- Nici nu s-a terminat bine vacanta si esti gata sa deschizi stagiunea la Teatrul de Comedie cu o premiera: un musical dupa Coana Chirita de Alecsandri. Semnezi doar adaptarea si regia. De ce nu joci?
- Astazi sunt regizor, maine poate voi fi din nou actrita, poimaine si una si alta, de ce nu? La un moment dat, trebuie sa stii sa alegi. Acum am ales sa adaptez si sa semnez regia la un musical dupa Coana Chirita, textul clasic din care am facut, cu tot respectul cuvenit, "o Chirita a mea, a ta, a tuturor", cum spune canticelul devenit uvertura spectacolului nostru. Am repetat intens din primavara pana la mijlocul verii, drept care n-am avut o vacanta prea lunga - doar cateva zile pe litoral, la 2 Mai, ca sa fiu aproape de Vama Veche, unde sper sa-mi construiesc casa mult visata. Fiul meu, Tudor Chirila, a si batut tarusii. Locul e minunat, se afla pe malul marii, l-am mostenit de la tata si l-am recuperat cu mult efort. Dar eu sunt deprinsa cu eforturile. Musicalul e un gen foarte indragit, dar si foarte greu de realizat. Abia dupa premiera cu Chirita of Barzoi voi avea si eu liniste sa-mi continui vacanta. Unde? La Praga. Mi-e tare dor de orasul asta superb, unde am locuit o vreme cu parintii, in copilarie. Simt nevoia sa ma intorc in timp, sa hoinaresc pe strazi cunoscute, sa revad casele unde am stat. Mi-ar placea sa fac aceasta calatorie sentimentala impreuna cu baietii mei, Ionut si Tudor. Tudor s-a si abonat la acest proiect. Ar fi o a doua bucurie pe care mi-ar face-o el, dupa premiul de interpretare Uniter pe care l-a primit in primavara. In seara aceea emotionanta, Tudor a spus: "Dedic acest premiu mamei mele, care ma mai invata si acum sa merg". Ce-si poate dori mai mult o mama? Iar o mama care mai este si actrita si regizoare isi doreste sa colaboreze in continuare cu fiul ei, premiant. Sunt la a treia, chiar la a patra colaborare cu el, in calitate de actor, si a asigurat partitura muzicala impreuna cu Gelu Ionescu. De ce am ales-o pe Chirita? Pentru ca e un personaj foarte raspandit. Uitati-va si acum de cate Chirite suntem inconjurati! In propunerea mea, piesa a capatat noi ritmuri, noi mesaje. Am creat situatii si biografii noi; astfel, toate rolurile au devenit importante. Tudor il joaca pe Charles, iar canticelele clasice s-au transformat - pe muzica lui Tudor si textele mele - in arii: aria revolutiei, aria spagii etc. etc. Am colaborat cu interpreti minunati, ca Emilia Popescu, Mirela Oprisor, Delia Nartea, Gheorghe Simonca, Florin Dobrovici si cateva talente foarte tinere. Si, nu in ultimul rand, am lucrat cu Tudor, care a reusit sa fie si-n regia mea un actor excelent. Va marturisesc ca nu-i usor de lucrat cu el: intre noi apar si scantei, care se transforma uneori in flacari. Dar si focul e de la Dumnezeu, iar fara el n-am putea trai. Scenografia spectacolului apartine Stefaniei Cenean, coregrafia e semnata de Roxana Colceag.
Am si o surpriza - sa v-o spun, s-o mai pastrez? Hai sa v-o zic, ca prea ma bucura: apreciatul regizor si director al Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, a accep-tat sa colaboreze la spectacolul nostru, in calitate de light designer.
Mai am si alta veste buna: pentru Fundatia noastra Art-Est am castigat un proiect cultural in cadrul programului de dezvoltare al Natiunilor Unite. Despre el, cu alta ocazie.
Alice Manoiu