Distinsa soprana Maria Slatinaru Nistor si-a lansat zilele trecute primul Cd din Romania. Intitulat simbolic - Vissi darte -, albumul reuneste 13 arii - binecunoscute melomanilor - din opere de Verdi, Mozart, Catalani, Wagner, Beethoven, Puccini, Girdano si Ponchielli.
"Cu o voce superba de soprana, care guverneaza in toate registrele, Maria Slatinaru Nistor imbogateste personajul Elisabethei cu propriile sale emotii. Umana dupa dorinta, ea stie insa sa fie rascolitoare. Wagner spunea - in cunostinta de cauza - ca muzica este femeie. Maria Slatinaru a dovedit-o in mod glorios", scria un cronicar belgian, in 1984, despre interpretarea dificilului rol din opera Tannhauser de Wagner.
In prezent profesor de canto la Conservatorul bucurestean, Maria Slatinaru Nistor a avut o cariera exceptionala, vocea ei fiind ovationata pe cele mai importante scene lirice ale lumii. Repertoriul sau este deosebit de vast, reunind atat rolurile titulare din opere, cat si partituri vocal-simfonice. A cantat sub bagheta celor mai mari dirijori, alaturi de solisti ale caror nume fac pe orice meloman sa se cutremure. De asemenea, a sustinut master-classes la Academiile de Muzica din Montreal, Basel si Sofia. Este invitata ca membru in juriile unor renumite concursuri internationale, precum: Barcelona, Vervies, Munchen, Pamplona etc.
Discul Vissi darte este o mare bucurie pe care Electrecordul o face melomanilor romani.
Enescu si muzica lumii
In intervalul 16-19 august 2004 se desfasoara la Sinaia Festivalul de muzica de camera "Enescu si muzica lumii". Festivalul se deschide cu un recital de pian la patru maini, sustinut in superba sala a Cazinoului de maestrul Valentin Gheorghiu si de sotia sa, Roxana Gheorghiu. Programul cuprinde lucrari de Brahms si Schubert. Remarcabil la acest microfestival, alaturi de muzica in sine, este faptul ca pe lista participantilor sunt reunite nume de rezonanta ale artei interpretative din Romania si din diaspora: violonistul Sherban Lupu, violoncelistul Marin Cazacu, pianista Ilinca Dumitrescu, contrabasistul Dorin Marc, cvartetul Aria etc.
Trei noi Cd-uri ale Casei Radio
Dublul Cd editat in colectia "Profil interpretativ" ni-l prezinta pe dirijorul Ilarion Ionescu Galati intr-o postura mai putin cunoscuta, aceea de violonist, intr-o inregistrare live, sub bagheta maestrului Emanuel Elenescu, alaturi de Orchestra Nationala Radio. La pupitrul aceleiasi orchestre, Ilarion Ionescu Galati interpreteaza atat piese cunoscute publicului larg (uvertura la Forta destinului de Verdi, Simfonia de Franck), partituri de virtuozitate (Dansul vrajitoarelor de Paganini, avandu-l ca solist pe maestrul Ion Voicu), piese "dansante" de Astor Piazolla (Libertango si Adios, Nonino), cat si lucrari foarte putin cunoscute, cum ar fi Simfonia Jena, de Witt.
Pe cel de-al doilea Cd editat de Casa Radio, melomanii pot asculta concertul dirijat de Horia Andreescu la Bruxelles in luna mai 2004. Programul este foarte interesant: suita Mihai Viteazu de Tiberiu Olah, Concertul pentru vioara si orchestra de Mendelssohn-Bartholdy (solist Alexandru Tornescu) si Rapsodia I de George Enescu.
Dirijorul Cristian Brancusi, la pupitrul Orchestrei de Camera Radio, ofera melomanilor inregistrarea Serenadelor 2 si 3 de Mozart si Povestea soldatului de Stravinski. Aflandu-se la conducerea Orchestrei de Camera Radio de mai bine de doua decenii, Cristian Brancusi a stabilit o foarte buna colaborare cu acest ansamblu, ceea ce se simte din primele minute ale inregistrarilor de pe acest prim Cd al dirijorului.