Planul saptamanii de post
Ziua intai: pregatirea pentru postul propriu-zis.
Intre ziua a doua si a cincea: postul total. Organismul nu mai primeste, practic, decat substante active ajutatoare, sub forma de sucuri, supe de legume si ceaiuri de plante.
Zilele a sasea si a saptea: doua zile de intrerupere, absolut necesare pentru revenirea, fara probleme, a aparatului digestiv la alimentatia normala. Ele sunt la fel de importante ca postul insusi, atat pentru rezultate, cat si pentru starea sanatatii.
Ziua 1
Dimineata, dupa sculare: un pahar cu apa calduta + zeama de la o lamaie.
Micul dejun: msli preparat din 3 linguri de tarate de grau + o ceasca de lapte (grasime 1,5%) + o lingura de iaurt + un mar ras.
Inainte de masa: 0,2 l zeama de varza acra.
Pranzul: 30 g (greutatea uscata) de orez natural fiert + un mar ras.
Dupa-amiaza: 0,2 l zeama de varza acra.
Seara: 30 g de orez fiert + un mar ras.
Inainte de culcare: 1-2 cesti de ceai de plante.
Pe parcursul intregii zile: cel putin 2 l de apa minerala plata cu continut redus de sodiu.
Intre ziua a 2-a si a 5-a
In prima si a treia zi de post total se va bea un pahar mare cu apa amestecata cu o lingura rasa de sulfat de sodiu pentru golirea si curatirea temeinica a intestinului. In rest, regimul e valabil pentru toate zilele.
Ora 8.00: un pahar cu apa calduta + zeama de la 1/2 lamaie.
Ora 10.00: 2 cesti cu ceai de plante (la alegere).
Ora 12.00: 250-300 ml de supa de zarzavat, pe care o puteti prepara pentru intreaga zi, dupa cum urmeaza: Se pune apa la fiert (750 ml) si cand clocoteste se adauga un morcov mic, o tulpina de praz, o tulpina de telina, o gulie, un catel de usturoi, o ceapa si o foaie de varza (toate taiate marunt). Se acopera oala cu un capac si se lasa supa sa fiarba la foc mic, circa 20 de minute. Se consuma doar zeama - calda sau rece.
Ora 14.00: 2 cesti cu ceai de plante.
Ora 16.00: 0,2 l de suc la alegere.
Ora 19.00: 250-350 ml supa de zarzavat.
Ora 21.00: o ceasca cu ceai de plante.
Pe parcursul zilei: cel putin 1,5 l apa minerala plata, cu continut redus de sodiu.
Ziua a 6-a
Dimineata, dupa sculare: un pahar cu apa calduta + zeama de la 1/2 lamaie.
Ora 10.00: o felie de paine prajita + o lingura de branza de vaci amestecata cu 1/2 mar ras (fara coaja) si 1-2 cesti cu ceai de plante.
Ora 12.00-13.00: 300 ml supa de zarzavat, preparata ca in zilele de post.
Ora 15.00: un mar mare copt sau compot neindulcit, preparat dintr-un mar si o ceasca cu ceai de plante.
Ora 18.00-19.00: supa de cartofi (pasati) preparata din 400 ml de zeama de legume (ramasa de la pranz), 150 g cartofi (curatati de coaja) si 2 lingurite de verdeata (marar, patrunjel).
Ora 21.00: o ceasca de ceai de plante.
Pe parcursul zilei: 1,5 l apa minerala plata, cu continut redus de sodiu.
Ziua a 7-a
Dimineata, dupa sculare: un pahar cu apa calduta + zeama de la 1/2 lamaie.
Ora 7.00-8.00: 2 felii de paine prajita + 1/2 lingurita unt + 50 g branza slaba de vaci si o ceasca de cafea (fara cofeina) sau de ceai negru (nu prea tare).
Ora 10.00: un mar ras amestecat cu patru linguri de iaurt.
Ora 15.00: un mar mare copt sau compot preparat dintr-un mar.
Ora 18.00-19.00: supa de praz din 250 g de praz (taiat rondele) fiert in 1/2 l apa + Knorr (un cubulet).
Ora 21.00: o ceasca cu ceai de plante.
Pe parcursul zilei: 1,5 l de apa minerala plata, cu continut redus de sodiu.
11 intrebari importante
1. Cand trebuie inceput postul?
Stresul "cel de toate zilele" poate influenta considerabil rezultatul postului. De aceea, este bine sa incepeti programul cand sunteti relaxati, adica la sfarsit de saptamana. Ideale ar fi 7 zile de vacanta.
2. In prealabil, este necesara o consultatie medicala?
Persoanele sanatoase pot posti o saptamana fara nici o problema. Bolnavii aflati sub tratament medical sau care iau medicamente in mod regulat ar fi mai bine sa consulte medicul. Femeilor gravide si celor care alapteaza nu li se recomanda postul.
3. Cum poate fi "ajutata" circulatia sangelui pe perioada postului?
La unele persoane, inceputul perioadei de post coincide cu o "cadere" brusca a circulatiei sangvine. In acest caz, foarte eficient este ceaiul de rozmarin.
4. Sunt necesare niste vitamine in plus?
Pentru ca procesele de metabolism sa decurga normal, vitaminele, substantele minerale si microelementele sunt foarte importante in timpul postului. Si pentru ca sucurile nu le contin in cantitate suficienta, se recomanda - pentru completare - o combinatie de substante minerale si multivitamine.
5. Postul produce, cumva, un miros dezagreabil al gurii?
Da, efectul eliminarii toxinelor se face simtit printr-un miros mai puternic al gurii. De aceea, o data cu spalatul pe dinti, se recomanda si degajarea (curatirea) limbii (tot cu periuta) si, in plus, clatirea gurii de trei ori pe zi cu apa la care s-au adaugat cateva picaturi de ulei eteric (nucsoara, menta, cimbru).
6. Guma de mestecat este admisa?
Mai bine nu, pentru ca mestecatul stimuleaza glandele salivare si producerea sucurilor digestive, fapt ce pune stomacul in "pozitie de asteptare", accentuand senzatia de foame.
7. Postul creeaza o stare de oboseala?
Ficatul, cel mai important organ de dezintoxicare, are acum o sarcina foarte grea, el prestand o activitate extrem de intensa. Urmarea: o senzatie de slabiciune, de moleseala in primele zile. Remediul: ceaiuri de plante hepato-stimulatoare.
8. Daca intervine o stare mai accentuata de slabiciune, trebuie intrerupt postul?
O cura nerespectata cu strictete nu are nici un rost. In acest caz, este mai bine sa se intrerupa postul si sa se treaca din nou la alimentatia normala. Postul ar putea fi reluat ulterior, dar dupa o mai buna pregatire sufleteasca.
9. Care este durata admisa a postului?
Un program de post pe cont propriu n-ar trebui sa dureze mai mult de 11 zile (inclusiv pregatirea si intreruperea).
10. Cat de des se poate folosi?
De doua-trei ori pe an, la intervale regulate.
11. De ce se spune ca postul produce o senzatie de fericire?
Spre sfarsitul saptamanii de post, se instaleaza o senzatie de euforie. Organismul produce o cantitate mai mare de endorfine (hormonii fericirii), urmarea fiind o usurare extrem de placuta.
Cele mai bune sucuri de legume
Cu exceptia primei zile, aveti libertatea de a alege singuri sucurile. Conditia: sa fie proaspete.
Sucul de morcovi protejeaza pielea si mucoasele impotriva infectiilor si amelioreaza vederea.
Sucul de sfecla rosie inlatura starea de oboseala, ajuta la formarea sangelui si intareste sistemul imunitar.
Zeama de varza acra curata organismul si reface flora intestinala.
Sucul de telina (radacina + tulpina) stimuleaza activitatea rinichilor si are efecte diuretice.
Ca adaos la sucurile de mai sus, puteti folosi urmatoarele sucuri ultraeficiente (cate o lingura).
Zeama de urzica curata sangele si vindeca bolile de piele.
Sucul de papadie descarca ficatul, reduce colesterolul si spala rinichii.
Sucul de hrean amelioreaza activitatea ficatului si a splinei si intareste bronhiile.
Zeama de patlagina curata sangele, vindeca infectiile cailor urinare, afectiunile intestinale si renale.
Cele mai bune ceaiuri de plante
Alegeti si de-aici unul sau mai multe sortimente. Se gasesc la farmacii sau la Plafar si se prepara conform instructiunilor.
Ceaiul din coji de mere are efect revigorant, intareste inima si nervii.
Ceaiul de macese curata sangele, este diuretic, intareste sistemul imunitar impotriva infectiilor.
Ceaiul din frunze de coacaze intareste inima, are efect antialergic (asemanator cortizonului) si este deosebit de eficient in combaterea reumatismului si a gutei.
Ceaiul de roinita calmeaza nervii si spasmele.