
Tinctura de petale
Petalele proaspat culese de floarea-soarelui se taie cat mai fin cu cutitul, se pun intr-un borcan cu capac pana cand acesta se umple, dupa care se adauga deasupra alcool alimentar de 80 de grade, asa incat sa le acopere complet. Se lasa sa macereze vreme de zece zile, dupa care se filtreaza prin tifon, iar preparatul obtinut se pune in sticlute mici. Se administreaza o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa de 4-6 ori pe zi.
Ceaiul din palarii
Dupa ce s-au indepartat semintele, se ia o palarie de floarea-soarelui si se taie in bucati mici, dupa care se fierbe vreme de cinci minute intr-un litru de apa. Dupa ce se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca vreme de jumatate de ora, iar apoi se filtreaza. Se administreaza 1-2 cani pe zi.
Terciul de seminte
Se rasnesc cu masina electrica pentru cafea semintele de floarea-soarelui cu tot cu coaja. La cinci linguri de seminte se adauga apoi apa calduta cat sa se formeze o pasta, care va fi lasata apoi un sfert de ora la temperatura camerei, dupa care se va administra pe stomacul gol, intr-o singura repriza.
remedii din floarea-soarelui
Sensibilitate la gripa si la alte boli infectioase - se administreaza tinctura de petale de floarea-soarelui, cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de minim trei saptamani. In cazul in care boala s-a instalat, se face un tratament intensiv, in care se administreaza 6 lingurite de tinctura. Petalele de floarea-soarelui au, conform unor studii recente, un efect de amplificare a imunitatii mai puternic decat al echinaceei.
Bolile tumorale maligne si benigne - se face un tratament de minimum trei luni, in care se administreaza tinctura de petale de floarea-soarelui, cate o lingurita de patru ori pe zi. Fiecare doza va fi diluata in jumatate de pahar de apa, iar in cazurile de cancer avansat, se va lua pulbere de petale de floarea-soarelui (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea) - cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi. Studii de medicina experimentala au stabilit ca administrarea acestei plante inhiba dezvoltarea formatiunilor tumorale, iar in unele cazuri, chiar provoaca remisia lor partiala.
Faringita, amigdalita, bronsita cronica - se face tratamentul cu tinctura de petale de floarea-soarelui prezentat mai sus la prevenirea gripei. In plus, se face gargara cu acelasi preparat: trei lingurite diluate in jumatate de pahar de apa.
Adjuvant in tuberculoza pulmonara - se amesteca o lingura de miere cu patru linguri din vinul de frunze si tulpini prezentat mai sus. Se administreaza trei-patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol, in cure de minimum doua luni. Are efecte de reducere a febrei si a congestiei la nivel pulmonar.
Pojar, eczeme care produc mancarimi - se beau zilnic 1-2 cani de ceai de palarii de floarea-soarelui, care are efecte depurative si usor antiinflamatoare. Un tratament dureaza trei saptamani.
Febra - se iau 3-4 linguri de vin obtinut din frunze si tulpini de floarea-soarelui. Zilnic se pot administra pana la 6 asemenea doze, la interval de doua ore.
Constipatie - se ia cu jumatate de ora inainte de fiecare masa cate o lingurita rasa de pulbere de radacina de floarea-soarelui. Planta se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu putina apa sau suc natural din fructe.
Indigestie, dureri de stomac - se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere de radacina de floarea-soarelui din patru in patru ore. Dupa ce se tine putin in gura, planta se inghite cu o jumatate de pahar de apa calduta. Daca in urma administrarii plantei apare reflexul vomitiv, dati-i curs - este un reflex natural de curatare a tubului digestiv.
Dureri de cap produse de oboseala sau de stres - se bea o cana de ceai obtinut din palarii de floarea-soarelui. Suplimentar se fac comprese cu aceasta licoare, comprese care se aplica pe tample si pe crestetul capului.
Nefrita, cistita, adjuvant in gonoree - se administreaza terciul obtinut din semintele necojite de floarea-soarelui, a carui mod de administrare l-am descris mai sus. Este un remediu de medicina veche romaneasca, a carui eficienta a fost verificata in vremea in care nu fusesera descoperite inca antibioticele si sulfamidele din farmacia moderna.
Precautii si contraindicatii
Mai ales partile aeriene (tulpina, frunze, floare) ale acestei plante, dar si radacinile, dau frecvent reactii alergice. Din acest motiv, administrarea interna a florii-soarelui se face cu prudenta, la inceput in cantitati foarte mici - o zecime de doza. Daca apar tulburari, cum ar fi catarul respirator, diareea, curgerea nasului si a ochilor, senzatia de arsura la nivelul pielii, administrarea va fi intrerupta.
Despre uleiul presat la rece
din floarea-soarelui
Este un produs natural, extras - asa cum o arata si numele - fara procedee termice, din semintele de floarea-soarelui, asa incat sa isi pastreze nealterate proprietatile terapeutice. Il gasim in magazinele naturiste din toata tara, distingandu-se fata de uleiul clasic de floarea-soarelui printr-o aroma mult mai puternica si printr-un gust usor amarui (gustul puternic amar indica faptul ca este alterat). Desi este vandut ca adaos la hrana, el este mult mai mult decat un aliment, proprietatile sale terapeutice fiind remarcabile. Iata cateva dintre utilizarile sale ca remediu:
Pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea afectiunilor gingiilor (gingivite, paradontoza), tratarea bolilor respiratorii ale cailor superioare, se fac clatiri ale gurii dimineata cu ulei presat la rece de floarea-soarelui. O lingura de ulei se tine in gura fara a se inghiti si vreme de cinci minute se agita bine printre dinti, dupa care se scuipa la toaleta. Este o metoda de tratament a carei eficienta a fost confirmata de un institut medical din Sankt Petersburg (Rusia), care a testat efectele ei in cazul unor bolnavi care prezentau afectiuni cronice, cum ar fi reumatismul degenerativ, tromboflebita, cardiopatia ischemica.
Pentru tratarea si prevenirea arteriosclerozei, a accidentelor vasculare, se consuma zilnic in salate, in sosuri si alte mancaruri nepreparate termic ulei de floarea-soarelui presat la rece. Inlocuirea uleiului normal cu cel presat la rece este un tratament de lunga durata cu efecte foarte bune si pentru persoanele care au valori ridicate ale colesterolului.
Contra constipatiei se iau dimineata pe stomacul gol 1-3 linguri din acest ulei, in care au fost adaugate cate zece picaturi de suc proaspat de lamaie.
Contra durerilor de urechi care apar dupa ce am stat in curent sau in frig, se toarna pe conductul auditiv putin ulei incalzit in prealabil pana la o temperatura suportabila.
Pentru a ne mari rezistenta la frigul si la umezeala toamnei, impiedicand imbolnavirile specifice sezonului rece, se va face, dupa fiecare baie completa, cate un masaj pe tot corpul cu ulei natural de floarea-soarelui. Masajul se va face prin simpla mangaiere a pielii cu palma, care se va misca mereu in sens ascendent. Se va pune doar atat ulei cat sa intre in piele, asa incat aceasta sa nu ramana lucioasa dupa acest masaj. Procedura are un efect extraordinar asupra persoanelor cu o piele ceva mai uscata, sensibila la frig.