Un mare gurmand: creierul
Peste 100 de miliarde de celule nervoase depun fara intrerupere o munca extrem de grea in creierul nostru. Fiecare celula a creierului e legata de alte 10.000 de celule nervoase. In fiecare secunda se transmit in acest fel milioane de informatii. Pentru a putea indeplini in bune conditii aceste sarcini de maxima acuratete, materia cenusie are nevoie de energie. Desi creierul nostru nu cantareste mai mult de 2-3% din greutatea corpului, el are nevoie de 20% din energia pe care o inmagazinam zilnic prin alimentatie. Ce mancam ne influenteaza decisiv starea de spirit cotidiana. Anumite alimente ne ajuta sa asimilam mai usor, sa fim mai rezistenti la munca, ne ajuta sa gandim mai repede si sa ne concentram mai bine. Intrucat elevii din clasele terminale si studentii se apropie vertiginos de startul examenelor, ne-am gandit sa le venim in ajutor cu un meniu dedicat anume memoriei si inteligentei.
Sprijin Pentru Memorie
Morcovii - sporesc capacitatea de memorizare (de pilda, invatatul pe dinafara). Elevii, studentii, actorii sunt sfatuiti sa manance inainte de a-si incepe exercitiile de memorizare o portie de salata de morcovi cruzi, cu untdelemn si lamaie.
Ananasul - este fructul ideal pentru actori si muzicieni. Cine trebuie sa tina minte pe dinafara texte lungi ori partituri muzicale are nevoie de multa vitamina C. In plus, ananasul contine mangan si are extrem de putine calorii. Se recomanda: un pahar de suc de ananas pe zi.
Daca Vreti Sa Fiti Fericiti
Ardeii iuti - cu cat sunt mai iuti, cu atat mai bine. Substantele aromatice pe care le contin stimuleaza hormonul fericirii din organism: endorfina. Preferati ardeii rosii.
Capsunile - sunt fructele premiantilor. Au gust bun si atenueaza stresul. Dau un sentiment de confort spiritual (datorita pectinei). Doza zilnica: minimum 150 de grame.
Bananele - secretul lor: serotonina, substanta care ne da sentimentul de calm si incredere, motiv pentru care sunt preferate de sportivii de performanta. Cm si examenle reprezinta un concurs... folositi-le! In plus, au multe vitamine si calciu.
Varza - inlatura nervozitatea, procesul de invatare a lectiilor decurge fara stres. Se recomanda sub forma de salate, din abundenta, mai ales in perioada examenelor.
Afinele - sunt un aliment ideal pentru perioadele de studiu indelungat. Trebuie mancate de mai multe ori pe zi, pentru ca activeaza irigarea cu sange a creierului. Cele mai indicate sunt fructele proaspete. (Se coc vara, exact in perioada examenelor. Se pot congela, pentru a fi consumate si iarna.) Se recomanda fructele ca atare sau 2-3 pahare de suc pe zi (obtinut prin mixare).
Lamaile - improspateaza memoria, sporesc capacitatea de asimilare a materiei. Se recomanda un pahar de suc de lamaie cu miere, inainte de teze ori examene.
Concentrare Fara Efort
Fructele de mare (scoici, creveti) - se gasesc si la noi, in comert, in stare congelata. Sunt o hrana ideala pentru creier. Faciliteaza atentia, puterea indelungata de concentrare. 100 grame pe zi sunt suficiente. (Se sareaza doar dupa prajire.)
Ceapa - se recomanda contra oboselii psihice, a surmenajului intelectual. Ceapa subtiaza sangele, imbunatateste compozitia de oxigen a creierului. Doza: cel putin o jumatate de ceapa pe zi.
Nucile - reprezinta remediul clasic in maratonul de concentrare (conferinte, prelegeri, calatorii lungi la volanul masinii). Intaresc nervii.
Ghimbirul (o planta radacinoasa din care se face si un rachiu medicinal) - la noi, cultivarea lui e sporadica, in vreme ce la occidentali trece drept o leguma-minune. Substanta naturala pe care o contine, gingeronul, inrudita cu aspirina din punct de vedere chimic, elibereaza mintea pentru noi idei. Sangele se subtiaza, poate sa curga mai usor. Creierul este oxigenat mai bine. O leguma importanta pentru elevi si studenti. Se recomanda o jumatate de radacina de ghimbir pe zi, pregatita in salata.
Chimenul - poate provoca fulgere de gandire. Substantele aromatice continute in chimen stimuleaza intreg sistemul nervos, facilitand gandirea creativa. Cine are nevoie de inspiratie sa bea constant ceai de chimen. Reteta: doua lingurite zdrobite de seminte se oparesc cu o cana de apa clocotita.
Alte produse care ajuta creierul sa functioneze mai bine
Uleiul de peste - pestele oceanic contine cei mai importanti acizi grasi, care reprezinta piatra de temelie a celulelor creierului. Dar azi nu mai e nevoie sa ne chinuim cu uleiul de peste. In farmacii, se gaseste ulei de peste sub forma de capsule, care nu au miros si gust. Sunt foarte indicate in perioadele de stres intelectual si inaintea examenelor.
Soia - este o bomba naturala de lecitina, substanta esentiala de care avem nevoie pentru a putea desfasura un efort intelectual sustinut.
Zaharul natural - creierul nostru are nevoie de multa glucoza pentru a putea functiona. Ce-i drept, zaharul industrial are capacitatea de a fi asimilat usor de sange si, dupa doar un minut, mintea ne e din nou limpede. Dar pe cat de repede cresc, tot la fel de repede si descresc valorile zaharului in sange, provocand o cadere a randamentului intelectual, o senzatie de oboseala. In loc de zahar industrial, preferati zaharul din hidratii de carbon (cereale complete, nuci, orez nedecorticat, alune, musli). Ei contin o combinatie complexa de zahar (polizaharide), care este absorbita mai greu de sange (socul de dinamizare se produce abia dupa 15 minute), dar fortificarea intelectuala dureaza mai mult de 1-3 ore.