Cand vorbim despre maladii incurabile, ne gandim totdeauna la cancer si Sida. Sunt cele doua flageluri ale noului mileniu, care au omorat si vor mai omori si de-acum inainte milioane de oameni. O macelarie a mortii. Ca-ntotdeauna, ne impresioneaza ceea ce este vizibil: moartea vazuta cu ochii, fara sa acordam importanta unui alt flagel secerator de vieti, al carui virus atinge sufletul omenesc - lipsa iubirii. Ea nu se vede: groaznica suferinta a omului singur, lipsit de afectiune si mangaieri. Taraisul prin marginea zilelor. Un pustiu sufletesc care pe unii ii impinge in bratele sinuciderii, pe altii in ghearele disperarii. Milioane de oameni a caror existenta alienata e doar umbra bolnava a adevaratei vieti.
Era firesc ca oamenii de stiinta sa priveasca si in aceasta directie. "Lipsa afectiunii e pentru oameni stresul cel mai puternic", spun ei. Si chiar explica: sistemul neurovegetativ alarmeaza intreg organismul. Inima bate mai repede, vasele de sange se ingusteaza, tensiunea arteriala creste, musculatura si creierul sunt irigate mai tare cu sange. Respiratia se accelereaza si pupilele se dilata. Glanda suprarenala secreta adrenalina, sistemul imunitar ii simte prezenta in sange si reduce producerea globulelor albe (cele care ne apara de infectii si de congestii). Urmarea: lipsit de afectiune o perioada mai lunga, omul se imbolnaveste.
Ne putem vindeca singuri?
Ce ne ajuta: plansul sau miscarea?
Primul ajutor:
Plansul: elimina hormonii stresului.
Miscarea: produce endorfina - hormonul fericirii.
Medicina naturista: de exemplu, sunatoarea: alunga depresiile si tristetea.
Vitaminele B: intaresc nervii.
Meditatia, yoga, antrenamentul autogen: va ajuta sa va regasiti si sa deveniti independenti de simpatia sau dragostea celorlalti.
Terapia cea mai eficienta din punct de vedere psihologic:
* Acceptati ca nu-i veti schimba niciodata pe ceilalti, ci doar pe dvs. insiva. Ca nu puteti obliga pe nimeni sa va iubeasca. Fixati-va un plan in etape:
* Formati-va un nou cerc de prieteni, prin niste activitati comune (de exemplu, la un club de sport daca sunteti adolescenti, la o asociatie aflata sub tutela bisericii, daca sunteti in varsta).
* Creati-va un nou sentiment al propriei dvs. valori, facand bine altora fara a pretinde recompensa (de exemplu, petreceti dupa-amiaza cu o vecina bolnava).
* Nu asteptati nimic de la altii. Dragostea, afectiunea revin doar atunci cand nu le pretindeti.
Care sunt cauzele acestei boli recente?
Gandirea materialista (in psihologie) afirma: "In societatea moderna, a lua este mai important decat a da. Mai importante decat dragostea sunt banii, puterea, obiectele materiale, o masina ultramoderna, un computer ultimul tip".
Psihoza performantelor: "In sistemul nostru de valori nu mai conteaza decat invingatorii. Cine nu face parte din aceasta categorie este pedepsit, fiind lipsit de afectiune".
Lipsa de afectiune in Romania
Persoane singure: In Romania traiesc circa 5 milioane de oameni singuri.
Divorturi: Tot a treia casnicie se destrama. In 2001 au divortat circa 150.000 de cupluri. Cu 10% mai mult decat in 1991.
Copiii: Din ce in ce mai multi copii cresc fara unul din parinti. Numarul persoanelor care isi cresc copiii singure s-a dublat fata de 1982.
Secte: Numarul sectantilor creste. Explicatia: dorinta de a trai in comunitate. Alunga singuratatea.
Alcool: Circa un milion de romani sunt alcoolici, iar 3 milioane sunt amenintati sa devina.
Anunturi la rubrici sentimentale: Tot mai multi romani singuri cauta sa scape de singuratate prin presa.
Cum te poti imbolnavi la locul de munca?
Care sunt persoanele cele mai amenintate?
Cei care nu reusesc sa se impuna. De cele mai multe ori, ei sunt primele victime ale unei campanii de teroare psihica. Semnale de alarma: nimeni nu te mai asculta cand vrei sa povestesti cum a fost in concediu. Iar seful evita sa-ti dea de lucru.
Cum reactioneaza organismul fata de lipsa de afectiune a colegilor de birou?
Primele reactii sunt mai ales contracturile, durerile de ceafa si umeri. In afara de acestea: dureri de cap, boli de stomac, de exemplu colite, dereglari ale sistemului neurovegetativ (maini reci si umede, palpitatii, ameteli). In cel mai rau caz, o slabire a ligamentelor sau ulcer duodenal.
Cum te poti imbolnavi in cuplu?
(Prototipul Lady Di)
A citit in ziar ca sotul ei, printul Charles, are o amanta. Si inainte se simtise complet izolata in sanul familiei regale, fiind prea emancipata, prea sincera. In decurs de trei luni, i-au aparut simptomele tipice ale privatiunii de dragoste: obsesia sa slabeasca, bulimia, depresiile, furia maniaca a cumparaturilor, sase incercari de sinucidere (o data aruncandu-se pe scari in fata sotului ei, de fapt, un strigat disperat dupa dragoste).
Care sunt persoanele cele mai amenintate?
Oamenii care-si extrag sentimentul valorii lor proprii dintr-o singura sursa - de exemplu, aspectul fizic - sufera in mod deosebit atunci cand partenerul ii paraseste. Fundamentul personalitatii lor nu este suficient de stabil. Ei sunt amenintati de imbolnavire. Semnale de alarma. Lipsa afectiunii incepe sa se faca simtita atunci cand unul dintre parteneri spune tot mai frecvent "eu" in loc de "noi". Cand isi retrage antena si nu il mai intereseaza cum se mai simte celalalt. Cand nu-i ofera celuilalt nici o atingere corporala spontana.
Cum reactioneaza organismul?
Femeile care sufera din pricina lipsei de afectiune fac o alergie cu eruptii care produc mancarime, cu iritatii ale pielii. Sau nu au pofta de mancare, sufera de crampe la stomac sau au probleme digestive.
Exista un prim ajutor contra suferintei din dragoste?
Exista: marturisirea. "Este fundamental ca raul care ne chinuie sufletul sa iasa afara", spun psihologii. Deschideti-va sufletul catre cei dispusi sa v-asculte: o ruda, un prieten, un preot, un psiholog. Despovarat de suferinta care-l apasa, sufletul se va simti usurat. Invatati sa vorbiti. Ulterior, cuvintele sunt medicamente.
Simptomele Lipsei Iubirii
Dureri de cap si migrene: Pulsatii dureroase provocate de socuri, griji, depresii. Responsabili sunt hormonii stresului.
Inima: Palpitatii la stres psihic - pulsul se accelereaza la 150, tensiunea arteriala creste, apar sufocarea, transpiratia abundenta, spaimele provocate de panica. Simptomele infarctului: senzatie de apasare, arsuri in zona pieptului. Dureri care iradiaza in bratul stang si maxilarul inferior.
Slabirea auzului: Presiune, senzatie de infundare a urechii, uneori suieraturi. Vasele sanguine din urechea interna se stramteaza, celulele auzului nu mai primesc oxigen si se atrofiaza. Auzim tot mai rau sau deloc.
Spatele: Contractii - lipsa de afectiune provoaca o contractie a muschilor de la ceafa, umeri si spate. Daca este de durata, ligamentele cedeaza.
Stomacul: In cazul unui stres psihic extrem, isi face aparitia gastrita. Dureri in capul stomacului, greata, senzatie de voma.
Pielea: Cand suntem lipsiti de afectiune, prima care "plange" este pielea - ea reactioneaza instantaneu prin alergii, eczeme, acnee, psoriazis, urticarie.