Intr-un moment de apogeu al hip-hop-ului, dance-ului si al altor genuri hibride, trei debutanti isi croiesc cu hotarare drumul, cantand cu foc o muzica de un parfum cu totul aparte: flamenco. "Latin Express exista datorita pasiunii noastre pentru acest gen de muzica. Este unicul mod prin care ne putem exprima trairile noastre interioare."
Trupa a luat fiinta in aprilie 1999, atunci cand "Pepe" - Pascu Nicolae Ionut (20 de ani, voce) - s-a alaturat celor doi chitaristi: Alexandru Ionescu (25 de ani) si Tartopan Dumitru - alias Mitica (24 de ani) - ce incercau, fara prea mari sorti de izbanda, sa inchege o formatie. Fiecare venea cu experienta sa in ale muzicii. Mitica isi cumparase prima chitara la 14 ani, o chitara electrica, la care a invatat sa cante ascultand albumele lui Eric Clapton. In 1992 i-a cazut in mana un disc cu Gipsy Kings, si pasiunea pentru Iron Maiden si muzica rock a devenit brusc o amintire. Legaturile lui Alex cu muzica se pierd in negura vremurilor: la cinci ani, a pus mana pe mandolina, la zece a primit o chitara de la mama sa si dupa ce a studiat singur genul clasic, a fost atras irezistibil de flamenco. Daca Alex si Mitica apareau foarte rar in spectacole de club, mezinul formatiei, Pepe, primise deja botezul scenei: el a studiat patru ani cu compozitoarea Camelia Dascalescu si a participat la mai multe festivaluri de muzica usoara, unde nu era deloc ocolit de premiul de popularitate. "Mi-au prins bine festivalurile pentru ca m-am obisnuit cu scena. Dar nu cantam deloc ceea ce-mi doream. Intr-o zi, Eugen Mihaescu m-a chemat sa ma prezinte unor baieti care voiau sa-si faca o trupa. La inceput, n-am vrut sa ma duc, am crezut ca-i vorba de vreo formatie hip-hop. Eu eram mort dupa Gipsy Kings, in "89 primisem o caseta si incercam sa cant tot ce auzeam acolo. Cand i-am vazut apoi pe Mitica si pe Alex cum canta la chitari, nu mi-a venit sa cred. Mi-am zis ca de acum incolo nu voi mai canta pentru juriu, voi canta pentru mine. Eugen Mihaescu este cel ce ne-a facut cunostinta si-i vom fi toata viata recunoscatori."
Latin Express a pornit in tromba, a obtinut locul I la Festivalul de la Amara, a starnit rumoare si s-a clasat pe locul Ii la Festivalul de la Mamaia, sectiunea interpretare. Insa Mamaia a insemnat mai mult decat un simplu premiu. "Amuzant este ca in ziua concursului am fost cu totii la un restaurant si am mancat ciorba de vacuta, iar cu doua ore inainte sa intram in scena eram palizi si dadeam buzna la toaleta. A iesit bine pana la urma. In seara festiva, am avut o surpriza poate mai placuta decat premiul pe care l-am luat: am intalnit o formatie ce ne-a schimbat conceptia despre muzica. Este vorba de concertul trupei Fuego Flamenco, de la care unii spectatori plecau, in timp ce noi plangeam acolo, pe scaune. Dupa concert, am cantat cu ei in culise vreo doua ore jumatate, a fost extraordinar, am invatat multe de la ei, fiecare a luat cate ceva. Eu - de la vocalist, Mitica a luat buba, ca i-a aratat chitaristul lor o smecherie si el s-a ranit la deget, iar Alex le-a luat la toti portofelele. Glumeam, nu va speriati."
Latin Express exista fara nici o legatura cu moda "latino" ce a explodat in intreaga lume. Cei trei se considera pionieri ai genului "flamenco pop latin" in Romania si asteapta sa vada trupe noi ce le vor calca pe urme. Eticheta de Gipsy Kings romanesc pe care se grabesc toti sa le-o aplice nu-i deranjeaza, dar nici nu-i face sa se culce pe-o ureche. "Ne simtim flatati sa fim comparati cu ei, suntem mandri, dar in acelasi timp ne este si putina jena. Daca am fi vrut sa-i imitam, am fi facut ca altii, le-am fi adaptat textele in romaneste si le-am fi cantat melodiile. Este acelasi gen de muzica, este ritmul lor, dar personalitatea noastra." Deocamdata, chitarile "zic" in spaniola, dar versurile sunt in limba romana caci "noi ne adresam romanilor, sunt altii care canta mult mai bine in spaniola, nu putem concura cu ei".
La exact noua luni de la infiintare, Latin Epxress a lansat un Cd cu 12 piese, intitulat - cum altfel decat - "Pasiune"... Este vorba de noua piese proprii, carora li se adauga trei adaptari: "Uneori" - scrisa de Ionel Tudor,"The Winner Takes It All" - Abba si piesa "Tu esti primavara mea" din repertoriul unui compozitor de exceptie, Florin Bogardo, ce i-a felicitat si s-a aratat dispus sa colaboreze cu ei pentru o piesa noua. "Cantecele pornesc de la fapte reale din viata noastra sau de la visele, de la sentimentele noastre de dragoste, ura, gelozie. "Nu te mai doresc", cea mai mediatizata piesa a noastra, ii apartine in mare masura lui Pepe. S-a chinuit doua saptamani sa gaseasca refrenul si pana la urma i-a venit inspiratia in tramvai, in timp ce venea la repetitii. Alex a gasit in podul bunicilor un caiet vechi, de prin anii "50, in care tinerii de atunci isi faceau declaratii, si a scos de acolo cateva versuri care s-a dovedit pana la urma ca proveneau dintr-o piesa cantata de Ioana Radu, de genul "mi-as pune inima la tine-n piept sa simti si tu cum bate"."
In afara de aparitia acestui Cd, care pentru ei inseamna despartirea de statutul de amator, pentru Latin Express cel mai important lucru este relatia cu publicul. Ei au cantat in spectacole televizate, in discoteci, in Bucuresti si in tara - la Constanta, Pitesti, Oradea. La cumpana dintre ani, au cantat intr-un hotel de lux din Sinaia. "Oameni de toate varstele asculta muzica lor, de la copii de 7 ani, care incep sa se bataie, sa danseze, la oameni batrani", spune managerul formatiei, d-l Mihai Nicolae. "Raspunsul publicului este pozitiv si asta conteaza cel mai mult pentru noi. Odata, intr-un club, au venit la noi la masa niste oameni cu parul alb si au inceput sa planga. La concertul de la Sala Radio, la aniversarea Radioului, media de varsta era de 50 de ani si cum am intrat pe scena, atmosfera s-a incalzit brusc, s-au ridicat spectatorii in picioare si au inceput sa aplaude in ritmul muzicii. Speram ca oamenii se regasesc in cantecele noastre, de aia le-am si scris."
Uniti de pasiunea lor pentru rumba si flamenco, Alex, Mitica si Pepe scriu versurile si piesele impreuna si in afara de asta au devenit si buni prieteni. "Ne-am descoperit o alta pasiune comuna: berea. Dar cu masura, nu ne-am imbatat niciodata. Ne place viata, ne place sa cunoastem lumea, sa calatorim, sa vedem ce-i in capul oamenilor, mai ales al fetelor. Repetam in fiecare zi, uneori o ora, alteori zece ore. Facem mereu piese noi, nu avem nevoie de sali, de boxe, de instalatii de sunet, putem sa cantam si pe bordura. Daca ne inchizi in baie, o sa cantam si-n baie."