Oare cine se gandeste la 20 sau la 30 de ani cum va arata si cum se va simti la 50 de ani, la 60 sau la 80 de ani? Foarte putini, si asta este o greseala enorma! Pentru ca la orice varsta, putem sa facem ceva pentru a ne prelungi tineretea
Imbatranirea incepe la 30 de ani!
La 30 de ani, pielea noastra incepe deja sa-si piarda din elasticitate. Ea devine tot mai subtire, mai rigida, iar glandele sebacee produc treptat tot mai putina grasime. La aceasta varsta, masa musculara incepe si ea sa scada. Daca nu intreprindem nimic, intr-un deceniu dispar cam 3 kg de masa musculara, ea fiind inlocuita de tesuturi adipoase. Volumul plamanilor se reduce, de asemenea, de la 5 litri (la 30 de ani) la doar 3 litri (la 60). Odata cu varsta, sistemul nostru imunitar produce un numar tot mai mic de anticorpi, noi fiind tot mai predispusi la imbolnaviri. Aceste procese naturale de imbatranire nu pot fi impiedicate complet, dar, cu siguranta, ele pot fi incetinite in mod eficient.
Numarul optim de calorii: 1500
Daca reduceti consumul de calorii cu circa 25%, respectand insa o cantitate suficienta de vitamine si substante minerale, organismul dvs. va avea mai multa energie pentru a forma si regenera celule. Urmarea: nu veti imbatrani asa de repede. Americanul Roy Walford a studiat acest efect mai intai pe soareci. El a observat ca la o cantitate redusa de hrana, acestia aveau in mod evident reactii mai rapide si traiau de doua ori mai mult decat soarecii hraniti normal. Walford este de parere ca regimul cu 1500 de calorii este optim pentru organismul nostru.
Consumati mai putina carne
Un studiu efectuat de Centrul pentru Cercetarea Cancerului din Heidelberg a demonstrat recent ca cei care renunta la carne sau care reduc serios consumul acesteia sunt mai putin amenintati de cancer, boli de inima sau circulatie. Acest fapt se datoreaza probabil numarului mare de vitamine si microelemente care se gasesc in legume si fructe. Fibrele, in cantitate sporita, provoaca absorbtia si eliminarea substantelor nocive (asemeni unui burete), inainte ca ele sa patrunda in organism.
Aveti nevoie de antioxidanti
O bara de fier expusa vreme mai indelungata la ploaie si frig incepe curand sa "imbatraneasca", adica rugineste. Bananele cojite isi modifica rapid culoarea de indata ce intra in contact cu oxigenul. Ce legatura exista oare intre metale sau fructe si imbatranirea noastra? Rugina de pe metale si culoarea modificata a fructelor curatate de coaja sunt provocate de niste particule agresive, numite "radicali liberi". Acestia se formeaza zilnic, cu miile, in organismul nostru, ducand la imbatranirea timpurie.
Un antidot eficient: agentii antioxidanti si in special vitaminele A, C si E, betacarotenul si microelementele magneziu, zinc si seleniu. Alimentele bogate in antioxidanti sunt: citricele si coacazele (vitamina C), caisele si morcovii (vitamina A, betacaroten), arahidele, migdalele si uleiurile comestibile presate la rece (vitamina E), pestele, carnea slaba si cerealele (seleniu si zinc).
Mancati tinerete cu lingura
Nici un element - singur - nu ne poate face mai tineri si mai sanatosi. Exista insa alimente care nu trebuie sa lipseasca din nici un meniu al unei "cure de tinerete".
1. Iaurtul si kefirul
"Bauturile batranilor din Caucaz" contin culturi vii de bacterii folositoare care, stabilite in intestin, ne apara de agentii patogeni si eventual chiar de cancer. Kefirul mai contine si lecitina, un stimulent pentru creier.
2. Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza acra, rosiile
Contin niste substante care activeaza sistemul de dezintoxicare propriu organismului nostru, facand posibila eliminarea substantelor nocive care produc imbatranirea.
3. Ovazul
4. Pestele
Pestele de mare, bogat in acizi grasi Omega3, impiedica formarea cheagurilor de sange.
5. Usturoiul
Combate bacteriile la fel ca antibioticele, dar cu efecte secundare mult reduse. De aceea, in timpul razboiului, soldatilor raniti li se aplicau partial pansamente cu usturoi. Si pentru ca infectiile repetate accelereaza procesul de imbatranire, usturoiul - pe buna dreptate - poate fi denumit "un izvor al tineretii vesnice".
6. Ceaiul verde
Nu contine calorii, dar este bogat in substante active. Medicii din Japonia si China au constatat ca in provinciile cu consum mare de ceai verde, cazurile de cancer de piele erau mult mai rare. Substantele active, asemeni vitaminelor, franeaza procesul de imbatranire si atenueaza efectele nocive ale razelor solare.
Miscarea prelungeste viata
Orice fel de sport, dar cu precadere cel de rezistenta (alergare, ski fond, inot, mers pe bicicleta), poate prelungi in mod considerabil viata. Un studiu american dovedeste ca miscarea practicata regulat reduce cu 1/3 riscul unei morti timpurii. Cu cat incepem mai devreme, cu atat va fi mai bine. Efectul optim este obtinut prin arderea saptamanala a 1500-2000 de calorii (de exemplu 4-5 ore de mers intins). Trebuie insa evitata suprasolicitarea. Pentru aceasta, pulsul nu are voie sa depaseasca "180 minus varsta pe care o avem".
Prin temperaturi scazute - mai multa energie
Cercetatorii de la Universitatea din Marburg au ajuns la urmatoarea concluzie: mustele obisnuite, care traiesc la o temperatura de 18C, ating respectabila varsta de 180 de zile (ce corespunde varstei umane de 150 de ani). Suratele lor, tinute la o temperatura de 28C, au murit dupa "doar" 70 de zile. Cauza: procesele de metabolism, care la temperaturi ridicate sunt mai rapide, fapt ce atrage dupa sine consumarea accelerata de "energie vitala". Pentru a va prelungi tineretea, temperatura din dormitorul dvs. nu trebuie sa depaseasca 17 C.
Inspirati tinerete
Fizicianul Manfred von Ardenne, laureat al premiului Nobel, a demonstrat ca lipsa de oxigen stimuleaza aparitia mai frecventa a unor boli ale batranetii. Numarul congestiilor cerebrale, a cazurilor de angina pectorala sau infarct creste considerabil. Si racelile isi fac aparitia mai des, iar perioada de regenerare dupa boala se prelungeste. Cantitatea de oxigen din sange scade la o varsta mai inaintata, dar exista si alte cauze: fumatul, infectiile, sedentarismul. Miscarea regulata in aer liber provoaca cresterea cantitatii de oxigen din sange.
Miscarea degetelor, un tratament pentru creier
Cateva exercitii simple de miscare a degetelor de la maini, efectuate zilnic, vreme de cateva secunde, pot activa si intari memoria care, odata cu varsta, incepe sa slabeasca. Exercitiile zilnice de miscare a degetelor fortifica prelungirile nervoase ale celulelor din creier si impiedica degradarea lor, chiar daca varsta este inaintata.
Miscand degetele ca si cand am canta la pian sau am bate la masina, irigarea creierului cu sange se imbunatateste cu 25%.
Apa:
De ce e nevoie sa bem cel putin doi litri pe zi?
Elixirul tineretii se afla in pahar
Fiindca nu va e sete, peste zi uitati sa beti apa. Va amintiti abia cand va simtiti gura uscata. Nu bagati faptul in seama, desi el este un adevarat S.O.S. pentru seceta produsa in organism. Chiar daca beti un pahar - cel mai adesea e prea tarziu: trupul dvs. a suferit ore in sir de sete, folosind rezerva strategica de lichid. Un pericol: "uscarea" organismului poate avea urmari neplacute.
Pentru a functiona normal, corpul nostru are nevoie de doi litri de apa pe zi, iar ca sa-i asiguram tineretea, de trei litri. Daca nu-si primeste portia cuvenita, incep neplacerile: hipertensiune, tulburari de tranzit intestinal, astm, alergie, dureri in picioare, retinere de lichid si de limfa, valori sporite de colesterol si, mai ales, oboseala.
De ce are nevoie organismul de atata lichid? Pentru ca el e compus in procent de 75% din apa. In creier, continutul de apa se ridica la 85%. Pe scurt, apa e cea mai importanta componenta a organismului viu. Iar daca nu o primeste, devine bolnav.
Fara suficient lichid, rinichii nu pot elimina toxinele din corp, pielea ni se usuca si imbatraneste inainte de vreme, ne umplem de riduri, celulita isi face aparitia, sangele devine prea gros. Urmarea: pericolul instalarii bolilor cardiovasculare. Chiar si urmarile unei banale infectii pot avea urmari grave, in lipsa ingerarii unei cantitati corespunzatoare de lichid.
Medicii sunt tot mai des de parere ca majoritatea bolilor se bazeaza pe o alimentatie gresita, cu exces de grasimi si de dulciuri, si pe cantitatea insuficienta de apa pe care o bem. Toate functiile corpului devin operative numai cu apa. In plus, apa nu indeplineste doar functia de curatire a organismului si de eliminare a impuritatilor, ci participa si la procesul atat de complex al metabolismului.
Chiar daca gura dvs. mai produce saliva, asta nu e un semn ca aveti suficienta apa in organism. Deci: nu uitati sa beti 2-3 litri de apa pe zi. Dar nu orice lichid e si sanatos. Lasati deoparte cafeaua in exces, alcoolul, bauturile acidulate sau dulci. Se recomanda apa de robinet (daca nu e infestata), apa plata sau de izvor, apa minerala de masa, ceaiurile de plante si fructe. In scurta vreme, veti descoperi ca sunteti mult mai dinamici, ca va treziti mai usor dimineata, ca umflaturile de sub ochi dispar, ca gleznele vi se subtiaza, la fel ca si talia, ca pielea se intinde si isi recapata prospetimea. Nu cautati elixirul tineretii in departari. El se afla alaturi, intr-un pahar: apa!